Németh Zsolt: Meg kell emelnünk a kalapunkat David Cornstein előtt

amerikai rakétarendszer CORNSTEIN, David B.
David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a légvédelmi rakétarendszer vásárlásáról szóló szándéknyilatkozat aláírásán Budapesten.
Vágólapra másolva!
David Cornsteinnek személyesen döntő szerepe volt abban, hogy a tavalyi nyár folyamán létrejöhetett az Orbán–Trump-találkozó, és természetesen a legfelsőbb szintű politikai kapcsolatoknak az építésében mindvégig kiemelkedően fontos szerepet játszott – minderről Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke beszélt a Hír TV amerikai elnökválasztási műsorában.
Vágólapra másolva!

A Hír TV amerikai elnökválasztással foglalkozó műsora áttekintette a második Orbán-kormány megalakulásától, vagyis a 2010-től Magyarországon szolgáló amerikai nagykövetek sorát. A diplomaták tevékenysége, kijelentései ugyanis kitűnő iránytűként szolgálnak arra, milyen állapotban volt és milyenben van most Washington és Budapest kapcsolata. 2010-től Eleni Tsakopoulos Kounalakis tett ugyan kritikus megjegyzéseket, de ami utána jött, azt lehet inkább a kapcsolati mélypontnak nevezni, legalábbis a rendszerváltás óta. A nagyköveti teendőket ellátó ügyvivő az ellenzéki tüntetések sztárja volt. Mark André Goodfriend - nevével ellentétben nem volt a magyar kormány jó barátja.

A másik véglet David Cornstein, aki minden korábbinál szívélyesebb szintre emelte a két állam viszonyát.

– hívta fel rá a figyelmet Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke a Hír TV stúdiójában.

Gantner Barnabás műsorvezető azon kérdésére, hogy ki lehet Cornstein utódja Budapesten, a politikus elmondta, ez nagymértékben függ attól, hogy Trump vagy Biden nyeri-e az elnökválasztást, és reményét fejezte ki, ha Donald Trump folytathatja tovább, akkor egy hasonlóan hozzá közel álló lesz az Egyesült Államok budapesti nagyköveti székének a várományosa.

Topolánszky Ádám Amerika-szakértő arról beszélt, hogy nagyon fontos, hogy a magyar emigráció, ami szám szerint 1.8 millióra tehető, egy számottevő szavazóbázis, és ha Joe Biden megsérti a magyarokat, akkor szavazatokat fog veszíteni.