Minden rekord megdőlt Lengyelországban

Varsó, 2020. október 26. Tüntetők tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Varsóban 2020. október 26-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nők csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erőszak áldozataiként vagy vérfertőző viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka
Vágólapra másolva!
A járványügyi intézkedések és szabályok betartását szorgalmazta a koronavírus-fertőzések és a halálesetek növekvő száma miatt a lengyel egészségügyi miniszter helyettese szerdán.
Vágólapra másolva!

Waldemar Kraska a közszolgálati televízióban nyugtalanítónak nevezte, hogy egyre többen halnak meg a Covid-19 miatt, valamint azt is, hogy egyre több fertőzött szorul kórházi kezelésre. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban a szerdai adatok szerint egy nap alatt 18 820-szal nőtt a kimutatott fertőzések száma, 236 megfertőzött ember meghalt, közülük 29-en kifejezetten a Covid-19 szövődményeiben haltak meg.

Az összes említett mutató a legmagasabb a járvány kitörése óta.

Jelenleg 13 931 fertőzött szorul kórházi kezelésre, közülük 1150-et lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. Kraska hangsúlyozta, hogy a járvány további alakulása mindenki magatartásán múlik.

- mondta.

Ebben az összefüggésben felszólított az abortuszszabályozást érintő múlt heti alkotmánybírósági döntés miatt országszerte kitört tüntetések beszüntetésére. A szélsőbaloldali tiltakozásokat a szombattól érvényes gyülekezési tilalom ellenére szervezik.

Kraska szerint a többezres radikális tüntetések biológiai bombát jelentenek, amely néhány hét múlva a fertőzések még nagyobb számát fogja eredményezni.

Tüntetők tiltakoznak a lengyel alkotmánybíróság abortusszal kapcsolatos döntése ellen Varsóban 2020. október 26-án Forrás: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Az öt főnél nagyobb gyülekezések tilalma mellett Lengyelországban érvényben van a szájmaszk köztéri használatának kötelessége. Az általános iskolák felső tagozatai és a középiskolák távoktatásra tértek át, a boltokban korlátozzák a vevők számát. Bezártak az éttermek, az edzőtermek, az uszodák, a szanatóriumok.