Erős földrengés volt az Égei-tenger partvidékén. Egyelőre 20 összedőlt épületről és négy halottról érkezett jelentés.

Erős földrengés volt az Égei-tenger partvidékén, melynek epicentruma a görög Számosz szigettől északra volt.

 A rengés erőssége 7,0-es volt a Richter-skála szerint - írja a BBC. A rengés 17 kilométerre volt a törökországi Izmir tartománytól.

Egyelőre négy halottról érkezett jelentés, és minimum 20 épület összedőlt, több épület pedig megrongálódott Izmir városában - ezt az ország egészségügyi minisztere, Dr. Fahrettin Koca írta közösségi oldalán.

A régió kormányzója, Yavuz Selim Kösger elmondta, hogy legalább hetven embert sikerült kimenteni a romok alól. A mentési munkálatok folytatódnak. 
Az NTV török televízió értesülése szerint halálos áldozatok egyike egy nő, aki megfulladt a földrengés kiváltotta cunamiban. Az AFAD szerint a földmozgás 6,6-os erősségű volt, míg az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés amplitúdója elérte a 7-es fokozatot. A földrengés 12 óra 50 perc körül történt, az Égei-tenger török partvidékén és az északnyugati Márvány-tengeri régióban is lehetett érezni.

Az AFAD szerint a földrengés epicentruma 17 kilométernyire volt Izmir tartomány partjaitól, a fészke pedig 16 kilométer mélyen, Az USGS szerint pedig az epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen. 

Isztambul kormányzója - ahol szintén érezni lehetett a földmozgást -, Ali Yerlikaya elmondta, hogy nem érkeztek károkról jelentések. 

A mintegy 45 ezer lakosú Számosz lakóit felszólították, hogy hagyják el a parthoz közeli területeket - közölte Eftimiosz Lekkasz, a görög földrengésügyi hivatal vezetője a Skai görög televízióval. Lekkasz szerint nagyon erős volt a földrengés.

Az ERT televízió felvételei szerint Számos kikötőjében több ház fala leomlott és utcákat öntött el az ár.
Számosz repülőtere kora estig zárva tart, hogy ellenőrizzék az esetleges károkat.

Eddig 152 sebesültről tudnak a hatóságok. 

A rengést Isztambulban Görögországban és Kréta szigetén is lehetett érezni.

A képre kattintva galéria nyílik!

Összedőlt épület Izmir városábanForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Mehmet Emin Menguarslan

Mindkét országban érezni lehetett utórengéseket is.

 

Túlélők után kutatnak Izmir városábanForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Mehmet Emin Menguarslan

Görögország, de mindenekelőtt Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakoriak itt a földrengések, elsősorban a tengeren, leggyakrabban azonban nincsenek áldozatok - mutatott rá az MTI. 
A legutóbbi halált okozó - 6,7-es erősségű - földrengés Görögországban a Számoszhoz közeli Kósz szigetén történt 2017 júliusában, akkor két ember halt meg. Törökországban 1999-ben pusztított 7,4-es erősségű földrengés az ország északnyugati részében, több mint 17 ezer ember meghalt, közülük ezren Isztambulban. Idén januárban egy 6,7-es erősségű földmozgás mintegy negyven emberéletet követelt a kelet-törökországi Elazigban, 2011-ben pedig a Richter-skála szerinti 7,1-es földrengés a keleti Van tartományban több mint 600 ember halálát okozta.