Az amerikai elnökválasztás kampányát egyértelműen a koronavírus-járvány, az amerikai gazdaság helyzete és az országon végigsöprő erőszak- és tüntetéshullám uralta, az elmúlt hetekben azonban előkerült a bevándorlás kérdése. A Migrációkutató Intézet legfrissebb gyorselemzésében arról ír, mi várható az amerikai elnökválasztás után.

A Migrációkutató Intézet aktuális gyorselemzésében az amerikai bevándorláspolitika jövőbeli
kilátásait tekinti át az elnökválasztás tükrében. A kampányt egyértelműen a koronavírus-járvány, az amerikai gazdaság helyzete és az országon végigsöprő erőszak- és tüntetéshullám uralta,  az elmúlt hetekben azonban előkerült a bevándorlás kérdése. Ez nem meglepő, hiszen a multikulturális és hagyományos bevándorlási célpontot jelentő Egyesült Államokban közel 45 millió külföldön született személy él, akik közül minden negyedik (kb. 11 millió) illegális bevándorlónak minősül. 

A rendelkezésre álló információk alapján Joe Biden migrációs álláspontja illeszkedik a korábban megszokott megengedőbb demokrata párti megközelítésbe, míg Donald Trump megválasztása esetén folytatná az illegális bevándorlás elleni küzdelmet. Bár az elnök nem tudta maradéktalanul megvalósítani 2016-os kampányígéreteit, több intézkedésével sikerült fékeznie a latin-amerikaiak illegális beáramlását. Miközben az alkotmányos és politikai rendszer komoly akadályt állíthat a következő elnök elképzeléseinek megvalósítása elé is, a latin-amerikai országok kivándorlási hajlandóságát ismerve egyáltalán nem mellékes, hogy milyen bevándorlási álláspontot elfoglaló személy nyeri majd el az amerikai választók bizalmát. 

A Migrációkutató Intézet teljes elemzését itt olvashatja el.

A Videán folytatódott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a nyolcadik videó.