Csehországban november 20-áig meghosszabbította a november 3-án lejáró szükségállapotot a képviselőház pénteki rendkívüli ülésén.

A szükségállapot kéthetes meghosszabbítását az ellenzék javasolta. A kormány kérését, hogy az október 5-én kihirdetett szükségállapot egy hónappal, tehát december 3-áig legyen meghosszabbítva, a képviselőház nem hagyta jóvá.
Andrej Babis miniszterelnök a szükségállapot meghosszabbítását azzal indokolta, hogy csak így lehetséges továbbra is érvényben tartani a kormány által elrendelt koronavírus-elleni óvintézkedéseket.Tavasszal a szükségállapot március 12-től május 17-ig tartott, kétszer lett meghosszabbítva.
Jan Blatny, az új egészségügyi miniszter a parlamentben felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány által foganatosított óvintézkedések csak akkor hoznak eredményt, ha azokat a lakosság következetesen betartja. 

Andrej BabisForrás: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Lényegi problémának minősítette, hogy októberben 14 százalékra emelkedett a fertőzöttek között a nyugdíjasok aránya.
Az idős emberek a leginkább veszélyeztetettek. Őket mindenképpen meg kell védenünk. - szögezte le a miniszter.
A képviselőház pénteken jóváhagyta a kormány javaslatát, hogy a nyugdíjasok decemberben egyszeri 5000 koronás (67 500 forint) állami támogatást kapjanak.A miniszter szerint jelenleg nincs szükség új óvintézkedésekre, hanem a meglévőket kell betartani.

Katonák 500 koronavírus-fertőzött ellátásra alkalmas tábori kórházat alakítanak ki egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elővárosában.Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Blatny azt mondta, hogy a cseh egészségügyi rendszert nem a kórházi férőhelyek és a műszaki felszerelések hiánya, hanem az egészségügyi személyzet egyre növekvő hiánya fenyegeti leginkább.