Újabb, a koronavírus terjedésének lassítását célzó korlátozásokat jelentett be az izlandi miniszterelnök pénteken.

Katrín Jakobsdóttir újságíróknak azt mondta, az összejövetelek maximum létszámát az eddigi 20-ról 10-re csökkentik,  temetéseken pedig legfeljebb 30 ember vehet részt.

Felfüggesztik a sporteseményeket és a színpadi előadásokat is, bezárják az uszodákat, éjszakai szórakozóhelyeket, az alkoholt felszolgáló éttermeknek pedig este kilenckor szintén be kell zárniuk. 
Az új rendelkezések szombaton lépnek életbe, és elvileg november 17-ig maradnak érvényben.

Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök azt mondta, az összejövetelek maximum létszámát az eddigi 20-ról 10-re csökkentik, temetéseken pedig legfeljebb 30 ember vehet résztForrás: AFP/Ole Berg-Rusten

Mindazonáltal az erre vonatkozó kormányközlemény hozzáteszi, elképzelhető, hogy hamarabb feloldják őket, de - amennyiben szükségesnek ítélik - meg is hosszabbíthatják.

A körülbelül 336 ezer lakosú Izlandon eddig 4797 fertőzöttet regisztráltak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Noha a szigetország sikeresen ellaposította a járványgörbét a nyár elején, július végétől ismét emelkedni kezdett az esetszám. Hónapok óta először ismét jelentettek haláleseteket is, így a Covid-19 igazolt halálos áldozatainak a száma 13-ra emelkedett az országban.