Megkezdődött az országos tesztelés Szlovákiában

koronavírus Pozsony Szlovákia játszótér gyerek anya
Védőmaszkos nő és kislánya egy pozsonyi játszótéren.
Vágólapra másolva!
Nagy lakossági érdeklődés mellett szombaton reggel Szlovákiában megkezdődött az országos koronavírus-tesztelés.
Vágólapra másolva!

A szlovák közszolgálati rádió és az internetes hírportálok jelentései szerint országszerte hosszú sorokban várakoznak az emberek a tesztelésre. Számos helyen akár két-háromórás várakozásra is fel kell készülni. A Bumm hírportál kora reggel arról tudósított, hogy hasonló a helyzet a magyarok lakta nagyobb dél-szlovákiai városokban is.

Önkéntes a tesztelés

Szlovákia egész területén 5314 tesztelőhelyet alakítottak ki, amelyek reggel héttől este tízig állnak rendelkezésre. Az emberek antigén-gyorstesztnek vetik alá magukat, és

a mintavétel után mintegy fél órával már mindenki megtudja, hogy pozitív vagy negatív lett-e a tesztje.

A részvétel önkéntes. Akinek negatív lesz a tesztje, azokra a jövő héten már nem fog vonatkozni a kijárási tilalom.

Védőmaszkos nő és kislánya egy pozsonyi játszótéren Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Az országos tesztelés kétnapos, és vasárnap este zárul. Akik most nem tudják leteszteltetni magukat, azoknak egy hét múlva, szombaton és vasárnap lesz még újabb lehetőségük.

200 orvossal segít Magyarország

A mintavételt csak szakképzett egészségügyi személyzet végezheti el, amelyből azonban hiány van az országban, és ez szombat reggel is kisebb bonyodalmakat okozott. A szlovák hatóságok ezért az elmúlt napokban több ízben is felszólították a külföldön dolgozó szlovák orvosokat és nővéreket, hogy jöjjenek haza és segítsenek a tesztelésnél. Csehországban mintegy háromezer szlovákiai orvos dolgozik, míg a nővérek száma ennek duplája. A felhívásra több tucatnyian jelezték, készek segíteni a szlovákiai tesztelésnél.

Szlovákia a szomszédos országoktól is segítséget, mintegy 50-50 egészségügyi szakembert kért.

Pozsonyban péntek este közölték, hogy Magyarország az ötven helyett 200 egészségügyi dolgozót küld Szlovákiába. A magyar fél hozzáállásáért Ivan Korcok szlovák külügyminiszter nyilvánosan mondott köszönetet. A magyar egészségügyisek Nyitra, Révkomárom, Léva és Tőketerebes környékén fognak dolgozni. További 50 egészségügyi dolgozó Ausztriából érkezik Szlovákiába.

Az országos tesztelést a szlovák hadsereg vezényli le, amely a példa nélküli széleskörű akcióba több mint nyolcezer katonáját vonta be.

A tesztelést a múlt hét végén próbálták ki a járvány által leginkább sújtott négy észak-szlovákiai járásban. A tesztelésen 141 ezer ember vett részt, a számba vehető lakosok 90 százaléka, amit a kormány sikernek minősített. A tesztek 5594 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.