Néhány nappal a választások előtt az egyik legsikeresebb amerikai konzervatív televízió és internetes újság, a Newsmax tulajdonosát, a korábbi Fehér Házi tudósítót és ismert újságírót, Christopher Ruddyt kérdezte az Origo a választásokról és az amerikai médiaviszonyokról.

A Newsmax egy rendkívül sikeres amerikai konzervatív médiacsoport, amelynek hetilapja, internetes oldala és televíziós csatornája is van. A céget a Newsmax Media üzemelteti, amelynek központja Floridában van. Alapítója, vezérigazgatója és egyben többségi tulajdonosa Christopher Ruddy. 

NewsmaxForrás: Newsmax

Christopher Ruddy a New York-i St. John's Egyetemen történelem, Londonban közgazdasági diplomát szerzett, majd Jeruzsálemben is tanult. Pályája kezdetén New York Guardian címmel konzervatív havi kiadványt szerkesztett, majd a New York Post munkatársa, később ismert Fehér Házi tudósító is volt.

Christopher Ruddy és Donald TrumpForrás: Twitter

Ruddy 1998. szeptember 16-án alapította a Newsmax.com-ot, a televíziós csatorna pedig 2014-ben jött létre, hogy a Fox News mellett újabb jobboldali, konzervatív alternatívát nyújtson a baloldali médiumok megdöbbentő túlsúlyával szemben. A Newsmax internetes újság a politikai hírek kategóriában piacvezető, többen olvassák, mint a rivális híroldalak cikkeit.

A Hír TV, a Magyar Nemzet, vagy éppen az Origo számára rendkívül fontos és hiteles forrás a Newsmax, napi rendszerességgel idézzük írásaikat, tudósításaikat.

Az Origo az amerikai választások előtt néhány nappal az amerikai médiahelyzettel, illetőleg a választásokkal kapcsolatban kérdezte röviden Christophe Ruddy-t.

 - Az Egyesült Államokban – ahogy Európában is – a médiumok elsöprő többsége balliberális (demokratákhoz közeli). Megváltoztatható ez Ön szerint?

A mainstream média továbbra is túlnyomórészt liberális és rendkívül ellenséges Donald Trump elnökkel szemben. Sokan abban reménykedtek, hogy az internet és a közösségi média terjedése lehetőséget ad a tárgyilagos vagy konzervatív médiának is, azonban ez nem történt meg. Sőt, ennek éppen az ellenkezőjét látjuk, hiszen az olyan közösségi oldalak, mint a Twitter, a Facebook és a Google folyamatosan elnyomják a konzervatív véleményeket és hangokat.

 - Egy ilyen választási időszakban érkezik-e valamilyen politikai nyomás a balliberális oldal részéről, gyakori-e például a perekkel való fenyegetés?

Nem tapasztaltuk ezt a fajta nyomásgyakorlást. A sajtótörvények az Egyesült Államokban meglehetősen jó védelmet biztosítanak. Viszont ehelyett a balliberális média inkább lejárató cikkeket közöl az olyan médiumokról, amelyek támogatják az elnököt. A közösségi oldalak pedig megpróbálják korlátozni, hogy a konzervatív portálok és hírek kevesebb embert érjenek el.

- Amy Coney Barrett kinevezésével milyen változásokra számít a Legfelsőbb Bíróság működésében?

A Legfelsőbb Bíróság eddig is túlnyomórészt jobboldali volt. Bár John Roberts, a Legfelsőbb Bíróság elnöke egyre inkább középre húzódik, vagy akár balra. Barrett bíró viszont a jobboldal irányába mozdítja majd a bíróságot.

 - Ön szerint mennyiben változna meg az Egyesült Államok viszonya Magyarországhoz, amennyiben Joe Biden nyerné a választást?

A Biden-kormány sokkal kritikusabb lesz Magyarországgal szemben. Arra fognak törekedni, hogy az országok kevésbé nemzetiek legyenek, és helyette erősebben integrálódjon az Európai Unióba és más nemzetközi szervezetekbe. Emellett erősen támogatni fogják a baloldali csoportokat Magyarországon és kritizálni fogják a kormány munkáját. Arra kell számítani, hogy Biden olyan nagykövetet nevez majd ki, aki nem fogja támogatni az Orbán-kormányt. Nem lesz több Cornstein!

Hétfőn egyébként a Hír TV Amerika választ című műsorában, 22 óra 20 perckor beszélgetést láthatnak a sztárújságíróval, médiatulajdonossal, Christopher Ruddy-val.

A Videán folytatódott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a nyolcadik videó.