A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez veszélyhelyzetet hirdetett ki ma azért, hogy visszaszorítsák a koronavírus terjedését az országban. 15 napig lesz érvényben, de reméli, hogy a parlament támogatásával jövő májusig meghosszabbítható.

A rendkívüli állapot vasárnap estétől lép érvénybe, amelynek értelmében nem lehet majd a régiók között utazni, kivéve ha a munkahelyükre akarnak eljutni az emberek. Ezenkívül minden régiónak éjjeli kijárási tilalmat kell elrendelnie, kivéve a Kanári-szigeteken. 

Képünk illusztrációForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ahhoz, hogy ez az állapot 15 napnál tovább tartson, parlamenti jóváhagyás kell, ezért a miniszterelnök arra kérte a parlamentet, hogy fogadják el a veszélyhelyzet meghosszabbítását május 9-ig. Az elnök elmondása szerint ez a legszélsőségesebb helyzet az országban félévszázada - írja a Reuters

Nyugat-Európában Spanyolország van az egyik legrosszabb helyzetben, összesen 1 046 132-en fertőződtek meg eddig a vírussal, a halálos áldozatok száma pedig megközelíti a 35 ezret.

Az ország 17 tartománya és két észak-afrikai exklávéja közül 11 kérvényezte a veszélyhelyzet bevezetését a kormánynál az elmúlt néhány napban.

A járvány miatt országos veszélyhelyzet bevezetésére legutóbb március közepén került sor, a spanyol parlament ezt összesen hatszor hosszabbította meg, és fenntartotta egészen június 21-ig.

Míg a tavaszi intézkedéssel lakhelyelhagyási tilalom is együtt járt, most csak az éjszakai kijárást korlátozzák, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig, aminek kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Az egyetlen kivételt a Kanári-szigetek jelentik, ahol a kedvező járványügyi adatok miatt nem lép életbe korlátozás. Több európai ország, például Nagy-Britannia, Németország és Svédország épp feloldotta a karanténkötelezettséget a spanyol szigetekről érkezőkkel szemben.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Lluis Gene

Pedro Sánchez, epidemiológiai szakértőkre hivatkozva elmondta: a járvány második hulláma nagyban eltér az elsőtől, kevesebb a halálos áldozat, alacsonyabb a fertőzöttek átlagéletkora és kisebb az egészségügyre nehezedő nyomás, ezért most más típusú intézkedésekre van szükség.

A spanyol hatóságok szerint jelenleg az illegális utcai és házibulik okozzák a legtöbb problémát. Például a madridi városi rendőrség adatai szerint a múlt hétvégén több mint 300 összejövetelen kellett intézkedniük.

A miniszterelnök elmondta: hatnál többen nem gyűlhetnek össze sehol sem, kivéve, ha együtt élő családtagokról van szó. A most országossá váló szabályt már több tartomány bevezette korábban.

A további járványügyi tilalmakról, mint például a szabad mozgás területi korlátozása, a tartományok maguk dönthetnek.

A kormány a jövő héten fogadja el és nyújtja be a parlamentnek azt a javaslatát, hogy a most elrendelt veszélyhelyzet tartson jövő év május 9-éig. A járványügyi szakemberek szerint ennyi idő kell, hogy ne csak a második hullámon, hanem a járvány legártalmasabb időszakán túljussunk.

Hozzátette, hogy az egészségügyi miniszter kéthetente beszámolna a parlament illetékes bizottságának a járványügyi helyzetről.