Gyűlöletesnek nevezte a csütörtöki nizzai késes merényletet a francia püspöki konferencia (CEF), és kifejezte kívánságát, hogy a keresztények ne váljanak meggyilkolandó célponttá.

Meg vagyunk döbbenve e gyűlöletes cselekedet láttán - jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek Hugues de Woillemont, a CEF szóvivője a dél-franciaországi város Notre-Dame-bazilikájában elkövetett, három ember életét követelő merénylet kapcsán, amelynek ügyében a terrorellenes ügyészség folytat vizsgálatot.

Rendőrök és tűzoltók a nizzai Notre-Dame-bazilikánál elkövetett késes támadás helyszínén 2020. október 29-énForrás: MTI/AP/Alexis Gilli

Sürgősen harcba kell szállni a terrorizmus jelentette rákfene ellen, ugyanilyen sürgős kézzelfogható módon helyreállítani a testvériséget országunkban - tette hozzá.

A CEF bejelentette, hogy csütörtökön, a jelképes 15 órakor - Krisztus halálának órájában - minden francia templomban megkongatják a lélekharangot az áldozatok előtt tisztelegve.

Elítélte a merényletet a Vatikán is, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus mindig is elfogadhatatlan lesz. A Szentszék közleménye szerint a pápa imádkozik az áldozatokért. Az Európai Unió vezetői szolidaritásukat fejezték ki Franciaországgal, és a "gyűlöletet szítók és terjesztők" elleni szembeszállásra szólítottak fel.

Elítélem a Nizzában történt gyűlöletes és kegyetlen támadást, teljes szívemmel Franciaország mellett állok - írta Twitter-oldalán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Majd hozzátette, hogy együttérez a gyűlöletes cselekedet áldozataival. Továbbá, hogy egész Európa szolidáris Franciaországgal. Egységesek és eltökéltek maradunk a barbársággal és a fanatizmussal szemben.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke gyalázatosnak nevezte a merényletet, és a franciáknak üzenve kijelentette:Egész Európa önökkel van.

Országa szolidaritását fejezte ki a francia nemzettel a Twitteren Angela Merkel német kancellár és Giuseppe Conti olasz, valamint Mark Rutte holland miniszterelnök is. Részvétét fejezte ki a nizzai "barbár támadás" miatt Luigi di Maio olasz külügyminiszter is.

Sokkban vagyok, amióta értesültem a nizzai Notre-Dame-bazilikában elkövetett barbár támadásról. Együttérzésem az áldozatokkal és hozzátartozóikkal. Az Egyesült Királyság Franciaország oldalán áll a terror elleni harcban - írta francia nyelvű Twitter-üzenetében Boris Johnson brit kormányfő.

Az orosz elnöki hivatal a nizzai támadásra reagálva hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan embereket ölni, de azt is hozzátette, hogy helytelen a hívők érzelmeit megsérteni.

A török külügyminisztérium közleményben határozottan elítélte a nizzai merényletet. Világos, hogy akik egy szent helyen elkövettek ilyen durva merényletet, semmilyen vallási, emberi vagy erkölcsi értékből nem meríthetnek ihletet - írta a tárca.

Nizza izraeli testvérvárosának, Netanjának a polgármestere, Miriam Feierberg-Icher telefonon fejezte ki részvétét Nizza polgármesterének, Christian Estrosinak a városa nevében. Estrosi azt válaszolta: "Egy család vagyunk" - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

Csütörtökön, három nappal a mindenszentek katolikus ünnep előtt és a maulíd muszlim ünnep napján (Mohamed próféta születésének ünnepén) egy késes férfi lefejezett egy nőt és két másik embert megölt a nizzai Notre-Dame-bazilikában. Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán.

Mindkét esetben iszlamista indíttatást sejtenek a háttérben.

Az incidensekre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.