Festékkel öntötték le, szalagokkal, transzparensekkel és vállfákkal aggatták tele Szent II. János Pál pápa szobrát erőszakos, radikális baloldali abortuszpárti aktivisták a lengyelországi Poznanban, vasárnap este. Az elmúlt napokban több hasonló eset is történt, amikor a volt pápa emlékműveit meggyalázva provokálták a katolikus egyházat és közösséget – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A Remix információi alapján pedig Ronald Reagan nagy amerikai elnök varsói szobrát is meggyalázták a szélsőségesek.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a lengyel alkotmánybíróság új határozatában szigorított az abortuszra vonatkozó követelményeken, ami országszerte tömeges demonstrációkat váltott ki a szélsőbaloldali aktivisták, köztük a feministák körében. A szombati, varsói tüntetés után vasárnap Poznanban is demonstrációt szerveztek, a rendőrség adatai szerint mintegy 7 ezer, a szervezők szerint 20 ezer ember vett részt a megmozduláson, dacára a járványhelyzetnek és a virológusok ezzel kapcsolatos figyelmeztetéseinek.

Lengyel sajtóbeszámolók szerint a szervezők arra készültek, hogy megzavarják az esti szentmisét a poznani székesegyházban, ahogy ezt szombaton is tették a fővárosban. A tömeg vulgáris szlogeneket skandálva vonult végig Poznan utcáin a templomig, ahol azonban nem tartottak misét, a székesegyház bejáratát pedig lovas rendőrök védték.

A tüntetők ezután a kormánypárt, a nemzeti-konzervatív PiS székháza elé vonultak, miközben szélsőbaloldali, feminista és életellenes jelszavakat skandáltak. Nyomdafestéket nem tűrő, vulgáris kormány- és PiS-ellenes kiáltások is elhangzottak.

Forrás: V4NA

A felvonulók meggyalázták II. János Pál pápa szobrát is. A lengyel származású volt pápát a katolikusok szentként tisztelik, így a szoborrongálás egy újabb provokáció az egyházzal és a katolikus közösséggel szemben.

II. János Pál pápa szobraForrás: V4NA

A trágárság, a templomok és műemlékek rongálása nem a párbeszéd útja- fogalmazott Jadwiga Emilewicz volt miniszterelnök-helyettes közösségi oldalán a szobor meggyalázásával kapcsolatban.
Az elmúlt napokban több II. János Pál emlékművet is megrongáltak Lengyelország-szerte.

Szombat éjjel egy kisváros parkjában vörös festékkel fújták le a volt pápát ábrázoló szobor kezeit.

Az emlékművet hamar megtisztították, a rendőrség nyomoz az ügyben.

Egy Varsótól északra fekvő településen plakátokat ragasztottak fel egy II. János Pált ábrázoló szoborra, Krakkóban pedig a pápa életéről szóló plakátkiállítást firkálták össze.

Így küzdenek a szélsőbaloldali milíciák a jogaikért - a tönkretett Szent II. János Pál kiállítás a krakkói Plantach parkban csak egy újabb durva és vulgáris tett az akciójuk során, amit ők spontán sétának neveznek - írta Dariusz Matecki, szcezini képviselő közösségi oldalán a rongálásra reagálva. A politikus hozzátette, a firkálás egyszerű bűncselekmény, és természetesen „morális barbárság".

Vasárnap megírtuk, hogy a legnagyobb tüntetés Varsóban bontakozott ki, ahol maga a főpolgármester, Rafal Trzaskowski is utcára vonult a szélsőséges aktivistákkal, annak ellenére, hogy városa az elsők között kapott vörös-zóna minősítést a koronavírus-fertőzöttség kapcsán.

A Lengyel Tudományos Akadémia elnöke a hétvégén külön emlékeztette a baloldali tüntetőketne felejtsék el, hogy egy nagyon súlyos járványidőszak közepén álltak neki tüntetni és kérte, legalább a kötelező védőtávolságot és maszkviselést tartsák be. A figyelmeztetés nem igazán hatott, ráadásul felelőtlen baloldali ellenzéki politikusok is nagy számban megjelentek az abortuszpárti demonstrációkon.

Meggyalázták Ronald Reagan szobrát is

Még a szombati demonstráció során a szélsőbaloldaliak meggyalázták Ronald Reagan nagy amerikai elnök varsói mellszobrát. Azt firkálták rá, hogy „pro abo", „d*ck", és „f*ck PiS"közölte a Remix a TVP.info lengyel hírportálra hivatkozva.

A kommunizmus megdöntésében vállalt szerepéért Lengyelországban amúgy nagy tisztelet övezi Reagan elnököt, a szélsőségesen vandálkodása ezért is különösen felháborító.

Miért tüntetnek a szélsőbaloldaliak és más ellenzéki csoportosulások?

Az MTI beszámolója alapján a varsói alkotmánybíróság csütörtökön a lengyel alaptörvénynek a minden ember élethez való jogáról szóló tételeire alapozta döntését, megerősítve a testület egy 1997-es ítéletét, amely szerint az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik. Megállapították, hogy a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosít fel az abortuszra.

A testület 119 kormánypárti és jobboldali ellenzéki képviselő beadványa alapján hozta meg ítéletét. A beadvány támogatói alkotmányellenesnek találták az 1993-as magzatvédő törvényben foglalt abortusztilalom alóli egyik kivételt, amely a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt, amennyiben az orvosi vizsgálatok a magzat súlyos betegségét, sérülését állapították meg. Az ennek alapján végrehajtott abortuszok száma az utóbbi években emelkedett, tavaly 1074 ilyen legális abortusz történt, nagyobbrészt Down-szindrómás magzatok esetében.

A nemi erőszak következtében fogant életre, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivételek továbbra is érvényben maradnak.

Az alkotmánybíróság csütörtökön azt is kimondta: a megfogant életnek nem pusztán biológiai létét, hanem méltó életkörülményeit is biztosítani kell. Bejelentések szerint a kormánypárt ezen a héten a parlamentben kezdeményezi a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését.