Spanyolországban 55 ezerrel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a hétvégén - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn.

A szaktárca tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában több mint 4 ezer új esetet igazoltak a vizsgálatok.

Virág egy síron a madridi Almudena temetőben, 2020. november 1-jén.Forrás: MTI/EPA-EFE/Angeles Visdomine

A járvány kezdete óta pedig több mint 1,2 millió fertőzöttet azonosítottak.
A vírus terjedésének ütemét mutatja, hogy múlt pénteken százezerből 485-en voltak fertőzöttek, míg hétfőn már 521-en.A legtöbb napi fertőzöttet, 790-et Baszkföldről jelentették, amelyet Aragón és Galicia tartományok követnek 692 és 529 új esettel. Madridban, ahol néhány hete még kiugró volt a fertőzöttek száma a többi régióhoz képest, az elmúlt egy hónap legalacsonyabb esetszámát, 453 új fertőzöttet regisztráltak.
A dél-európai országban péntek óta 379-en haltak meg a fertőzöttek közül, egy hét alatt 777-tel emelkedett a halálos áldozatok száma, amely már meghaladja a 36 ezret.

A tartományok többsége az éjszakai kijárási tilalom mellé be- és kilépési korlátozást rendelt el területére a múlt héten, az intézkedés mintegy 39 millió embert érint.A helyi vezetők folyamatosan figyelik a járványügyi adatokat, és készen állnak arra, hogy újabb szigorításokat rendeljenek el.

Asztúria tartomány autonóm kormánya a fertőzések nagy aránya miatt hétfőn azt kérte a központi kormánytól, hogy szerdától két hétre lakhelyelhagyási tilalmat léptethessen életbe területén, felfüggesztve a nem létfontosságú ágazatok működését is.Salvador Illa, spanyol egészségügyi miniszter azonban egyelőre kizárta ennek lehetőségét, elegendőnek minősítve a jelenleg rendelkezésre álló intézkedések körét.