Nincs elég orvosi oxigén Ukrajnában, tüntetés Ausztriában a korlátozások ellen, Horvátországban sportcsarnokokban kell kórházakat felállítani

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Ukrajna, 2020.10.26.
A woman wearing a protective face mask amid the COVID-19 coronavirus epidemic walks on a crowded street in the center of Kyiv, Ukraine on 25 October 2020. 102 death toll from the COVID-19 coronavirus in Ukraine was registered for the last day, as local media reported on 25 October. 343 498 the COVID-19 coronavirus cases in total have been officially confirmed in the country, 6 391 people died. (Photo by STR/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Nem csökken a koronavírus-járvány terjedésének intenzitása a kontinensen: szombaton Németországban, Lengyelországban, Belgiumban és Ukrajnában is rekordot döntött a napi új esetek száma. Ausztriában és Nagy-Britanniában pedig a járvány súlyosbodása miatt karantént vezettek be.
Vágólapra másolva!

Új rekordok

Németországban 19 059-cel nőtt a fertőzöttek száma az előző 24 órában, ami újabb rekordot jelent. Árulkodó, hogy egy héttel korábban még 14 714 volt ez a szám. Angela Merkel német kancellár megerősítette, hogy a kormány segíteni fog a legnagyobb bajba került vállalatoknak. Hétfőtől legalább egy hónapra újabb szigorítások lépnek életbe Németországban, és csaknem teljesen felfüggesztik a többi között a vendéglátóipar és a kulturális szektor működését. A korlátozásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az országban 527 916 fertőzöttje és 10 469 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

Védőmaszkos járókelők a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. A koronavírus-járvány miatt a baden-württembergi tartományi kormány szigorította a korlátozó intézkedéseket. MTI/EPA/Ronald Wittek Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Lengyelországban is rekord dőlt meg szombaton: csaknem 22 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában. A járvány megfékezése érdekében úgy döntött a kormány, hogy mindenszentekkor zárva tartanak a temetők. Lengyelországban 362 731 fertőzöttje és 5631 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Belgiumban 21 448 új esettel dőlt meg a napi rekord, amit kedden jegyeztek fel és szombaton hoztak nyilvánosságra. A belga kormány bejelentette, hogy további korlátozásokra lehet számítani a járvány terjedése miatt. Hétfőtől az összes nem létfontosságú üzlet legalább egy hónapra bezár. Emellett a belga kormány háztartásonként egy látogatást engedélyez hetente.

Belgiumban 412 314 fertőzöttje és 11 452 halálos áldozata van a járványnak. A belga egészségügy összeomlásáról szombaton írtunk részletesen.

Brüsszel utcáin maszkban vásárolnak Forrás: NurPhoto via AFP/Jonathan Raa/NurPhoto/Jonathan Raa

Szombaton tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, napi rekord született az új megbetegedéseknél. A közölt adatok alapján az elmúlt napon 8752 új esettel 387 ezer 481-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 7196-ra. Eddig 158 ezer 928-an gyógyultak meg, viszont már 221 ezer 357 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy előző nap is sok, 1190 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget kellett kórházba szállítani.

Leszögezte, hogy a Covid-betegek ellátásához szükséges oxigén beszerzéséről mindenütt a helyhatóságoknak kell gondoskodniuk. A miniszter arra reagált, hogy az utóbbi időben több vidéki kórház jelzett súlyos hiányt orvosi oxigénből. És persze a lélegeztetőgépek is hiányoznak. Kiemelte, hogy a minisztérium már 572 millió hrivnyát (több mint 6,3 milliárd forintot) különített el oxigénvásárlásra a régiók számára.

Hihetetlenül gyorsan terjed a járvány

Csehországban pénteken 121 új halálesettel túllépte a háromezret a koronavírus-járványban meghaltak száma. Tovább emelkedett a kórházban kezeltek száma (7281) is, de az új igazolt fertőzések napi száma (13 605) jelenleg stagnál. Ez utóbbi szám 1650-nel kevesebb mint egy hete. A legmagasabb napi esetszámot, 15 663 új igazolt fertőzöttet, kedden mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok.

A közép-európai országban október 5-től harmincnapos szükségállapot van érvényben. A kormány szerette volna ezt egy hónappal meghosszabbítani, de a parlament pénteken csak november 20-ig engedélyezte. Az összes óvintézkedés szintén eddig a dátumig marad érvényben. A cseheknél bevezetett korlátozásokról itt és itt írtunk részletesebben.

Elnéptelenedett utca Prágában 2020. október 28-án. A koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt kijárási tilalom ezen a napon lépett életbe Csehországban. A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyüket. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Jövő csütörtöktől négy hétre újból csaknem teljes zárlat lép életbe Angliában a koronavírus-járvány terjedése miatt. Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Streeten tartott szombat esti sajtótájékoztatóján közölte, november 5-től december 2-ig az Angliában élők csak bizonyos meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé tartozik az orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Ezt az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat közterületen is.

Johnson bejelentése alapján jövő csütörtöktől a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek négy hétre bezárnak, bár házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. Az iskolák és az egyetemek a zárlat idején is nyitva maradnak.

Forrás: AFP/Anthony Devlin

Szombaton jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár, hogy Ausztriában keddtől

  • a profi sportok kivételével betiltanak minden rendezvényt,
  • bezárnak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak
  • a hotelek sem fogadhatnak vendégeket; a veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti
  • éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe: Ausztria lakosai este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben (munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás) hagyhatják el lakhelyüket. Személyes találkozókra legfeljebb két háztartás tagjai között kerülhet sor
  • a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttérnek a digitális oktatásra, ugyanakkor az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak;
  • az üzletek korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, és a személyes szolgáltatást nyújtók (fodrászok, kozmetikusok) is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat.
  • a kórházakban és az idősotthonokban korlátozzák a látogatást. A látogatók egy negatív koronavírusteszttel vagy megfelelő maszkkal (FFP2) léphetnek csak be az időseket, ellátásra szorulókat és betegeket ápoló létesítményekbe, és be kell tartaniuk az előírt távolságot. A szigorítás alól csak a palliatív kezeléseket és a kritikus életszakaszokban lelki segélyt nyújtó létesítmények képeznek kivételt.

Kurz az esetek robbanásszerű növekedésével indokolta a szigorításokat, hozzátéve, az intézkedéseket decemberben enyhíthetik. A korlátozások ellen tüntetés volt Bécsben.

A koronavírus terjedése miatt érvényben lévő korlátozó intézkedések miatt tiltakoznak tüntetők Bécsben 2020. október 31-én. Az osztrák kormány további szigorításokat vezet be a koronavírusos fertőzöttek számának növekedése miatt. MTI/EPA/Florian Wieser Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Görögországban szombaton általános éjszakai kijárási tilalmat jelentettek be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, ami kedden lép életbe, és éjféltől hajnali 5-ig lesz érvényben. Ugyanaznap országszerte kötelezővé válik a maszk viselése.

Az erősen fertőzött területeket vörös zónába sorolják, ahol az éttermeknek és a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, valamint nem tarthatják meg a kulturális és sporteseményeket. Az egyetemek digitális tanrendre térnek át, és a kormány igyekszik lehetővé tenni, hogy dolgozóinak 50 százaléka otthonról végezhesse munkáját. A magánszektort is a távmunka kiterjesztésére buzdították.

A korlátozások legalább egy hónapig maradnak érvényben.

Kiriákosz Micotakisz miniszterelnök videóüzenetében hangsúlyozta, hogy egy hosszabb, nyugalmas időszak után újra exponenciálisan növekszik a koronavírusos esetek száma. Hozzátette, a szakértők figyelmeztettek, hogy a világjárvány próbára fogja tenni az egészségügyi rendszer tűrőképességét. És úgy látja, ehhez közelítenek. A görög egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll. A miniszterelnök azt mondta, az új intézkedések a fertőzések emelkedéséért felelős két fő területet, a szórakoztatóipart és a közlekedést célozzák.

Arcmaszkban sétálnak Thesszaloniki utcáin Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Tovább emelkedik a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban, ahol újabb sportcsarnokban alakítanak ki ideiglenes kórházat.

A zágrábi Arena után az eszéki sportcsarnokban is ideiglenes kórházat állítanak fel a koronavírus-fertőzöttek számára. Az egészségügyi minisztérium felhívást küldött a nyugdíjas orvosoknak, az orvosi egyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve bekapcsolódásukat a munkába, valamint a munkaügyi hivataloknak, ahol több mint ezer munkanélküli ápolót tartanak nyilván.

Az egészségügyi rendszer túlterhelt, a kórházak súlyos gyógyszer-, felszerelés- és munkaerőhiánnyal küzdenek.

A háziorvosok arra panaszkodnak, hogy összeomolhat a háziorvosi ellátás, ha további adminisztrációs terheket ró rájuk az egészségbiztosítási intézet. Egy új rendelet szerint a háziorvosoknak kell felkutatniuk és követniük a fertőzöttek kontaktjait, és azt digitális formában feljegyezniük.

Kórházi dolgozó ad tájékoztatást egy maszkot viselő férfinek Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A szomszédos Szlovéniában a kormány által szombaton közzétett adatok szerint előző nap 1796-tal 34 ezer 306-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A diagnosztizált betegek közül 779-en vannak kórházban, közülük 122-t ápolnak intenzív osztályon.

Az országban egyébként tegnap hosszabbították meg egy héttel a koronavírus megfékezését szolgáló járványügyi intézkedéseket. Így érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom. Továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva tartanak. Marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, valamint az általános iskolákban meghosszabbítják az őszi szünetet. Szlovéniában a múlt hétfőtől az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - távoktatásra álltak át.

A szlovéniai Ljubljanában is maszkban sétálnak Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ales Beno

Olaszországban a kormány ellen tüntettek szombaton, miután Milánó és Nápoly lezárását tervezi. Emiatt az olasz fővárosban több tüntetést tartottak szombat este, mert a tavasszal drámaian rosszul védekező baloldali kormány a tartományok közötti mozgást is leállítani tervezi. A korlátozásoktól sújtott szektorok képviselői a belvárosi Campo de' Fiori piacterén rendeztek demonstrációt. A résztvevők zöld, fehér, piros szájmaszkot viselve a kormány lemondását követelték. A tiltakozók egy csoportját, amely a rendőrökkel való összecsapást kereste, kiszorították a térről. Többen megsérültek. Egy étteremtulajdonos szerint a folyamatos szigorítások "semmire sem jók, csak a Conte-kormány tehetetlenségét mutatják".

Az országban egy nap alatt 31 758 új fertőzöttet regisztráltak, miután pénteken a betegek napi száma először túllépte a harmincezres küszöböt. 297 beteg halt meg a korábbi 199 után. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 350 ezret, kórházban majdnem 18 ezren vannak, 1843 beteg intenzív osztályon. A legtöbb fertőzöttet, majdnem 9000-et, egy nap alatt Lombardiában regisztráltak, közel négyezret Milánóban és térségében.