Újabb alkotmányos vádeljárás indul a perui elnök ellen

health pandemic government virus disease Horizontal LATIN AMERICA CORONAVIRUS COVID-19 PANDEMIE EPIDEMIC PRESS CONFERENCE PRESIDENT Handout picture released by the Peruvian Presidency showing Peru's President Martin Vizcarra speaking during a televised pr
Martín Vizcarra
Vágólapra másolva!
Korrupciós vádak miatt újabb alkotmányos vádeljárást kezdeményez Martín Vizcarra elnök ellen a perui parlament a képviselők által helyi idő szerint hétfőn elfogadott határozat értelmében.
Vágólapra másolva!

A törvényhozás hatvan tagja támogatta az indítványt, negyven ellenezte, tizennyolcan pedig tartózkodtak. Vizcarra november 9-én szólal fel a kongresszus előtt, amely ezt követően szavazni fog esetleges elmozdításáról. Sajtójelentések szerint az államfő korábban, még Moquegua megye kormányzójaként állítólag mintegy 637 ezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el két cégtől, amelyek később közbeszerzési pályázatokon nyertek.

Az elnök tagadta az ellene megfogalmazott vádakat. Hangsúlyozta, hogy ezekre nincsen semmi bizonyíték, az alkotmányos vádeljárás pedig csak "káoszt és zavart kelt, destabilizálja az országot".
Szeptemberben egy hasonló eljárás keretében nem sikerült elmozdítani hivatalából az elnököt, aki azt mondta, hogy nem csinált semmi törvénybe ütközőt.

Martín Vizcarra Forrás: AFP

A független Vizcarra és a törvényhozás viszonya mindig is feszült volt. Tavaly ősszel, amikor a parlamenti képviselők elnapoltak egy bizalmi szavazást a kormány ellen, Vizcarra az alkotmánynak megfelelően feloszlatta a törvényhozást, és előrehozott választásokat írt ki, amelyek január 26-án lezajlottak.

Az új elnök- és parlamenti választásokat jövő április 11-én tervezik megtartani a latin-amerikai országban. Vizcarra jelezte: nem kíván indulni. Bár az elnök népszerűségét növelte korrupcióellenes küzdelme, sok szavazót vesztett a koronavírus-járvány miatt, miután a kezdeti szigorú korlátozások ellenére is égbe szöktek a fertőzöttségi mutatók.