A román egészségügyi rendszer a teljesítőképessége határán van

Románia, koronavírus
Csíkszereda, 2020. március 16. Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztens kérdez ki egy érkező betegeket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án. Csak azok léphetnek be az intézmény területére, akiknél a kikérdezés után nem feltételezhető a koronavírus-fertőzés. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Romániában a koronavírus-járvány miatt teljesítőképessége felső határához közelít az egészségügyi ellátórendszer, és lassan abba a helyzetbe kerül, hogy működését a katasztrófahelyzetek logikájához kell igazítania - mutatott rá kedden Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.
Vágólapra másolva!

Szerinte lesznek olyan napok, amikor több mint száz újabb beteg érkezik (az immár sok helyen telített) intenzív osztályokra,

- mondta az államtitkár arra a helyzetre utalva, amikor a kórházak már nem lesznek képesek mindenkit ellátni.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapuja Forrás: MTI/Veres Nándor

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint jelenleg mintegy 1200 intenzív terápiás hely áll a Covid-19-ben szenvedők rendelkezésére, és remény van arra, hogy egy héten belül számukat további kétszázzal növeljék.

Romániában másfél hónapja szinte állandóan emelkedik, néhány napja pedig a 800-at is meghaladta az intenzív osztályokon ápolt, súlyos állapotban lévő fertőzöttek száma.

Nelu Tataru román egészségügyi miniszter Forrás: Facebook

A fertőzés azonban még továbbra is gyorsuló ütemben terjed Romániában,

a legtöbb nagyvárosban már helyhiány alakult ki, ezért a járványügyi szakemberek attól tartanak, hogy napokon belül válságosra fordul a helyzet a kórházakban.

Kedden először haladta meg a százat a halálesetek száma, az utóbbi napon pedig újabb 4724 fertőzést diagnosztizáltak. Romániában már több mint 6500 áldozatot követelt a járvány, és 217 ezer embernél mutatták ki a vírust, közülük több mint 55 ezren jelenleg is fertőzők.