A járvány ellen nagyon rosszul védekező Belgiumban éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be

koronavírus, vírus, Belgium, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
Védőmaszkos járókelők Brüsszelben 2020. július 25-én. A belga nemzetbiztonsági tanács a koronavírus-járvány miatt kötelezővé tette a maszk viselését az üzletekben és éttermekben.
Vágólapra másolva!
A belga szövetségi kormány úgy döntött, hogy összehangolja és egységesíti a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, egymástól jelentősen eltérő regionális szabályokat, az éjszakai kijárási tilalmat is magukban foglaló intézkedések szerda éjfélkor lépnek érvénybe - közölte a helyi média szerda éjjel.
Vágólapra másolva!

A belga hivatalos közlönyben szerda éjjel megjelent új miniszteri rendelet szerint kijárási tilalom lép érvénybe az ország egész területén éjfél és reggel öt óra között.

Az intézkedés nem változtat a belga főváros és az ország francia nyelvű tartományában, Vallóniában nemrégiben bevezetett szigorúbb, este 22 és reggel hat óra között érvényes kijárási tilalmon.
A bárok és éttermek, a mozik, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat is, zárva tartanak. A kulturális, a szabadidős és a sporttevékenységre is vonatkozik a tilalom.

A hivatásos sportversenyeket és tréningeket csak közönség nélkül tarthatják meg. Amatőrök számára a versenyek és az edzések elmaradnak, kivéve a 12 év alatti gyermekek sporteseményeit.
Vásárolni családonként egy ember mehet, egy vásárló legfeljebb harminc percig tartózkodhat az üzletben. A boltokban be kell tartani a másfél méteres távolságot, tíz négyzetméterenként csak egy vásárló vagy ügyfél tartózkodhat. A piacok továbbra is nyitva tarthatnak, azonban élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani tilos. A bolhapiacokat be kell zárni, a karácsonyi vásárokat nem tartják meg.

Védőmaszkos járókelők Brüsszelben 2020. július 25-én. A belga nemzetbiztonsági tanács a koronavírus-járvány miatt kötelezővé tette a maszk viselését az üzletekben és éttermekben.
Korábbi felvétel. Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A négy főnél népesebb összejövetelek nem engedélyezettek. Esküvőn, temetésen és egyházi rendezvényeken azonban legfeljebb 40 fő vehet részt. Táborokban legfeljebb ötven 12 évesnél fiatalabb gyermek vehet részt, de ottalvás nem engedélyezett. A tüntetéseken legfeljebb 100 ember lehet, az előírt távolságtartással, menetelés nélkül.

A távmunka kötelezővé válik ott, ahol ez megoldható. Az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése kötelező a repülőtereken, a vasútállomáson, beleértve a peronokat és a megállóhelyeket, és minden utas számára a közösségi közlekedési eszközökön. A maszkviselés Brüsszelben és a hozzá tartozó régió egészében éjjel-nappal kötelező.

A belga közegészségügyi intézet szerdán közzétett adatai szerint a hét folyamán naponta átlagosan közel 14 ezer új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel a Magyarországgal nagyjából azonos lakosságú Belgiumban, 40 százalékkal többet, mint az azt megelőző héten.

A szakértők arra számítanak, hogy a hét folyamán a pozitív vírustesztek napi száma át fogja lépni a 20 ezret. A járvány belgiumi megjelenése óta 347 289 ember fertőződött meg az országban.
Kórházba naponta átlagosan közel 550 embert szállítottak, ami egyhetes viszonylatban 85 százalékos növekedést jelent.

Jelenleg 5554 embert ápolnak kórházban koronavírus miatt, közülük 911 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. Mindkét adat mintegy 500-zal magasabb a hét végén közölteknél.

A 11,5 milliós országban a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben 11 038 ember halt meg, szerdán már 104-en.