Svédországban rekordot döntött a koronavírusjárvány

koronavírus, Svédország
A paramedic cleans and disinfects an ambulance after dropping a patient at the Intensive Care Unit (ICU) at Danderyd Hospital near Stockholm on May 13, 2020, during the coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Svédországban a csütörtöki legfrissebb adatok szerint újabb csúcsot ért el a koronavírus-járvány terjedése, és emiatt több körzetben azt tanácsolják a lakosoknak, hogy ne használják a tömegközlekedést és a közösségi helyszíneket.
Vágólapra másolva!

A közegészségügyi intézet tájékoztatójában 24 óra alatt 3254 új, megerősített fertőzés szerepel, ami a legmagasabb adat a járvány kitörése óta. A 10,3 millió lakosú országban nagyjából 121 ezerre teszik a fertőzöttek összesített számát,

és 5943 ember halt meg a betegségben.

Svédországban mindeddig meglehetősen lassan terjedt a vírus más országokkal összehasonlítva - hívta fel a figyelmet Anders Tegnell vezető járványügyi szakember egy sajtótájékoztatón. Szerinte az országban jól működött az "önkéntes korlátozások" rendszere, és sok ember tartotta magát az egészségügyi ajánlásokhoz.

A kórházakban viszonylag alacsony az intenzív kezelésre szoruló betegek száma. Az ilyen célra szolgáló ágyaknak mintegy 15 százaléka foglalt. A legsűrűbben lakott egyes térségekben, így Stockholmban, a fővárosban és Nyugat-Svédország több más városában azonban azt ajánlják az ott élőknek, hogy

ne látogassák a bevásárlóközpontokat, múzeumokat, könyvtárakat, uszodákat és edzőtermeket, egyelőre legalább november 18-ig.

Az sem ajánlott, hogy az emberek meglátogassák egymást, ajánlott viszont a távmunka - mondta Tegnell.

Illusztráció Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Svédországban a járvány ellenére sem zárták be az óvodákat és iskolákat, de 50 főre korlátozták az összejöveteleket, megtiltották az idősgondozók látogatását, és felfüggesztettek egyes éttermi szolgáltatásokat.