Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója és Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes külön-külön tárgyalt a konfliktusban érintett két ország, Azerbajdzsán és Örményország külügyminisztereivel a humanitárius tűzszünetről. A térségben egy hónapja dúltak a harcok.

A tűzszünetről helyi idő szerint vasárnap délután kiadott közleményt az amerikai külügyminisztérium közösen adta ki az örmény és az azerbajdzsáni kormányzattal.

"Az intenzív megbeszéléseken a felek megvitatták a humanitárius okokból kihirdetendő azonnali tűzszünet és egy átfogó megoldás alapvető elemeiről szóló későbbi tárgyalások megindításának lehetőségeit" - olvasható a közös közleményben.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is részt vett a konfliktusban érintett két ország, Azerbajdzsán és Örményország közötti tűzszünet életbe léptetésénForrás: AFP/Jure Makovec

 A bejelentés szerint

a tűzszünet hétfő reggeltől lép életbe a többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban, amelynek hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta vita tárgya Baku és Jereván között.

Közben az amerikai média vasárnap is arról adott hírt, hogy folytatódnak a harcok, sőt, újabb tűzharcok robbantak ki a karabahi fegyveresek és az azeri fél között a régióban.