Tárgyalások kezdődtek a felek között, Azerbajdzsán hadi sikerekről számolt be

Hegyi-Karabah katonák konfliktus
Karabah védelmi hadseregének katonái egy teherautó hátuljában Martakert városába vezető úton 2020. szeptember 29-én.
Vágólapra másolva!
Ilham Aliyev azeri elnök pénteken közölte, hogy az azeri erők további kilenc települést vontak ellenőrzésük alá a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban, miközben örmény részről beszámoltak arról, hogy a felek tárgyalásokba kezdtek egymással a svájci Genfben.
Vágólapra másolva!

Aliyev Twitter-bejegyzésében számolt be az újabb kilenc település elfoglalásáról, amelyek a konfliktuszóna déli részén, az Iránnal közös határ közelében fekszenek.
A szórványos harcok pénteken folytatódtak a térségben. Az azeri védelmi minisztérium szerint tűz alá kerültek katonai pozíciók az aghdarai, a hocavandi és a qubadli járásban.

Az etnikai örmények által ellenőrzött Hegyi-Karabah védelmi minisztériuma közölte, hogy meghiúsította az azeri erők támadásait, és folytatódott az enklávéban található városok lakóövezeteinek ágyúzása. A tárca ezenkívül beszámolt arról is, hogy az örmény erők elfogtak egy szíriai harcost, aki az azeri erők kötelékében harcolt.

Az Interfax orosz hírügynökségnek a minisztérium sajtószolgálatára hivatkozó cikke szerint a férfit Mehred Mohamed Alshernek hívják.

Idős férfi kutat egy rakétatámadásban megsemmisült háza romjai között Stepanakert városában. Forrás: AFP/Aris Messinis

A tárca sajtószolgálatának pénteki közlése szerint a foglyul ejtett radikális iszlamista harcos a középnyugat-szíriai Hama városának szülötte.

Mindeközben az örmény külügyminisztérium egy közleményben beszámolt arról, hogy pénteken tárgyalások kezdődtek Azerbajdzsán és Örményország vezető diplomatái között a svájci Genfben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belül alakult, a hegyi-karabahi konfliktus rendezésével megbízott minszki csoportjának közvetítésével.

Örményország szeptember 27-e óta harcban áll Azerbajdzsánnal, amely fegyverrel akarja visszaszerezni a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah enklávét. Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgattak el.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatt a két ország régóta viszályban áll egymással.

A hegyi-karabahi hatóságok szerint 1166 katonájuk és 39 civil vesztette életét eddig a harcokban. Az azeriek nem közlik katonai veszteségeiket a hadiállapot idején érvényes cenzúraszabályokra hivatkozva, mindazonáltal beszámoltak arról, hogy az összecsapásokban eddig 91 civil lelte halálát, további mintegy 400 megsebesült.

Karabah védelmi hadseregének katonái egy teherautó hátuljában Martakert városába vezető úton. Forrás: AFP/Narek Aleksanyan

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva információi szerint a halálos áldozatok száma ötezer körül van.

Jogvédő szervezetek megerősítették, hogy kazettás bombákat vetettek be az azerbajdzsáni Barda városa ellen szerdán végrehajtott támadásban, amelyben az azeriek szerint 21 ember vesztette életét.

A jogvédők felszólították a feleket, hogy azonnal hagyjanak fel a tiltott fegyverek bevetésével. Egy jelentés szerint Azerbajdzsán legalább négy különböző támadásban vetett be kazettás bombákat.