Titkos temetőben 59 holttestet talált egy szervezet a Mexikó középső részén fekvő Guanajuato szövetségi államban, és további holttestek megtalálására lehet számítani a környéken - jelentették be szerdán.

A Nemzeti Kutatási Bizottság nevű szervezet vezetője, Karla Quintana azt mondta, hogy a feltárás egy héttel ezelőtt kezdődött. A helyre eltűnt emberek hozzátartozóinak vallomásai alapján találtak rá.Tekintettel arra, hogy Mexikóban hiányosságok mutatkoznak a helyi bűnüldözés munkájában, több államban az eltűnt emberek hozzátartozói kutatócsoportokat hoztak létre, információkat gyűjtöttek és feltárták azokat a helyeket, ahol titkos sírhelyet sejtettek.Quintana a jelenséget szomorúnak és borzalmasnak minősítette. Nincs kizárva, hogy további temetők is vannak a környéken, ezért folytatják a feltárást.

A most megtalált temető Salvatierra település külterületén van, egy birtokon van, eddig 52 hantvermet találtak.

A helyszínt és a feltárást annyira veszélyesnek ítélték meg a hatóságok, hogy biztosításukra kivezényelték a hadsereg és a nemzeti gárda egyes egységeit.

Mexikóban Guanajuato államban történik a legtöbb gyilkosság. A régió a Jalisco-kartell és a rivális Sinaloa-kartell közötti véres harcok helyszíne.

A most megtalált holttestek elrejtésére szolgáló hely a legnagyobb, amelyet az államban eddig találtak. Az ország más területein korábban már találtak ennél több halottat rejtő titkos sírgödröket is.