A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltje, Babják Zoltán a szavazatok közel háromnegyedével nyert Beregszászon, noha a magyarság a város lakosságának még a felét sem teszi ki. A csupán 14 százalékban magyarlakta Nagyszőlős is újra magyar polgármestert választott, Bocskai István személyében.

Ahogy arról az Origo beszámolt, vasárnap önkormányzati választásokra került sor Ukrajnában, így Kárpátalján is. Bár még hivatalos végeredmények nincsenek, de egyes helyi politikusok és hírportálok már megszellőztették az előzetes eredményeket. Ezek alapján a kárpátaljai magyarság központjának számító Beregszászon az eddigi polgármester, Babják Zoltán fölényes győzelmet aratott, a szavazatok 72 százalékát kapta meg.

Babják ZoltánForrás: Facebook/Babják Zoltán

Erre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) politikusa a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet.

Ez nagyszerű eredmény, különösen annak tükrében, hogy a legutóbbi, 2001-es népszámlálás adatai alapján a 25 ezres Beregszász lakosságának alig 48 százaléka magyar, 39 százaléka ukrán, a többi orosz és roma nemzetiségű. 2001 óta Ukrajnában nem volt hivatalos népszámlálás, így újabb nemzetiségi, etnikai adatok nem állnak rendelkezésünkre. 

Ráadásul az KMKSZ óriási ellenszélben kellett kampányoljon, az ukrán pártokhoz képest pedig szerény anyagi erőforrásokkal rendelkezik.

Vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Babják Zoltán érdemeit méltatta, kifejezve, szeretné, ha folytatná a megkezdett munkáját. A 48 éves magyar politikus egyébként 2013 óta vezeti Beregszászt.

A Kárpáthír és a Kárpátalja.ma nevű online lapok úgy tudják, hogy az alig 14 százalékban magyarlakta, 26 ezres Nagyszőlősön is újrázott az eddigi magyar polgármester, Bocskai István.

A Kárpát.in.ua hírportál szerint az előzetes eredmények alapján a KMKSZ-nek 8 képviselője lehet a megyei közgyűlésben.