Mohamed próféta születésnapját egy keresztény asszony lefejezésével és egy keresztény férfi torka elvágásával köszöntötte a muszlim terrorista Nizzában

Terrortámadás Nizzában
French members of the elite tactical police unit RAID enter to search the Basilica of Notre-Dame de Nice after a knife attack in Nice on October 29, 2020. - A man wielding a knife outside a church in the southern French city of Nice slit the throat of one person, leaving another dead and injured several others in an attack on Thursday morning, officials said. The suspected assailant was detained shortly afterwards, a police source said, while interior minister Gerald Darmanin said on Twitter that he had called a crisis meeting after the attack. (Photo by Valery HACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
Ismét támadást intéztek szélsőséges muszlim terroristák a keresztények - azon belül a keresztény franciák - ellen, éppen Mohamed próféta születésnapjára időzítve, vélhetően a Mohamedről közölt karikatúrákkal összefüggésben. Terrortámadás volt Nizzában, a szaúd-arábiai Dzsidda városának francia konzulátusán, illetve Avignonban. A halottak száma három, a sebesültek pontos száma még nem világos. Franciaországban elrendelték a legmagasabb szintű terrorkészültséget, ami arra enged következtetni, hogy további támadások is várhatóak.
Vágólapra másolva!

Az iszlám világ legtöbb államában október 28-29-én ünneplik Mohamed próféta, vallásalapító születésnapját, azaz a Maulid- vagy Mawlid-napot, amikor nagyszabású utcai felvonulásokat, illetve más jellegű összejöveteleket tartanak. Bár a tudósok vitatják, hogy pontosan melyik nap született a próféta, egyesek szerint április 20. körül, ám

a muszlim hagyomány értelmében az iszlám naptár harmadik hónapjának (Rabí al-Avval) 12. napját kell e dátumnak tekinteni, ami október 28-29.

A születési éve és helye az bizonyos, Kr. u. 570, Mekka városa.

Maulid a frissen mecsetté alakított isztambuli Hagia Sophiában, 2020. október 28. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Elif Ozturk

Erre a napra időzítve 3 muszlim férfi terrortámadást hajtott végre Nizzában, Avignonban és a szaúd-arábiai Dzsidda városának francia konzulátusán.

A történteket szélesebb kontextusban kell értelmezni. Szeptember végén a Charlie Hebdo szatirikus hetilap ismét Mohamed-karikatúrákat jelentetett meg, volt szerkesztőségének a párizsi épülete előtt egy pakisztáni migráns

HENTESBÁRDDAL SÚLYOSAN MEGSEBESÍTETT KÉT ÉPPEN ARRA JÁRÓ EMBERT.

A pakisztáni iszlamista fel is akarta gyújtani az épületet, de nem sikerült. Tettét a karikatúrákkal indokolta. Ahogy az közismert, az Iszlám Állam két terroristája 2015. január 7-én vérfürdőt rendezett a Charlie Hebdo szerkesztőségében: 12 embert agyonlőttek, 11 másikat pedig megsebesítettek.

A TERRORTÁMADÁS ÜRÜGYE AZ VOLT, HOGY BOSSZÚT AKARTAK ÁLLNI AZÉRT, MERT A LAP KARIKATÚRÁKAT KÖZÖLT MOHAMED PRÓFÉTÁRÓL.

Október első napjaiban Samuel Paty, a Párizs belvárosától mintegy 30 kilométerre található Conflans-Saint-Honorine nevű település College du Bois d'Aulne középiskolájának egyik tanára, szólásszabadság órán a diákjainak megmutatta a Charlie Hebdo legújabb karikatúráit.

A muszlim diákok pedig elmondták a szüleiknek, hogy mi történt órán, egy radikális muszlim apa a YouTube-ra feltöltött videójában durván sértegette ezért Samuel Paty-t.

A tanárt és az iskola vezetőségét elkezdték fenyegetni, de a rendőrség nem tett semmit. A videót megnézte egy muszlim migráns, Abdoullakh A. is, aki feldühödött ezen, és október 16-én követte az éppen hazafelé tartó tanárt, majd egy disznóölő késsel lefejezte.

MIVEL A DISZNÓ AZ ISZLÁMBAN TISZTÁTALAN ÁLLATNAK SZÁMÍT, A DISZNÓÖLŐ KÉSSEL TÖRTÉNŐ GYILKOLÁS EGYÉRTELMŰEN JELZI, HOGY A CSECSEN MIGRÁNS MIT GONDOLHATOTT AZ ŐT BEFOGADÓ FRANCIÁKRÓL.

Ezután lefényképezte a levágott fejet, majd közzétette a Twitter-oldalán azzal a megjegyzéssel, hogy üzenem Macronnak, a hitetlenek vezérének, hogy megöltem az egyik kutyáját, mivel gyalázta Mohamed prófétát.

A gyilkos muszlim férfit néhány óra múlva lelőtték a rendőrök.

Miután a francia állam kiállt Samuel Paty, illetve tágabb értelemben a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság mellett, a muszlimok megsértése vádjával,

a Mohamed-karikatúrák ürügyén több iszlám többségű állam bojkottot hirdetett a francia termékek ellen.

Közben Algériától Törökországig franciaellenes tömegtüntetéseket rendeztek, amelyeken főleg Emmanuel Macron elnököt és Jean Castex miniszterelnököt szidalmazták agresszív stílusban.

Az iszlámban Mohamed próféta bármilyen jellegű ábrázolása ugyanis istenkáromlásnak számít, amit a saría szerint halállal büntetnek.

A nizzai támadás

A legismertebb nizzai templomban, a belváros központjában levő Notre-Dame-ban délelőtt 9 óra körül egy muszlim férfi 3 embert mészárolt le.

A terrorista először a templomban lefejezett egy 70 éves nőt, egy férfinek pedig elvágta a torkát,

majd egy másik nőre támadt, akinek sikerült kimenekülni a templomból, azonban az utcán megkéselte.

A 40 éves nő a kórházba szállítást követően belehalt a sérüléseibe.

Az még nem világos, hogy a támadás során hányan sebesültek meg.

A francia köztévé, a BFM TV tudni véli, hogy

a támadó neve Brahim, és 23 éves.

Nizza polgármestere, Christian Estrosi a Twitter-oldalán közölte, hogy információi alapján

Christian Estrosi szerint „iszlamofasiszta" terrortámadás történt. A terrortámadás tényét megerősítette Eric Ciotti, a Nizzát magában foglaló Alpes-Maritimes megye nemzetgyűlési képviselője is.

A nizzai terroristát a rendőrök menekülés közben meglőtték, jelenleg kórházban van.

A brit The Telegraph szerint nem sérült meg súlyosan,

és beismerte a tettét, hozzáfűzve, hogy nem voltak társai.

Megerősítette, hogy a neve Brahim, ami az iszlámban is tisztelt Ábrahám (Ibrahim) pátriárka-próféta nevére utal.

A párizsi Nemzetgyűlés időközben zajló ülésén 1 perces néma csendet rendeltek el, Macron pedig Nizzába utazott.

Nem ez az első terrortámadás Nizzában, 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe egy tunéziai muszlim migráns. A támadásban 86-an meghaltak, közel 200-an megsérültek, az elkövetőt végül lelőtték.

Az avignoni támadás

A Nizzától nem túl messze fekvő középkori város, Avignon Montfavet nevű elővárosában pedig terrortámadás-kísérletre került sor.

Egy muszlim férfi „Allah akbar" kiáltások közben fegyverrel rontott rá az utcán álldogáló rendőrökre, de azok azonnal agyonlőtték.

A muszlim férfi a helyszínen meghalt. Az egyelőre nem világos, hogy az avignoni és a nizzai támadás között vannak-e összefüggések. Az LCI hírtelevízió szerint az avignoni terrorista is tudatosan Mohamed születésnapjára időzítette a támadást.

A dzsiddai támadás

A Szaúd-Arábia nyugati részén fekvő, Mekka tartománybeli Dzsidda városában lévő francia konzulátus épületébe megpróbált behatolni egy férfi,

az ezt megakadályozni igyekvő biztonsági őrt pedig késsel megsebesítette.

Ezt követően a támadó elmenekült, de a tartományi rendőrség elfogta és letartóztatta. A rendőrség szóvivője, Mohammed al-Ghamdi annyit közölt a késes támadóról, hogy

A biztonsági őrt időközben kórházba vitték, a férfi nincs életveszélyben.

Délután 14 órakor a francia kormány döntése értelmében veszélyhelyzet lépett életbe egész Franciaországban, aminek következtében a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget.

A döntést azzal indokolták, hogy így kívánják megelőzni a további terrortámadásokat.

A terrortámadás-sorozathoz Macron elnök erélytelen migránspolitikája nagyban hozzájárult. A terroristagyanús bevándorlókat nem utasítják ki Franciaországból, vagy ha néha igen, nem érvényesítik a döntést. Több politikus azt javasolta, hogy egy-egy terrorista családtagja ne kaphasson szociális segélyt.

Kérdés, hogy a francia állam a részvétjelentéseken, semmitmondó látogatásokon és a „Je suis..." kitűzőkön kívül fog-e érdemben is tenni valamit a koronavírus-járvány idején is túlzás nélkül tomboló muszlim terrorizmus ellen.