Antiszemitának nyilváníthatja Soros György három álcivil szervezetét a Trump-kormány

Vágólapra másolva!
A Trump-kormányzat arra készül, hogy három, Soros György által támogatott, erősen Izrael-ellenes álcivil szervezetet antiszemita szervezetté nyilvánítson. Ezek a következők: Oxfam, Human Rights Watch és az Amnesty International. Azt is el szeretné érni, hogy a jövőben egyetlen kormány se támogassa pénzügyileg ezeket a csoportosulásokat.
Vágólapra másolva!

A Politico amerikai kiadása két különböző forrásból is értesült erről a tervezetről. Állításuk szerint az egyik ilyen forrásuk egy asszisztens a Kongresszusból, aki kapcsolatban áll a külügyminisztériummal (State Department). A másik forrásukról semmilyen információt nem árultak el. A külügyön belül elsősorban Mike Pompeo külügyminiszter szorgalmazza a sorosista álcivilek antiszemita szervezetté nyilvánítását.

Mike Pompeo Forrás: AFP/AP/POOL./Patrick Semansky

A nyilatkozat várhatóan egy külügyi különmegbízott, Elan Carr jelentésére hivatkozik.

A jelentésben az áll, hogy az

Oxfam, a Human Rights Watch és az Amnesty International Izrael-ellenes csoportosulásokat antiszemita szervezetté kell nyilvánítani,

az amerikai kormányzat valamennyi képviselőjének meg kell szakítania velük a kapcsolatot, nem szabad többé őket adófizetői pénzből finanszírozni, illetve arra kell Washingtonnak ösztönöznie a külföldi partnereit, hogy a jövőben semmilyen módon ne támogassák a három antiszemita csoportosulást.

Elan Carr jelentése részletesen leírja, hogy

a sorosista szervezetek támogatják az Izrael-ellenes és antiszemita bojkott-mozgalmat, az úgynevezett BDS-t (Boycott, Divestment and Sanctions) - a három szervezet ugyan nem foglalt hivatalosan állást a BDS támogatásáról, de gyakorlatban támogatják a céljaikat, így Izrael régóta antiszemitának tartja őket, erre a következtetésre jut a Carr-jelentés is.

Ahogy arról az Origo is már több alkalommal beszámolt, a modernkori antiszemitizmus szorosan kötődik a BDS-hez.

A mozgalom célja, hogy világszinten bojkottálják a zsidó államban előállított árukat,

de ez az utóbbi időben egyre tágabb jelentést kapott.

A BDS mára megkérdőjelezi Izrael létjogosultságát, azt pedig különösen sérelmezi, hogy Izrael „zsidó államként" határozza meg magát.

A mozgalom hivatalosan nem tartja magát antiszemitának, csupán „anticionistának".

TAGJAINAK AKCIÓI AZONBAN RENDRE ÖSSZEMOSSÁK AZ ANTICIONIZMUST ÉS AZ ANTISZEMITIZMUST.

Ideológiájukban elvitatják a zsidók önrendelkezéshez való jogát, és a cionizmust gyarmatosító mozgalomnak tartják, mely erőszakkal elfoglalja a palesztinok földjét és megfosztja őket megélhetésüktől, továbbá Izraelt etnikai tisztogatással vádolják.

A BDS-mozgalom kapcsolódási ponttá vált a palesztin-, illetve iszlámbarát álcivilek és a nyugati radikális baloldali, Amerika- és Izrael-ellenes szervezetek között.

Ez ellen az Egyesült Államok igyekszik szövetségi szinten is fellépni, ezért fogadták el 2017-ben, republikánus nyomásra az Israel Anti-Boycott Act and Combating BDS Act nevű BDS-ellenes törvényt.

A Politico szerint még a november 3-i elnökválasztás előtt antiszemita szervezetté nyilváníthatják a BDS-t támogató, Soros György által is finanszírozott Oxfamot, Human Rights Watchot és az Amnesty Internationalt.

Soros György Forrás: Origo

Jelenleg a Trump-kormányzattól nem kap támogatást a Human Rights Watch és az Amnesty International, sem a külföldi, sem a belföldi tevékenységükhöz. Ami az Oxfamot illeti, a helyzet bonyolultabb, az amerikai részlegüket valóban nem finanszírozza a washingtoni szövetségi kormányzat, viszont egyes külföldi társszervezeteik karitatívnak mondott tevékenységét igen. A külügy javaslata most ennek vethet véget.

A brit alapítású Oxfam támogatását a londoni kormány még 2018-ban megvonta, miután kiderült, hogy a sorosista szervezet 120 munkatársát szexuális jellegű bűncselekményekkel vádolták meg

a 200 ezer halálos áldozatot követelő 2010-es haiti földrengés után, ahová a szervezet munkatársai eredetileg segíteni mentek.

A Politico megkereste mindhárom szervezetet, amelyek – saját bevallásuk alapján – a baloldali laptól tudták meg, hogy antiszemitává nyilváníthatják őket. A vádakat persze a Human Rights Watch, az Amnesty International és az Oxfam is igyekeznek tagadni. Az Amnesty amerikai részlegének a vezetője, Bob Goodfellow szerint Pompeo, a Trump-adminisztráció más tagjai, illetve az izraeli kormány sértik meg az emberi jogokat, de azt beismerte, hogy a sorosista szervezet ellenzi Izrael zsidó telepek létrehozására irányuló politikáját, amely véleménye alapján palesztin földön történik.

Donald Trump Forrás: AFP/Mandel Ngan

Bob Goodfellow-t az nem igazán zavarja, hogy a palesztin autonóm tartományt két terrorszervezet vezeti, arról, hogy az Amnesty támogatja ezeket, egyáltalán nem beszélt.

Az Oxfam és a Human Rights Watch amerikai vezetői, Noah Gottschalk, illetve Eric Goldstein szerint ők a Trump-adminisztrációt és Benjamin Netanjahu izraeli kormányát kritizálják, ami sem nem Amerika-ellenesség, sem nem antiszemitizmus.

Az általuk vezetett szervezetek rendszeres palesztin- és bojkott-párti, Izrael-, illetve Amerika-ellenes nyilatkozataikra egyikük sem reagált.