Elhagyta az országot a venezuelai ellenzék egyik vezetője

Vágólapra másolva!
Több mint egy év után elhagyta a caracasi spanyol nagykövetséget Leopoldo Lopez, a venezuelai ellenzék egyik vezéralakja, és külföldre menekült - tudatta helyi idő szerint szombat éjjel Lopez pártja.
Vágólapra másolva!

"A mai napon Leopoldo Lopez elhagyta a venezuelai spanyol nagykövetséget, és nemzetközi területre lépett, hogy onnan folytassa a küzdelmet Venezuela szabadságáért" - tudatta a Népakarat (Volultad Popular) nevű párt, amelyet Lopez alapított és ő is vezet. A párt szerint a döntést annak mérlegelésével hozták meg, hogy mi a legjobb az országnak és a "venezuelai szabadságharcnak".

A Népakarat tudatta: Lopez "hét év üldöztetés után most sem teljesen szabad, ahogyan a venezuelaiak egyike sem, amíg egy diktatúra lábbal tiporja az emberi jogokat."

A spanyol külügyminisztérium megerősítette, hogy Lopez elhagyta a caracasi külképviseletet, ahol 2019 tavasza óta tartózkodott saját akaratából.

Juan Guaido, akit több tucat ország Venezuela ideiglenes elnökének ismert el, a Twitteren azt írta, hogy Lopez úgy tudott megszökni az országból, hogy

Leopoldo Lopezt 2014-ben letartóztatták, miután tüntetésekre szólított fel Nicolás Maduro elnök ellen, majd 2017-ben házi őrizetbe került.

2019-ben Guaido utasítására kiszabadult a házi őrizetből, de 2019-ben, miután az ellenzék hatalomátvételi kísérlete kudarca fulladt, a spanyol nagykövetségen keresett menedéket.

Venezeula évek óta súlyos gazdasági, társadalmi és politikai válsággal küzd, és a Nicolás Maduro elnök vezette államapparátus minden eszközt bevetett, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket, amelyet azzal vádol, hogy az Egyesült Államokkal összejátszva próbálják tönkretenni az országot és megbuktatni őt.