Dél-Korea riasztónak nevezte csütörtökön azt a lehetőséget, hogy Japán több mint egymillió tonna sugárszennyezett vizet engedne az óceánba a 2011-es szökőár által megrongált fukusimai atomerőműből.

Szöul azon a találkozón adott hangot súlyos aggodalmának, amelyen a két ország vezető tisztségviselői először tárgyaltak egymással az új japán miniszterelnök, Szuga Josihide múlt havi hivatalba lépése óta.

A 2011-ben megrongálódott fukusimai atomerőműForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Yasushi Kanno

 A dél-koreai külügyminisztérium közölte, hogy a dél-koreai küldöttség vezetője, Kim Dzsung Han, ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős külügyminisztériumi főigazgató különösen

az erőművi radioaktív víz miatti aggodalmát hangoztatta.

A Tokiótól északra fekvő fukusimai atomerőműben a 2011-es földrengés okozta szökőár betörése hatalmas károkat okozott. Médiajelentések szerint a japán hatóságok úgy döntöttek, hogy az azóta felgyülemlett, mintegy egymillió tonna radioaktív vizet az óceánba engedik. A japán kormány azonban azt közölte, hogy még nem született döntés a megrongálódott erőmű sugárszennyezett vizének sorsáról.

Szuga Josihide, az új japán miniszerelnökForrás: AFP/Yomiuri/Masanori Genko

A találkozón a két fél megvitatta egy háromoldalú csúcstalálkozó lehetőségét is Kínával, valamint a japán gyarmati uralom idején, 1910 és 1945 között japán vállalatoknál kényszermunkára kötelezett dél-koreaiak ügyével kapcsolatos diplomáciai és kereskedelmi ellentéteket, amelyek komolyan megterhelték az Egyesült Államok két térségbeli szövetségesének viszonyát az elmúlt évben.

Kim szerint Japánnak "őszintébb hozzáállást" kellene mutatnia a helyzet megoldásának érdekében, egyben sürgette a Dél-Koreát sújtó japán kereskedelmi korlátozások feloldását - közölte a dél-koreai minisztérium.