Csehországban pénteken már túllépte a háromezret a koronavírus-járványban meghaltak száma. Tovább emelkedett a kórházban kezeltek száma is, de az új igazolt fertőzések napi száma jelenleg stagnál - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombat reggel közölt adatokból.

A kimutatások szerint az áldozatok száma pénteken 121-gyel 3078-ra emelkedett, a napi elhalálozások száma már tíz napja száz felett van. 

A kórházakban 7281 embert kezelnek, közülük több mint ezer állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. 

Az új igazolt fertőzöttek száma 13 605-tel emelkedett, ami 1650-nel kevesebb, mint egy hete. A legmagasabb napi esetszámot, 15 663 új igazolt fertőzöttet, kedden mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. 

A napi tesztek száma Csehországban az utóbbi hetekben 35-45 ezer között mozog. 

Az igazolt új fertőzések aránya az utóbbi napokban 32-33 százalék felett mozgott, amit az orvosok magasnak tartanak.

Katonák 500 koronavírus-fertőzött ellátásra alkalmas tábori kórházat alakítanak ki egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elővárosában 2020. október 22-énForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A fertőzés terjedési rátája pénteken 1,2 volt, az új óvintézkedések egy héttel ezelőtti bevezetése óta mérsékelten csökken. 

Csehországban október 5-től harmincnapos szükségállapot van érvényben. 

A kormány szerette volna ezt egy hónappal meghosszabbítani, de a parlament pénteken csak november 20-ig engedélyezte. Az összes óvintézkedés szintén eddig a dátumig marad érvényben.

Korlátozva van a kiskereskedelem, a szolgáltatások egész sora és a szabad mozgás is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények. Egy kormányrendelet értelmében este kilenc órától reggel ötig a csehek nem hagyhatják el lakhelyüket, ez alól néhány kivétel van, például a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma. A kutyák sétáltatása közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.