Felgyújtottak egy szavazóurnát a november 3-i amerikai választások közeledtével Bostonban, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított az ügyben.

Választási tisztségviselők vasárnapi tájékoztatása szerint szándékos támadás történt.  A bostoni könyvtárban található urna 122 szavazatot tartalmazott, közülük 35 megégett. A tüzet gyorsan eloltották.

Marty Walsh bostoni polgármester "a demokrácia szégyenének, a polgári kötelességüket teljesítő szavazókkal szembeni tiszteletlenségnek és bűncselekménynek" nevezte az incidenst. A helyi rendőrség jelezte: gyújtogatás miatt vizsgálatot indítottak, és felfigyeltek egy személyre, aki a tűz időpontjában az urna közelében tartózkodott. A hatóságok nyilvánosságra hozták az illető képét, és arra kérték a helyieket, hogy segítsenek beazonosítani őt. 
A nyomozásba az FBI is bekapcsolódott.  Az FBI kihangsúlyozta: elsődleges fontosságúnak tartja a massachusettsi választás integritásának biztosítását, és ha kell, könyörtelenül betartatja a szövetségi választási törvényeket. 
Azok az állampolgárok, akiknek voksa károsodott, személyesen vagy levélben újra leadhatják szavazatukat  - mondták el tisztségviselők.

A korai szavazás múlt szombaton kezdődött Massachusetts államban, és eddig több mint kétmillióan adták le voksukat személyesen vagy levélben az államban. 

Az amerikai választások közeledtével már mintegy 54,2 millió amerikai állampolgár - köztük Donald Trump elnök - élt a korai szavazás biztosította lehetőséggel.  Szakértők szerint az eddigi magas részvételi arány a nagy érdeklődés jele. Emellett sokan azért adták le korábban szavazatukat, mert a koronavírus-járványtól tartva szeretnék elkerülni a tömött szavazóhelyiségeket november 3-án. 

A Videán folytatódott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a hatodik videó: