A koronavírus-járvány első hullámát leginkább megszenvedő olasz tartományt, Bergamót jóval kevésbé sújtja a ragály második hulláma - adta hírül pénteken a dpa német hírügynökség.

Girogio Gori, Bergamo polgármestere elmondta, hogy a szintén észak-olasz Milánó tartományával népességarányosan összevetve Bergamóban nyolcadannyi volt szerdáról csütörtökre az egy napon belül regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, mindössze 135.

Kevés a járókelő a Lombardia tartománybeli Bergamo megyében fekvő Alzano Lomabardóban.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati

Magyarázatként azt hozta fel, hogy nagyon sokan elkapták a vírust tavasszal, és feltehetően antitesteket termelt a szervezetük. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem lehet nyájimmunitásról beszélni, de kétségtelen, hogy nehezebb dolga van most a vírusnak. Október elején Val Seriana területén - Bergamón belül - egy felmérés szerint a lakosság 42,3 százaléka esett át a fertőzésen.

A polgármester szerint a tavaszi tragédia során csaknem minden bergamói család elvesztette egy szerettét, ha rokont nem, akkor barátot, és ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a lakosság most sokkal óvatosabb és elővigyázatosabb a kórkozóval szemben, ami szintén magyarázhatja a viszonylag kedvező adatokat.