Kétszázkilencven embert vettek őrizetbe a fehéroroszországi városokban a vasárnapi tüntetések idején - közölte hétfőre virradóra a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet.

A legtöbb őrizetbe vétel a fővárosban, Minszkben, illetve a lengyel-litván-fehérorosz hármashatár közelében fekvő Hrodna (Grodno) városában történt. A szervezet közleményében 16 várost sorol fel, ahol tüntetések voltak.

A Népi Ultimátumnak elnevezett országos tiltakozó megmozdulás Szvjatlana Cihanouszkaja volt ellenzéki elnök felhívására zajlott. Helyszíni tudósítások szerint csak  Minszkben több mint százezren vonultak az utcákra a masszív karhatalmi jelenlét ellenére, követelve Alekszandr Lukasenko államfő lemondását, a tüntetőkkel szembeni erőszak leállítását és a politikai foglyok elengedését.

Régi fehérorosz zászlókkal tüntet több mint százezer ember az elnökválasztás eredménye ellen Minszkben október 24-énForrás: MTI/AP/-

Mivel vasárnap éjfélig ezek a követelések nem teljesültek, 

Cihanouszkaja felszólította a polgárokat, hogy hétfőtől lépjenek országos sztrájkba, zárják le az utakat, és ne vásároljanak állami boltokban. "Az út nem lesz egyszerű, a Lukasenko elleni harchoz erőre és kitartásra van szükség" - hangsúlyozta Cihanouszkaja.

Lukasenko nem hajlandó lemondani, holott az augusztus eleji elnökválasztás óta hétről hétre hatalmas tömegek követelik a távozását. A hivatalos eredmények szerint a voksok 80 százalékával választották hatodszor is elnökké, de az ellenzék szerint csalás történt.