Az észak-koreaiak Dél-Koreát teszik felelőssé az agyonlőtt katona haláláért, mert szerintük képtelen távol tartani állampolgárait a két országot elválasztó tengeri határtól. Hozzátették, az észak-koreai katonáik szabályosan jártak el, amikor lelőtték a tisztviselőt, mert a koronavírus-járvány miatti védekezésből tették ezt. Azt viszont tagadják, hogy elégették volna a férfi holttestét.

Az észak-koreai rezsim hivatalos szócsövének számító KCNA hírügynökség közleménye szerint az észak-koreai katonák a koronavírus-járvány miatti védekezésből lőtték le a dél-koreai tisztviselőt. A közlemény mindazonáltal leszögezi: egy ilyen incidensnek nem szabad veszélybe sodornia a Korea-közi kapcsolatokat.

A tisztségviselő - aki északra akart menni - szeptember végén tűnt el a két ország tengeri határának közelében. Nem sokkal később a dél-koreai védelmi minisztérium azt jelentette, hogy Észak-Korea talált rá a saját területi vizein, brutálisan meggyilkolták, majd a holttestét elégették. 

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a történtek miatt korábban bocsánatot kértForrás: AFP/KCNA

Észak-Korea elismerte, hogy a térségben járőröző katonái lövéseket adtak le egy arra tévedt dél-koreai hajóra, hozzátéve, hogy a katonák az ilyen esetekben alkalmazandó előírás szerint jártak el. Az észak-koreai vizsgálat szerint a dél-koreai védelmi minisztérium állításával ellentétben nem a holttestet, hanem "a tengeren hánykolódó felszerelést" égették el, a vírus elleni védekezés jegyében.

A KCNA pénteki közleménye kiemelte azt is, hogy az észak-koreai hatóságok megpróbálták megkeresni a holttestet, ám nem jártak sikerrel. 
Kim Dzsongun észak-koreai vezető a történtek miatt korábban bocsánatot kért a dél-koreai néptől, Szöul pedig azt javasolta, hogy a két ország közösen vizsgálja ki a lelőtt tisztségviselő halálának körülményeit.

Az eset vihart kavart Dél-Koreában, bírálatok kereszttüzébe került a két Korea közeledését régóta szorgalmazó Mun Dzsein dél-koreai elnök is.