Joe Biden már bemutatta elnöki terveit

election vote politics Horizontal COMBO PHOTO
(COMBO) This combination of pictures created on October 15, 2020 shows Democratic Presidential candidate and former US Vice President Joe Biden participates in an ABC News town hall event at the National Constitution Center in Philadelphia on October 15, 2020, and US President Donald Trump gestures as he speaks during an NBC News town hall event at the Perez Art Museum in Miami on October 15, 2020. (Photos by JIM WATSON and Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Megtartotta győzelmi beszédét Joe Biden, Wilmingtonban (Delaware). A 78 éves Biden kocogva futott be, mintegy jelezve, hogy jó erőben van. Össze kell fogni, minden amerikai ember elnöke akar lenni, azoké is, akik Trumpra szavaztak, Amerikát megint tisztelni fogják a világban, olyan elnök akar lenni, aki egyesíti a különböző oldalakon álló embereket - így lehetne röviden összefoglalni beszédét. Donald Trump már korábban bejelentette: a gyanús levélszavazatok miatt bírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

November 8. vasárnap

21:28

Donald Trump megosztotta a közösségi oldalán a Breitbart egyik cikkét, amelyben az áll, hogy hibás szavazócédulák miatt nyomozást rendeltek el a Georgia állambeli Fulton megyében (ennek székhelye Atlanta). A szavazócédulák megvizsgálása folyamatban van, a cikk publikálásakor 342-nél tartottak. Trump és Biden között a különbség Georgiában nagyon kicsi, 7200 körül van az utóbbi javára.

20:33

Melania Trump First Lady arról értekezik a Twitter-oldalán, hogy „az amerikai emberek megérdemlik a tisztességes választást". Éppen ezért

minden törvényes szavazatot meg kell számolni, a törvényteleneket viszont nem.

Szerinte

A szlovén származású Melania bejegyzését „kedvelte" Janez Jansa szlovén konzervatív kormányfő is. Azonban egyes radiális baloldali „retweetelők", akik megosztották az üzenetet, a First Lady kiutasítását követelik Amerikából, dacára annak, hogy ők – elvileg – a korlátlan bevándorlás mellett állnak ki.

19:15

A BBC szerint a megválasztása utáni első nap a családja társaságában Joe Biden ellátogatott a szülővárosa, Wilmington Szent Józsefről elnevezett római katolikus templomába, majd a mellette fekvő temetőbe, ahol idősebb fia, a 2015-ben rákban meghalt Beau nyugszik. Joe Biden az Egyesült Államok második katolikus elnöke, az első John F. Kennedy volt. Egyébként mindketten ír származásúak. Érdekességként megjegyezendő, hogy Kennedy elnök a megválasztása másnapján szintén egy katolikus templomba tért be.

18:56

A Fox News beszámolója alapján nyilatkozott a Demokrata Párthoz közel álló New York Timesnak Alexandria Ocasio-Cortez kongresszusi képviselő, aki – Bernie Sanders – mellett a demokraták radikális baloldali szárnyának vezetőjének számít. Bár Ocasio-Cortezt meggyőző többséggel újraválasztották a demokrata New Yorkban, szövetségi szinten csökkent pártja többsége a Képviselőházban. A jelenlegi állás alapján 5 fővel. Ocasio-Cortez ezért a demokraták mérsékeltebb szárnyát hibáztatta, mert szerinte nem kampányoltak elég jól és nem éltek a közösségi média lehetőségeivel, ellentétben vele. A mérsékeltek persze a radikális szárnyat hibáztatják, így kijelenthető, hogy

a párton belüli ellentétek ismét elmélyültek.

Mivel 7 mérsékelt esett ki a Képviselőházból és 2 radikális nyert, így az utóbbiak javára módosultak az arányok.

Ocasio-Cortez az interjúban kiállt a radikális agendája mellett, mint például a „Medicare-for-all", a Green New Deal és természetesen a radikális baloldali Black Lives Matter.

18:19

A Fox News információi szerint Vivek Murthy, korábbi országos tisztifőorvos vezeti Joe Biden Covid-akciócsoportját, aki az elnökválasztási kampányában is részt vett.

18:03

A Covid–19 járvány leküzdése lesz Biden elnöksége kezdetének a legfontosabb feladata - írja a Magyar Nemzet. A politikus bejelentette, hogy már most létrehoz egy egészségügyi szakértőkből és vezető kutatókból álló csoportot, hogy dolgozzanak ki egy Covid-akciótervet, amellyel felveszik a harcot a koronavírussal a beiktatása után.

„Nem tudjuk helyrehozni a gazdaságot, helyreállítani a fejlődést, és nem élvezhetjük az élet legértékesebb pillanatait – az unokáinkat, gyermekeinket, születésnapjainkat, esküvőinket, diplomaosztóinkat, mindazokat a pillanatokat, amelyek számunkra a legfontosabbak –, amíg nem tudjuk ellenőrzésünk alá vonni (a járványt)” – mondta Biden.

17:13

Rudy Giuliani Donald Trump ügyvédje arról beszélt a Fox News-nak nyilatkozva, hogy négy vagy öt pert indítanak a csatatér államokban választási csalás miatt. Azt is mondta, bizonyítékaik vannak, hogy legalább három-négy, de akár 10 államban is csaltak.

16:49

Noha még nem ért véget a szavazatszámlálás és az elektorok is csak december 14-én ülnek össze új elnököt választani, a Biden-Harris páros máris elindította az átmeneti időszakra szánt honlapjukat, a buildbackbetter.com-ot, amely kétnyelvű, angol-spanyol, így jelezve, hogy számítanak a spanyol ajkúak támogatására, ha már ez a választás napján nem jött össze. Twitter- és Facebook-oldaluk is van. Főleg a koronavírussal, a gazdasággal, a „faji egyenlőtlenségekkel" és a klímaváltozással szeretnének foglalkozni.

16:00

Ismét tweetelt Donald Trump. Bejegyzéseiben arról értekezett, hogy választási csalások történhettek, utalva a pennsylvaniai Philadelphiában és a michigani Detroitban tapasztalt visszaélésekre.

Kitért arra is, hogy egy vezető brit közvélemény-kutató cég szerint Biden nem szárnyalhatta túl Obama 2008-as, kiemelkedő eredményeit a billegő államokban.

15:39

A kormánykoalíció részét képező bevándorlásellenes, jobboldali Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) két politikusa, Mart Helme belügyminiszter és a fia, Martin Helme pénzügyminiszter vasárnap közös interjút adtak egy tallinni rádiónak – közölte a páros interjút szemléző Estonian World című angol nyelvű észt hírportál. Mindketten azt mondták, hogy

„Joe és Hunter Biden" korrupt karakterek,

utalva a külföldi korrupciógyanús botrányaikra. A pénzügyminiszter szerint

A belügyminiszter véleménye alapján

Mart Helme mindezek ellenére elképzelhetőnek tartja, hogy a jogi procedúra végén mégis győzhet Trump.

14:56

A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága hivatalos lapjának, a People's Daily-nek a külpolitikai magazinja, a Global Times ismét a pekingi oligarchákkal üzletező Bident igyekszik jó színben feltüntetni, ezúttal egy klasszikus kommunista propagandavideóban. Egy pekingi étterem tulajdonosával, Yao Longgal beszélgettek, aki büszkén elmondta, hogy az éttermét a 2011-es kínai vizitje során alelnökként meglátogatta Joe Biden, akivel több közös fényképet készítettek, ami a falon lóg. Az étterem tulajdonosa Bident „régi barátjának nevezi", akinek gratulációt is fog küldeni. Yao Long még azt is elárulta, hogy a volt alelnök szójababtésztát fogyasztott nála, 12 dollár értékben.

14:34

Washington államban elszabadultak az indulatok. Sajtóbeszámolók alapján az állam legnagyobb városában, Seattle-ben az egyik Bident ünneplő utcai tömegrendezvényen valakit meglőttek.

Washington állam fővárosában, Olympiában Biden-párti radikális baloldali aktivisták rátámadtak Trump szimpatizánsaira - közölte a Post Millennial.

14:11

A kanadai Post Millennial konzervatív hírportál újságírójának beszámolója alapján a radikális baloldal egy része ünneplés helyett az éjszaka azokat a fehér, liberális újságírókat támadta, akik politikai aktivistáknak képzelve magukat Biden mellett kampányoltak. Arról már korábban írtunk, hogy az Antifa egy része nem állt be Biden mögé, de a BLM teljes egészében igen. Az viszont újdonságnak számít, hogy most egyes BLM-aktivisták sem támogatják a befutónak tűnő demokrata elnökjelöltet.

13:45

A Fox News beszámolója szerint a CNN a tudósításaiban egyáltalán nem hívta fel rá a figyelmet, hogyha Washingtonban és más nagyvárosokban többezres, helyenként több tízezres Joe Bident ünneplő tömegek az utcára vonulnak, akkor koronavírus-fertőzés gócpont alakulhat ki. Amikor Donald Trump tartott tömegrendezvényeket, akkor állandóan a fertőzésveszélyről cikkezett a demokratapárti médium.

Az anomália feltűnt a Fehér Ház szóvivőjének, Kayleigh McEnany-nek is.

13:16

A Benford-törvény alkalmazásával egy neve elhallgatását kérő amerikai statisztikus-matematikus arra a konklúzióra jutott, hogy jelentős választási csalás történhetett az Egyesült Államokban. A statisztikus-matematikus azokat a gyanúsabb választókörzetek eredményeit elemezte, ahol Joe Biden hirtelen, az utolsó pillanatban fordítani tudott - hívja rá fel a figyelmet a Mandiner és a Reaktor. A dolog háttere az alábbi videóból érthető meg:

12:43

Gratulált Áder János köztársasági elnök Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek. A magyar államfő a gratuláló levélben - amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el vasárnap az MTI-hez - arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelmi magyar-amerikai kapcsolatok közös értékekre épülnek: a két nemzet hagyományos szabadságvágyára és a demokrácia melletti elkötelezettségére. Magyarország a két országot összefűző baráti kapcsolatokat a jövőben tovább kívánja erősíteni.

Áder hozzáfűzte: az Egyesült Államokra - csakúgy, mint a világ többi országára - nehéz időszak vár. A Covid-19 járvány világszerte sok szenvedést, súlyos társadalmi problémákat okoz, és nagy kihívások elé állítja a kormányokat. Ugyanakkor a pandémia elleni küzdelem közepette sem feledkezhetünk meg a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kezeléséről - hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Kiemelte, hogy a globális kérdések megoldásához hatékony nemzetközi együttműködésre van szükség.

Meggyőződése - írta -, hogy a hasonló elveket valló nemzetek transzatlanti közössége nélkülözhetetlen szerepet játszik a nemzetközi stabilitás fenntartásában. Magyarország az Egyesült Államok szövetségeseként a jövőben is kiveszi részét a béke és a biztonság megőrzését, valamint a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló erőfeszítésekből.

Áder János felelősségteljes feladatainak ellátásához sok sikert és jó egészséget kívánt Joe Bidennek.

12:15

A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának a hivatalos lapja, a People's Daily a közösségi oldalán gúnyolta Donald Trumpot, ami nyilván nem független attól, hogy az amerikai elnök következetesen védte az Egyesült Államok érdekeit a kínai befolyástól, mind külföldön, mind belföldön.

Ahogy az közismert, Joe Biden és családja a Kínai Kommunista Párt oligarcháival üzletelt, így Peking reakcióit ennek tükrében kell értelmezni. Az sem véletlen, hogy a kampány alatt a kínai állami „média" következetesen kiállt Biden mellett, míg Trumpot folyamatosan támadta.

11:56

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is gratulált Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez vasárnap reggel.

Netanjahu Twitter-bejegyzésben gratulált Bidennek és Kamala Harris alelnökjelöltnek, Bident pedig a keresztnevén szólította meg. "Joe, közel 40 éve hosszú és meleg személyes kapcsolatunk van, és Izrael nagy barátjaként ismerlek. Várom, hogy mindkettőtökkel együtt dolgozhassak az USA és Izrael közötti különleges szövetség további megerősítésében" - írta a kormányfő.
Következő üzenetében a miniszterelnök köszönetet mondott Donald Trump hivatalban lévő, republikánus párti elnöknek. "Köszönet a barátságért, amelyet Izrael államának és személyesen felém mutattál, Jeruzsálem és a Golán-fennsík elismeréséért, az Iránnal szembeni kiállásért, a történelmi békeszerződésekért és az amerikai-izraeli szövetség példátlan magasságokba emeléséért" - írta Trumpnak.

11:25

Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.

"Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához" - írta Orbán Viktor.

11:01
Ismét megszólalt Joe Biden leghíresebb áldozata, Tara Reade, akit a volt alelnök 1993-ban zaklatott szexuálisan. Tara Reade már több alkalommal elmondta, hogy „Biden a Kongresszus épületében falhoz szögezte őt, az ujjaival belé hatolt, erőszakkal megcsókolta, közben pedig azt lihegte a fülébe, hogy szexelni akar vele".

A baloldali média az elmúlt hónapban igyekezett elhallgatni az akkor történteket, pontosan úgy, mint most.

Biden áldozata azt írta a közösségi oldalára, hogy

utalva arra, hogy ott zaklatta őt.

10:33
Az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint Mexikó államfője, Andres Manuel Lopez Obrador azért nem gratulált Joe Bidennek, mert - mint mondta - „ez még túl korai, mivel folyamatban vannak a választás körüli jogi eljárások". A politikus inkább megvárja a gratulációval az eljárások végét.

10:03
Washingtonban utcára vonult a vállaltan marxista, antikapitalista és fehérellenes Fekete Párducok mozgalom (Black Panther Party), amely az 1960-as évektől napjainkig az erőszakos fellépéseiről vált hírhedtté.

10:02
A georgiai Atalantában Donald Trump elnök hívei az esetleges választási csalások ellen tiltakozva demonstráltak. Erre válaszul Biden támogatói is megjelentek az utcán.

9:38

A radikális baloldali Black Lives Matter gratulált Joe Bidennek és külön kiemelve Kamala Harrisnek. Értékelésük szerint: „a fekete emberek, elsősorban a fekete nők ismét megmentették Amerikát", majd rasszistának nevezték Donald Trumpot, anélkül, hogy a nevét leírták volna. Harrist pedig feketének nevezték, dacára annak, hogy jamaicai és indiai felmenőkkel rendelkezik, afroamerikaiakkal egyáltalán nem.

9:05

Nem siet az elsők között köszönteni Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet az amerikai elnökválasztáson elért sikerével kapcsolatban Aleksandar Vucic szerb államfő, de mindenképpen gratulálni fog neki, ám úgy véli, hogy Szerbiának Donald Trump győzelme lett volna hasznosabb - közölte maga a szerb elnök vasárnapi sajtójelentések szerint. Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait. "Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni" - fogalmazott Aleksandar Vucic.

Elmondta, hogy Joe Bidennel ugyan többször találkozott már, mint Donald Trumppal, de úgy vélte, ez utóbbival könnyebb lenne az együttműködés.

8:41

Így reagáltak Joe Biden győzelmére a világ vezető politikusai:

Boris Johnson, Egyesült Királyság: Az Egyesült Államok a legfontosabb szövetségesünk. Várom, hogy szorosan dolgozhassunk együtt a közös prioritásainkon az éghajlatváltozástól a kereskedelmen át a biztonságig.

Angela Merkel, Németország: A transzatlanti barátságunk elengedhetetlen, ha korunk nagy kihívásaival akarunk szembenézni.

Nicolás Maduro, Venezuela: Országom mindig készen áll a párbeszédre és egymás megértésére az USA népével és kormányával.

De Ali Khamenei ajatollah, Irán: A választás az Egyesült Államok liberális demokráciájának csúnya arcát mutatta. Az eredménytől függetlenül egy dolog teljesen egyértelmű: a politikai, polgári rezsim hanyatlóban van az Egyesült Államokban.

08:13

Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg. "Nem fogok takarékoskodni az erőfeszítésekkel és a kötelezettségvállalásokkal, hogy gátat vessek a járványnak" - jelentette ki, és közölte, hogy már hétfőn tudósokból és szakértőkből álló csoportot nevez ki, hogy segítsen megbirkózni a feladattal.

07:33

Marco Rubio floridai republikánus szenátor szerint a média előre jelezhet választási győzelmet, de nem tudni, hogy történtek-e szabálytalanságok a szavazás során. Ezt majd a bíróságok döntik el az egyértelmű bizonyítékok alapján.

Josh Hawley, Missouri szenátora azt posztolta a Twitteren, hogy addig nem lett volna szabad senkinek sem győztest hirdetnie, amíg az összes szavazatot meg nem számolták és a szavazatszámlálást le nem ellenőrizték volna.

06:57

Havannában dudálással és tapssal ünnepelték szombaton az amerikai elnökválasztás eredményét, remélve, hogy Joe Biden elnökségével ismét javulhatnak a kétoldalú kapcsolatok.

A két ország viszonyában Barack Obama elnöksége alatt bekövetkezett enyhülés után a Trump-kormányzat számos intézkedést visszavont, visszatérve Washington sok évtizedes embargós politikájához. Október végén Trump kormányzata olyan intézkedések tervét jelentette be, amelyek valószínűleg megakadályozták volna, hogy az Egyesült Államokból pénzt lehessen küldeni Kubába, márpedig jó pár kubai kap ilyen "családi segélyt".

Forrás: AFP/Jim Watson

03:05

Joe Biden túlságosan sok újdonságot nem tartalmazó beszéde végén behozta a színpadra egész családját, majd visszajött Kamala Harris is a férjével, és együtt ünnepeltek a helyszínen levő szimpatizánsoknak és persze a tévékameráknak. Joe Biden győzelmi beszédéről külön összefoglalóval jelentkezünk.

02:54

Amerikát egy szóval határozta meg: lehetőségek. Hiszek az ebben az országban rejlő lehetőségekben - jelentette ki. Mindig rossz fogadás volt Amerika ellen fogadni - mondta. Minden amerikai ember elnöke akar lenni, akárkire is szavazott. Olyan elnök, aki nem széthúz, hanem egyesít.

02:50

A munkánk azzal kezdődik, hogy ellenőrzés alá vonjuk a koronavírust - mondta.

02:49

Megérti a csalódottságát azoknak, akik Donald Trumpra szavaztak, de adjunk egymásnak egy esélyt - mondta.

02:47

Szerinte tiszta, meggyőző győzelmet arattak. Azt ígérte, hogy helyreállítja Amerika lelkét, és Amerikát újra az egész világon tisztelni fogják. Soha ennyien nem szavaztak elnökre, 74 millióan szavaztak rá, erről is beszélt.

02:41

Joe Biden megkezdte beszédét.

02:40

Én lehetek az első női alelnök Amerikában, de nem én leszek az utolsó - mondta, majd a színpadra szólította Joe Bident.

Kamala Harris Forrás: AFP/2020 Getty Images/Tasos Katopodis

02:37

Megköszönte a kampányban és a választás napján közreműködő önkéntesek munkáját. A családjának is köszönetet mondott.

02:34

Beszédében először John Lewis, fekete polgárjogi aktivistától idézett és a demokrácia fontosságáról beszélt.

02:28

Kamala Harris beszél először.

01:40

Autókkal érkeznek az emberek Joe Biden győzelmi beszédének a helyszínére, Wilmingtonba. A szabadtéri rendezvényen az autóikból hallgathatják az emberek a beszédet, amely magyar idő szerint hajnal 2 órakor kezdődik, nagyjából 400 kocsira számítanak.

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Win Mcnamee

01:18

A Georgiában lévő Fulton megyében is probléma történt pénteken a szavazatszámlálásban.

00:22

Donald Trump pert indít Arizonában is, mert Maricopa megyében szokatlan eseményeket tapasztaltak. Egyes hírek szerint rosszul működtek a szavazógépek, ezért elveszhettek szavazatok. Arizonában még nem dőlt el a választás, ugyan Joe Biden vezet, de nagyon kicsi a különbség.

00:18

Soha republikánus elnök nem kapott olyan sok szavazott, mint most Donald Trump. Nézzük meg a 2020-at megelőző öt elnökválasztás számait:

  • Trump 2020: 70,6 millió szavazat
  • Trump 2016: 62,9 millió szavazat
  • Romney 2012: 60,9 millió szavazat
  • McCain 2008: 59,9 millió szavazat
  • Bush 2004: 62,0 millió szavazat
  • Bush 2000: 50,4 millió szavazat

00:07

Ha a jogi csatákat elveszti Donald Trump, akkor a második világháború óta ő lesz mindössze a harmadik amerikai elnök, akit nem választottak újra. A demokrata Jimmy Carter 1976 és 1980 között volt elnök, a republikánus idősebb George Bush pedig 1988 és 1992 között.

November 7. szombat

23:28
Donald Trump legújabb tweetjében arról írt, hogy a megfigyelőiket nem engedték be a szavazatszámláló helységekbe. Közölte, hogy több millió olyan szavazólevelet küldtek embereknek, akik azt egyébként soha nem is kérték.

23:04
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is gratulált Joe Bidennek.

22:45

A választásnak még távol van a vége - írta Donald Trump a Newsmax tudósítása szerint.

Az elnök hozzátette: hétfőtől megindítják a bírósági pereket annak érdekében, hogy "biztosítsuk a választási törvények teljes körű tiszteletben tartását, és hogy a jogszerű győztest iktassák majd be".

22:41

A választás addig nem ér véget, amíg minden legális szavazatot nem számolnak meg, és nem hitelesítik az eredményt - minderről Steve Scalise republikánus képviselő beszélt.

22:32

Az izraeli kormány részéről a Kék-Fehér párt politikusa, Avi Niszenkorn igazságügyi miniszter gratulált elsőként Joe Bidennek. "Biztos vagyok benne, hogy a Biden-kormány idején még erősebbé válik Izrael és az Egyesült Államok szoros és erős köteléke"- közölte Niszenkorn. A szintén kormányzó jobboldali Likudból Nir Barkat képviselő fejezte ki jókívánságait, és a jobboldali Jobbra párt elnöke, Naftali Bennet is üdvözölte Bident. Mellettük a baloldali szociáldemokrata Munkapárt vezetője, Amír Perec, és a balliberális Merec párt élén álló Nican Horovic is gratulált már szombat este. Üdvözölte Biden egyelőre hivatalosan még be nem jelentett győzelmét Jaír Lapid, az ellenzék és a centrista Van jövő párt elnöke.

22:08

Jimmy Carter demokrata elnök (1977-1981) is gratulált Joe Bidennek.

21:50

A FOX News szerint amerikai idő szerint kora délután a Fehér Házba érkezett Donald Trump. Korábban Virginiában golfozott.

21:45

Közben Michigan egyik megyéjében újraszámolták a voksokat. A számítógép szoftverjének meghibásodása miatt ugyanis Joe Biden győzelmét mutatták ki. Az újraszámolás Donald Trump győzelmét hozta, aki így több mint kétezerrel több vokssal gyarapodott. A Republikánus Párt Országos Bizottságának elnöke, Ronna McDaniel még pénteken este a párt michigani elnökével, Laura Coxszal tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a számítógépes rendszer szoftverhibája miatt Michigan egyik megyéjében a Donald Trumpra leadott voksok közül hatezret Joe Biden javára írtak. Cox elmondta, hogy a hibát észrevették, a szavazatokat kézzel átszámolták, de a republikánusok élnek a gyanúperrel, hogy a tagállam többi megyéjében is előfordulhatott ilyen hiba. A többi 47 megyében ugyanis szintén ugyanezt a szoftvert használták.

21:23

Az Európai Unió intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára egyaránt gratuláltak Joe Bidennek az elnökválasztáson elért sikeréhez. Közleményükben a transzatlanti partnerség fontosságát, valamint azt hangsúlyozták, hogy készek a szorosabb együttműködésre az új amerikai adminisztrációval a közös kihívások hatékony kezelése érdekében. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió és az Egyesült Államok barátságát és szövetségének fontosságát hangsúlyozta. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közleményében azt írta, az Európai Unió tudomásul veszi az amerikai választási folyamat legújabb fejleményeit, amelyek alapján gratulál Joe Biden megválasztott elnöknek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közleményében azt hangoztatta: az erős NATO egyaránt jó az Egyesült Államoknak és Európának.

21:20

A szlovén kormányfő "érdekesnek" nevezte az amerikai elnökválasztás eredményének kihirdetését: a bíróságok még nem döntöttek, de már ünneplik a győztest.

fogalmazott Janez Jansa Twitter-oldalán. Jansa szerdán azt írta: "elég egyértelmű", hogy az amerikaiak Donald Trumpot választották meg újabb négyéves ciklusra az Egyesült Államok elnökének.

tette hozzá, egyben gratulált a Republikánus Pártnak az általa elért "erőteljes eredményhez".

21:17

A lengyel elnök Twitter-oldalán gratulált az amerikai politikusnak választási kampányához. "Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében" - írta Andrzej Duda. Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek - közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.
A választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak - áll a táviratban. A cseh elnök kifejezte reményét, hogy a jövőben az Egyesült Államok nyitottabb lesz Európa irányában. Andrej Babis cseh kormányfő, aki a Twitteren gratulált Bidennek, fontosnak nevezte, hogy "az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval". Zeman és Babis is nagyon jónak minősítették a cseh-amerikai kapcsolatokat, és kifejezték meggyőződésüket, hogy az együttműködés folytatódni fog.

"Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog" - írta gratulációjában a Twitteren Igor Matovic szlovák kormányfő. Matovic közölte: bízik abban, hogy a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió "erős partnerekké válnak". Az új szakasz pillanatnyilag legfontosabb megoldásra váró feladatának a koronavírus-járvány legyőzését nevezte a szlovák kormányfő. "Gratulálok Joe Biden megválasztott elnöknek a győzelméhez. Türelmetlenül várom, hogy még szilárdabbá tegyük erős és dinamikus stratégiai partnerségünk minden dimenzióját. Románia továbbra is azon lesz, hogy megerősítse transzatlanti közösségünk biztonságát, jólétét és ellenálló képességét" - írta közösségi oldalán a román államfő. Andrej Plenkovic horvát kormányfő is gratulált a demokrata politikusnak.

21:15

Josh Hawley Missouri republikánus szenátora szerint sem a médiának a feladata, hogy eldöntse, ki nyerte a választásokat. Ha majd az összes jogi eljárás lezárult, megtörténtek az újraszámlálások, és választ kapunk a felmerült visszaélésekkel kapcsolatban, akkor tudjuk majd meg, hogy ki a nyertes - tette hozzá.

21:04

A baloldali média eksztázisban van: a CNN szakértője elsírta magát örömében. Donald Trump korábban fake news csatornának nevezte a társaságot a folyamatos hazugságaik miatt.

21:00

Ronna McDaniel republikánus pártelnök tweetjében arról írt, hogy nem a média dönti el, hogy ki nyer választást, hanem a választók. Úgy látja, a szabálytalanságok, vagy csalások kivizsgálásához időre van szükség.

20:31

Köszönjük, Trump Elnök Úrnak az elmúlt négy évet! - írta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.


Reméljük, hogy Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket. Majd meglátjuk... - zárul a nyilatkozat.

20:24

Donald Trump amerikai elnök Virginiában golfozott.

Donald Trump amerikai elnök (b) a nevét viselő golfpályán a Virginia állambeli Stirlingben 2020. november 7-én Forrás: MTI/AP/Patrick Semansky

20:23

Angela Merkel német kancellár gratulált Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson elért eredményéhez. Jókívánságait fejezte ki Bidennek Emmanuel Macron francia elnök és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. "Szívből gratulálok! Az amerikai polgárok döntöttek. Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke" - áll Angela Merkel közleményében. Emmanuel Macron francia államfő is gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztási győzelméhez. "Sok dolgunk lesz a jelenlegi kihívásokkal szemben. Dolgozzunk együtt! - írta a francia elnök a Twitteren angolul is közzétett üzenetében. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között új transzatlanti viszony kialakítása szükséges, függetlenül attól, hogy melyik jelölt nyeri meg az amerikai elnökválasztást.

20:20

Trump hívei tüntetnek Atlantában.

Donald Trump amerikai elnök támogatói tüntetnek Atlantában 2020. november 7-én, miután a CNN közleménye szerint Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje megnyerte az amerikai elnökválasztást azt követően, hogy Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot Forrás: MTI/EPA/Chris Aluka Berry

20:00

Barack Obama, aki 2009-2017 között volt az USA elnöke is gratulált volt alelnökének.

19:44

Mitt Romney, a republikánusok 2012-es vesztes elnökjelöltje is gratulált Bidennek és Harrisnak.

19:40

A Fox News tudósítása szerint Joe Biden az otthonában volt, amikor több médiatársaság a választás győztesének kiáltotta ki.

19:33

Rudy Giuliani, Donald Trump ügyvédje arról beszélt Philadelphiában, hogy az államban meghalt lakosok nevében is szavaztak, példaként pedig Will Smith édesapját nevezte meg.

19:19

Így ünnepelnek Joe Biden hívei:

Így ünnepelnek Biden hívei Forrás: AFP/Angela Weiss

A Times Square New Yorkban. Forrás: AFP/Kena Betancur
A Fehér Ház Washingtonban. Forrás: AFP/Alex Edelman

19:15

Joe Biden magyar idő szerint hajnal 2 órakor fog beszédet tartani. Az AP hírügynökség és a Fox News előrejelzése szerint Joe Biden Nevadában is győzött.

19:08

Jeb Bush is gratulált Bidennek.


19:00
Boris Johnson brit miniszterelnök a Twitteren gratulált Joe Bidennek.

18:51
Kamala Harris, Joe Biden alelnökjelöltje azt írta ki a közösségi oldalára, hogy "megcsináltuk", miután felhívta őt Biden.

18:41
Joe Biden teljesen hamisan pózol győztesként - jelentette ki Donald Trump a FOX News szerint. Közölte, hogy folytatni fogják az államonként elindított pereket a feltételezett választási visszaélések miatt. Hétfőtől a bíróságok előtt fogjuk bizonyítani az igazunkat, hogy a voksolás a választási törvényeink maradéktalan betartása szerint történjen, és a jogos győztes foglalhassa el a helyét - tette hozzá.

18:34

Időközben Nevadában még zajlik a szavazatok feldolgozása. Biden előnye több mint 25 ezer voks.

18:13

A Newsmax amerikai hírcsatorna vezető cikkében azt írta, hogy nem jelentik ki még, hogy Joe Biden nyert, hiszen Donald Trump a bírósághoz fordult.

17:56

Fox News: Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást. A csatorna szerint drámai módon elhúzódó szavazatszámlálás után tudott nyerni az úgynevezett csatatér államokban, amelyekben Donald Trump kampánycsapata pereket indított.

17:35

A nyíltan Bidennek drukkoló, Donald Trump által fake news-médiumnak nevezett CNN bejelentette, hogy Joe Biden nyerte az elnökválasztást, majd nem sokkal később a BBC is ezt közölte. Az NBC és a CBS is azt jelentette be ezt követően, hogy Joe Biden győzött.

17:31

Arizonában körülbelül 120 ezer szavazatot kell még feldolgozni a Fox News információi szerint.

17:02

Donald Trump Twitter-oldalán azt írta, hogy megnyerte a választást, nagy előnnyel.

16:25

Donald Trump bejelentette, hogy ügyvédei sajtótájékoztatót fognak tartani Pennsylvaniában, közép-európai idő szerint 17:30-kor.

16:01

Pennsylvania demokrata kormányzóhelyettese szerint hamarosan befejezik az államban a szavazatszámlálást. A késést azzal magyarázzák, hogy tízszer több levélszavazat érkezett, mint a korábbi választások alkalmával, és ezeket csak a választás napján kezdték feldolgozni.

15:33

Donald Trump Twitter-oldalán azt állítja, hogy több tízezer voksot szabálytalanul dolgoztak fel Pennsylvaniában, mert azok határidőn túl érkeztek.

14:57:

A V4NA nemzetközi hírügynökség összeállítása az amerikai baloldali médiumok hazugságairól:

Miközben egyre több felvétel és személyes beszámoló lát napvilágot esetleges csalásokról az Egyesült Államokból, a techcégek, illetve a baloldali sajtó igyekszik úgy csinálni, mintha semmi sem történt volna. Más esetekben azonban többször is fake news-t terjesztettek - írja a V4NA.

A Szilícium-völgyi techóriások és az amerikai baloldali sajtó feltűnően nem számol be azokról a gyanús ügyekről, amelyek az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek az elnökválasztást követően.

Newt Gingrich, az amerikai képviselőház korábbi elnöke szerint egyértelműen azt láthatjuk, hogy megpróbálják elcsalni az elnökválasztást.

A cenzúrázást a Twitter már november 3-án megkezdte. Donald Trump elnök egyik bejegyzésében arról értekezett, hogy "nagyon vezetünk, de megpróbálják elcsalni a választást".

A közösségi oldal szinte azonnal egy bélyeggel látta el bejegyzést, amely szerint az félrevezető információt tartalmaz. A bélyeg a mai napig ott van, a hírfolyamban pedig el sem lehet olvasni a tweetet.

Nem egyedi esetről van szó, ugyanis a Twitter folyamatosan eltünteti az elnök bejegyzéseit, és mindenki ezzel a jelenséggel szembesül, aki gyanús, csalásra utaló jelekre hívja fel a figyelmet.

A Facebook is cenzúráz. Mark Zuckerbergék eltávolították a 364 ezer tagot számláló "Állítsuk meg a lopást" (Stop the Steal) nevű csoportot. Állítólag a tagok hamis információkat terjesztettek.

Ennek ellenére egyre többen állítják, hogy valami nincs rendben az elnökválasztás és leginkább a levélszavazatok körül.

Egy postai dolgozó például azt állítja, hogy visszadátumoztatták a későn beérkező levélszavazatokat.

Egy másik postai alkalmazott pedig rejtett kamerán mondja el az újságírónak, hogy szerez neki egy adag szavazólapot.

A nevadai Jill Stokke pedig arról számolt be, hogy amikor elmenet szavazni, közölték vele, hogy már leadta a voksát.

Miközben Donald Trump legutóbbi sajtótájékoztatóján is csalást emlegetett a CNN tényellenőrző cikket közölt. Már a címben leszögezték, hogy Trump elnöksége legtisztességtelenebb beszédét tartotta. A CNN szerint teljesen "alaptalan" csalásról beszélni, Trump ellenfelei nem próbálják meg elcsalni a választást.

Hasonlóan támadta Trump mondandóját a Washington Post is és a New York Times is.

Trump sajtótájékoztatóját a szintén baloldali MSNBC élőben közvetítette, azonban 35 másodperc után lekeverték az elnököt, a bemondó, Brian Williams kezdett tényellenőrzésbe. Az NBC és CBS szintén megszakította a közvetítést, a CNN és a Fox News viszont nem.

A USA TODAY is leszedte Trump sajtótájékoztatóját, miután az elnök megkérdőjelezte a választás integritását. A főszerkesztő közleményben azt írta, hogy Trumpnak nincsenek bizonyítékai.

A baloldali sajtó kettős mércéjére Donald Trump Jr. hívta fel a figyelmet.

"Végtelenül több bizonyíték van a választói csalásokra, mint valaha az orosz összejátszásra volt, de furcsa módon a médiában senki sem akar utánanézni", írta Twitter-oldalán.

Az orosz összejátszás egyik legnagyobb terjesztője épp a CNN volt. Ami azért is furcsa, mert a csatorna Joe Biden fiának, Hunter Bidennek a korrupciógyanús ügyeiről érezhetően nem akartak beszámolni. Amikor a New York Post kirobbantotta a botrányt be sem számoltak róla.

A CNN esetében nem először fordul elő, hogy fake newst közöl, és ez a tevékenység nem csak az Egyesült Államokra vonatkozik.

Októberben Lengyelországról állítottak valótlanságokat az állítólagos LMBTQ-mentes zónákkal kapcsolatban. A cikkre az amerikai lengyel nagykövetség válaszolt. Közleményükben leírták, hogy Lengyelországban az LMBTQ-közösségnek garantált jogaik vannak és az LMBTQ-mentes övezet táblákat egy esetben sem a hatóságok helyezték ki, hanem LMBTQ-aktivisták.

Áprilisban pedig Magyarországról terjesztett állhírt a CNN-es Christiane Amanpour. A riporter már a kérdésében is hazudott, azt állította, hogy a koronavírus-járvány miatt lényegében bezárták a magyar Országgyűlést. A riporter állításait Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kellett helyre tegye.

"Sajnálattal közlöm, hogy újabb álhírt terjeszt Magyarországról, mivel azt mondta, hogy a parlamentet beszüntették (...), ami nem igaz. A parlament ülésezik. Ezen a héten például (...) három napon is ülésezett", mondta a miniszter.

14:34:

Joe Biden jelenleg 22 657 szavazattal vezet Nevada államban a voksok 91 százalékos feldolgozottsága után. Itt hat elektori szavazat a tét. A szavazatok folyamatos számolása mellett enyhén nő Biden előnye. Itt hátra van még Las Vegas voksainak megszámolása is, ami a szakértők szerint szintén neki kedvez.

13:58:

Forrás: MTI/AP/John Locher

Donald Trump amerikai elnök szimpatizánsai várják a szavazatszámlálás eredményét Las Vegasban 2020. november 6-án, három nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után. Valószínűleg hosszú jogi eljárás után lesz majd hivatalos győztese az elnökválasztásnak.

13:31:

Philadelphiában még több mint 20 ezer levélszavazatot kell megszámolni. A munkát végzők szerint ezzel a típusú szavazattal csak nagyon lassan haladnak, mert elég egy rossz helyre írt aláírás vagy egy hibás boríték, és máris vitatott vagy érvénytelen lesz a szavazat.

13:03:

Ha azt gondolják, hogy most sokat kell várni az elnökválasztás eredményére, akkor tévednek: 2000-ben 35 nap után lehetett csak hivatalos győztest hirdetni. George W. Bush sikerét a Legfelsőbb Bíróság mondta ki akkor. Hasonlóra addig és azóta sem került sor. A demokrata Al Gore volt az ellenfele.

1876-ban pedig 4 hónapig tartott a végeredmény megállapítása.

12:25:

A Fidzsi-szigetek miniszterelnöke úgy döntött, hogy nem várja meg a hivatalos végeredményt, már most gratulált Joe Bidennek. A Twitteren írta meg kissé korán megfogalmazott gratulációját Frank Bainimarama.

11:57:

Így állnak most a számolással:

Pennsylvaniában Joe Biden 28 883 szavazattal vezet, ha itt jogerősen nyer, megszerzi a 270 elektori szavazatot, ami az elnökséghez kell. Arizonában Biden 29 861 vokssal vezet. Nevadában Biden előnye 22 657 szavazat. Georgia államban Biden 7248 szavazattal vezet, de ez annyira szoros, hogy biztosan újra megszámolják a voksokat. Észak-Karolinában Donald Trump vezet 76 515 szavazattal.

11:15:

Mitch McConnell vezető republikánus szenátor kijelentette, hogy természetesen békés lesz az átadás-átvétel folyamata, amennyiben a demokrata Joe Biden tényleg megnyeri az elnökválasztást. Kentucky szenátora ezt egy kérdésre válaszolva mondta. Megjegyezte, 1792 óta minden negyedik évben így volt eddig, most sem lesz másként, ha tényleg Biden győz.

10:41:

A legfrissebb adatok szerint tovább növelte előnyét Joe Biden Georgiában. A közép-európai idő szerint reggel 9 órai adatok szerint 7248 szavazattal vezetett Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök előtt a Fehér Házért folytatott versenyfutásban a 16 elektort adó államban. A végső győzelemhez 270 elektort kell összegyűjteni; az állás jelenleg 253-214 Biden javára.

Ugyanakkor a szoros verseny miatt megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Georgia államban a voksok száz százalékának a feldolgozása után újra kell majd számolni a szavazatokat, és csak ezután lehet végeredményt hirdetni.

A másik négy államból, ahol még tart a szavazatszámlálás, amelynek az eredményétől az amerikai elnökválasztás kimenetele függ, három államban Biden vezet. A demokrata párti politikus előnye a 20 elektort adó Pennsylvaniában nem egészen 29 ezer, Nevadában (6 elektor) csaknem 23 ezer, Arizonában (11 elektor) pedig majdnem 30 ezer szavazat. Észak-Karolinában, ahol 15 elektori szavazat a tét, Trump vezet csaknem 80 ezer vokssal.

A jogi eljárások miatt még hosszan elhúzódhat ugyanakkor a végeredmény kihirdetése.

10:14:

Amerikai sajtóértesülések szerint új jogi tanácsadója lett Donald Trumpnak. Az amerikai elnök kampánystábja olyan szakértőt szeretett volna maga mellett tudni az elkövetkező időszak jogi csatározásaihoz, mint James Baker. A republikánus párti ügyvédnek fontos szerepe volt George W. Bush 2000-es választási győzelmében, ő vezette Bush kampánycsapatát a floridai újraszámlálás során.

Trump új jogi tanácsadója David Bossie, amerikai politikai aktivista, 2000 óta vezeti a Citizens United nevű konzervatív érdekképviseleti csoportot. Korábban is együtt dolgozott már az elnökkel: a 2016-os elnökválasztás során helyettes-kampánymenedzser volt.

Várhatóan Bossie fogja koordinálni a Trump-stáb előtt álló jogi feladatokat.

9:42:

Noha a választásnak még mindig nincs meg a hivatalos végeredménye, mert perek, hosszú jogi eljárás előzheti azt meg, Joe Biden már elkezdte elnöki stábjának kiválasztását. Egyes információk szerint minden korábbinál több kisebbségi tagja lenne a stábnak, ahogy a miniszterek is ilyen körből kerülnének ki.

9:10:

Így állnak most: Joe Bidennek a jelenlegi állás szerint 253 elektori szavazata van, Donald Trumpnak pedig 213. A győzelemhez 270 szavazatra van szükség, de a végeredmény még nagyot változhat, mert több helyen is kicsi a különbség a jelöltek között, ráadásul hosszú jogi procedúra, perek előzhetik meg a hivatalos végeredmény kihirdetését a kétes hitelességű levélszavazatok miatt.

8:33:

Magyar idő szerint szombat hajnalra Nevadában a korábbi 20 137-ről 22 657-re nőtt Joe Biden előnye annak nyomán, hogy 92-ről 93 százalékra emelkedett a szavazatok feldolgozottsága. Az állam hat elektort ad. Pennsylvaniában - amely 20 elektort jelent - 96 százalékos feldolgozottságnál 27 130-ra nőtt a különbség Biden javára. A 11 elektorral rendelkező Arizonában Donald Trumpnak sikerült szépítenie, 97 százalékos feldolgozottságnál azonban változatlanul Biden vezet 29 861 szavazattal. A 16 elektort "érő" Georgiában, ahol 99 százalékos a feldolgozottság, Biden előnye hasonló, mint korábban volt, 4289 szavazat.

Észak-Karolinában is elég magas, 98 százalékos a feldolgozottság, ám a különbség szintén alig változott: Trump vezet 76 515 vokssal, 108-cal kevesebbel, mint néhány órával korábban. Az állam 15 elektort ad.

8:01:

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája, Samuel Alito elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor Pennsylvania államban. Elrendelte viszont, hogy a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben.

A szövetségi alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság abban az ügyben még nem döntött, hogy jogszerűnek ismeri-e el a pennsylvaniai bíróság szeptember elején született döntését, amely lehetővé tette, hogy a választás napján felbélyegzett, de csak péntekre beérkező levélszavazatokat érvényes voksnak tekinthessék.

A Republikánus Párt pénteken bejelentette, hogy pénzügyi alapot hozott létre, amelyből az elnökválasztás utáni jogi csatározásokat finanszíroznák. A párt három, neve elhallgatását kérő illetékese elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy legalább hatvanmillió dollár összegyűjtését tűzték ki célul. Donald Trump elnök kampánycsapata számos államban nyújtott be keresetet a választási eljárással kapcsolatban a keddi elnökválasztás után.

7:30:

Őrizetbe vett a rendőrség Philadelphiában két fegyveres férfit pénteken annak a kongresszusi központnak a közelében, ahol a szavazatok feldolgozása folyik. A philadelphiai rendőrség szerint a 42 éves Joshua Macias és a 61 éves Antonio LaMotta egy másik tagállamból, a virginiai Virginia Beach városából utazott a pennsylvaniai nagyvárosba. Egyikük sem rendelkezett Pennsylvaniára érvényes fegyverviselési engedéllyel.

A két férfivel egy nő is utazott, őt azonban nem tartóztatták le. Az őrizetbe vettek kocsijában két 9 milliméteres Berettát, AR típusú karabélyt és lőszereket találtak. Az autó ablakán egy QAnon-matrica volt.

A QAnon többféle összeesküvés-elméletet terjesztő, szélsőjobboldali szervezet, amelyet az amerikai képviselőház október elején nem kötelező érvényű határozatban ítélt el. A négy évvel ezelőtti választási kampány során a QAnon egyik aktivistája Észak-Karolinából utazott a szövetségi fővárosba, Washingtonba, ahol egy pizzériában lövöldözni kezdett, mert azt hitte, hogy az étteremben sátánisták tartanak összejöveteleket.

Larry Krasner philadelphiai kerületi ügyész mindazonáltal azt mondta: nincs bizonyíték arra, hogy a két férfi a QAnon vagy más szélsőséges szervezet tagja volna.

7:00:

Meghalt egy választási bizottsági tag Missouri tagállamban, aki eltitkolta, hogy koronavírus-fertőzött - jelentette az AP amerikai hírügynökség péntek este. Az eset a középnyugati Missouri államban lévő St. Louis egyik elővárosában történt, a nőt álmában érte a halál. A helyi hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra a nevét, részben arra hivatkozva, hogy még nem igazolódott egyértelműen, hogy halálát a koronavírus okozta.

A nő kedden, az elnökválasztás napján már hajnalban munkába állt, és egész nap felügyelte a választást annak ellenére, hogy három nappal korábban diagnosztizálták nála a koronavírus-fertőzést, és felszólították, hogy maradjon otthon házi karanténban. A nő ezt nem tartotta be, fertőzöttségére pedig csak akkor derült fény, amikor testvére közölte a halálhírt a hatóságokkal.
A nő kilenc további választási biztossal dolgozott közös helyiségben, amelyben több mint 1800-an adták le voksukat. A szavazást bonyolító munkatársaknak, köztük neki is, kötelezően maszkot kellett viselniük, és az idő jelentős részében egy plexiüveg mögött ültek.

A hatóság nem javasolja az 1800 szavazónak a vírusteszt elvégeztetését, mivel alig kerültek kapcsolatba a szavazást lebonyolítókkal. A megyei egészségügyi hatóságok ugyanakkor a választási iroda valamennyi munkatársát arra sürgették, hogy minél előbb teszteltessék magukat.
A szavazóbiztosok napi 175 dolláros - 53 ezer forint - javadalmazásban részesülnek.

5.02:

Három órával az eredetileg tervezett időpont után, keleti parti idő szerint majdnem éjjel 11-kor állt ki beszédet mondani Joe Biden. Nyilván abban bízott, hogy sikerül - főműsoridőben - győztesnek hirdetnie magát, de hiába igyekeztek nagyon a pennsylvaniai szavazatszámlálók, nem sikerült a megnyugtató előnyt előállítani. Így aztán a tervezettel ellentétben Kamala Harris alelnökjelölt nem is mondott beszédet.

Biden a beszéd elején kénytelen volt elismerni, hogy nincs végső eredmény. Mint az elmúlt három nap mindegyikén, most is azt mondta: győzni fognak. Ezt most a következő napra ígérte.

A nagyjából mindössze 5 perces beszédben jórészt a koronavírus-járványt érintette, azt állítván, hogy elnöksége első napján előállnak a megfelelő programmal (ami nem lenne nehéz, hiszen az új elnök beiktatásának napjára már szinte biztos, hogy lesz védőoltás).

4.46:

Pennsylvaniában bejelentették, hogy mára befejezték a szavazatszámlálást. Valószínűleg Biden arra várt, hogy kihirdessék az itteni győzelmét, így elnöknek nyilváníthassa magát, de ehhez egyáltalán nincs meg az elég szavazat, így kérdéses, hogy miről fog beszélni a most már majdnem három órája halasztott beszédében. A pénteki nap végén az előnye nagyjából 28 ezer szavazat, 0,4 százalék.

3:20:

30 ezer szavazat alá csökkent Biden előnye Arizonában Trumppal szemben, az állás most 49,7-48,8 százalék. Katie Hobbs, a kormányzó helyettese szerint még 173 ezer levélszavazatot kell összeszámolni, ebből 92 ezret Maricopa megyében, az állam legnagyobb megyéjében. Ez a szám azonban nem tartalmazza az úgynevezett előzetes szavazatokat, ezek száma 47 ezer (előzetes szavazatot az adhat le, aki levélszavazáshoz kér szavazólapot, de végül mégsem levélben szavaz. Ilyenkor ellenőrizni kell, hogy tényleg nem szavazott-e levélben is, majd személyesen is, amíg ez nem történik meg, előzetes szavazatként tartják számon a szavazólapját). Vagyis a még össze nem számolt szavazatok közül Trumpnak (hacsak nincs sok duplán szavazó) 57-58 százalékot kell szereznie, hogy fordítson.

0.51:

Georgiában viszont nőtt Biden előnye, 4124 szavazatra (ez kevesebb, mint a szavazatok 0,1 százaléka) Csak most kezdik azonban számolni az államon kívül szolgáló katonák szavazatait, ők pedig nagy valószínűséggel többségben republikánus szavazók, így itt még bármi lehet.

0:45:

Arizonában tovább csökkent Joe Biden előnye. A feldolgozottság 90 százalékos, Biden 49,9-48,7-re vezet, a különbség 38 455 szavazat.

November 6. péntek

23:35:

A Republikánus Nemzeti Bizottság az adományozókhoz fordult, mert 60 millió dollárt szeretnének összegyűjteni Donald Trump jogi költségeire - jelentette a Newsmax. A Trump-kampány több államban is pert indított a választási csalások miatt.

Lindsey Graham szenátor csütörtökön félmillió dollárt ajánlott fel. Graham személyesen is hálás Trumpnak, miután simán nyerte a szenátusi választást Dél-Karolinában, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatók sima vereséget jósoltak neki. Lindsay Graham a Fox Newsnak azt mondta, Trumpnak köszönhető, hogy a republikánusok (a várakozások szerint) megőrzik többségüket a szenátusban.

23:06:
Sonny Perdue, Georgia volt kormányzója felszólított "minden törvényes szavazat megszámlálására" és "minden illegális szavazat megsemmisítésére". Úgy gondolja, kötelessége a hatóságoknak kivizsgálni a választói csalásokkal kapcsolatos igényeket.

22:46:
A republikánusok sürgősségi kérelemmel fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy avatkozzon közbe a pennsylvaniai szavazatszámlálásba.

22:24:
Georgiában egy picit csökkent Biden előnye. A legfrissebb adat szerint 1538 vokssal vezet, ami 41-gyel kevesebb a korábbihoz képest. Az államban egyébként szinte biztosan lesz újraszámlálás.

21:53:
Ronna McDaniel, a Republikánus Nemzeti Bizottság vezetője kijelentette, hogy "sok szabálytalanságot tapasztalt" a választási folyamattal kapcsolatban. A Fox News tudósítása szerint McDaniel arról is beszélt, állítólag a republikánusokat megakadályozták a szavazatszámlálási folyamat megfigyelésében Michiganben.

21:43:
Arizonában tovább csökkent Biden előnye. A demokrata elnökjelölt 39.769 szavazattal vezet Trumppal szemben. Egy korábbi álláshoz képest 1185 szavazattal szűkült Biden előnye.

21:28:
Nevadában még legalább 120 ezer szavazatot kell megszámolni - írta a Fox News. Ezen voksok jelentős része Clark megyéből származik.

20:51:
Tovább csökkent Biden előnye Arizonában. A legújabb adatok szerint 41.302 szavazattal vezet az államban, miközben az előző összesítésnél még 5750 vokssal nagyobb volt az előnye.

20:17:
A Rasmussen Reports
legújabb mérése szerint a megkérdezettek 50 százaléka elégedett Donald Trump munkájával, míg 48 százalék elégedetlen.

19:40:

olvasható Donald Trump legújabb állásfoglalásában. Ez az egész választási folyamatunk integritásáról szól - tette hozzá.

Ezt az eljárást a törvény minden eszközével keresztül folytatjuk, hogy garantáljuk azt, hogy az amerikai embereknek megmaradjon a bizalma a kormányban. Soha nem adom fel az Önökért és a nemzetünkért folytatott harcot - zárul Trump nyilatkozata.

19:06:
Philadelphiai választási tisztviselők arról beszéltek, hogy még napokig fog tartani annak a 40 ezer szavazatnak az összeszámlálása, amikre még nem került sor. Megerősítették, hogy ebben nincsenek benne a katonáktól érkező voksok. Az utóbbiaknak november 10-ig kell beérkezniük.

18:55:
Csökkent Biden előnye Pennsylvaniában. A demokrata jelölt előnye 9027 szavazatról 8867-re csökkent.

18:28:
Nevadában zajlik a szavazatok feldolgozása. Biden előnye nőtt, jelenleg 22.076 szavazattal vezet Trump előtt. Tegnap még 11.438 szavazat volt csak az előnye a demokraták elnökjelöltjének.

18:23:

A Legfelsőbb Bíróságig elmegy Donald Trump a rengeteg választási csalás miatt - jelentette be az amerikai elnök. A keddi választás után még három nappal sincs győztes, a szavazatszámlálás több államban szinte vég nélkül zajlik. A választás sorsáról valószínűleg döntő három "rozsdaövezeti állam" (Pennsylvania, Michigan, Wisconsin) mindegyikében előfordult, hogy hirtelen hatalmas mennyiségű szavazat érkezett be Bidenre, úgy, hogy közben Trump egyetlen szavazatot sem kapott. Volt ahol 123 ezer szavazat 100 százalékát Bidenre adták le. Michiganben már nyomozás zajlik a levélküldeményekkel kapcsolatos csalások miatt - tudósított a Newsmax TV.

17:35:

Az amerikai postahivatal a michigani Traverse City egyik postafiókjában csalás gyanúja miatt indított vizsgálatot, miután az interneten közzétettek egy videót, amely szerint arra utasítják az alkalmazottakat, hogy az elkésett szavazólapokat keddi bélegyzővel küldjék tovább.

16:55:

Pennsylvania postahivataliban „találtak még" 1700 szavazatot – írta a The Economic Times. A lap szerint a borítékon lévő pecsét szerint elvileg ezeket időben adtak fel, de nem szállítottak még át a szavazatszámláló központokba. 1070 szavazatot találtak Philadelphiában, körülbelül 300-at pedig Pittsburghben, míg 266-ot Laeigh Valley-ben. Elvileg péntek estig kell ezeket a központokba szállítani.

16:47:

Trump elnök a pennsylvaniai részeredményekkel kapcsolatosan arról tweetelt, hogy az állam legnagyobb városában, Philadelphiában már történelmi hagyománya van annak, hogy nem megfelelő a választások tisztasága. A történelmi előzmények mellett arra is gondolhatott, hogy Philadelphiában ezúttal egy bírósági végzés előtt nem engedték a szavazókörzetek közelébe a republikánus megfigyelőket. Sőt, ahogy arról alább beszámoltunk, még egy olyan regisztrált demokrata megfigyelőt sem engedtek oda, aki az esetleges csalásokat akarta felderíteni.

16:25:

Trump elnök idősebb lánya, Ivanka Trump is reagált a pennsylvaniai részeredményekről szóló hírekre. Ivanka a Twitter-oldalán közölte, „minden törvényesen leadott szavazatot meg kell számolni, a törvénytelenül leadottakat pedig nem szabad beszámítani". "A szabad és tisztességes választások jelentik a demokráciánk alapját" – fűzte hozzá.

16:01:

A Biden előretöréséről szóló hírekre reagált Trump elnök idősebb fia, Donald Trump Jr. is. Értékelése szerint „senki nem hiszi el, hogy Joe Biden most felülmúlta Barack Obama 2008-as <>". Véleménye alapján „az is hihetetlen, hogy a nagyvárosokban Obamánál is jobban teljesített".

15:47:

A választás még nem ért véget

– címmel adott ki közleményt Trump kampánycsapata. A Fox News összeállítása szerint arról írtak, hogy négy államban még nem értek véget a voksolások, mivel Georgiában szinte biztosan újraszámlálás lesz. „Számos szabálytalanság történt Pennsylvaniában, többek között az, hogy a választási tisztviselők megakadályozták önkéntes jogi megfigyelőinket abban, hogy jelen lehessenek a szavazatszámláló helyeken”. A bíróság később engedélyezte a republikánus megfigyelők bejutását a szavazatszámláló központban. A Trump-csapat arról is írt, hogy Nevadában több ezer jogtalanul leadott szavazat lehet.

15:00:
5 594 szavazattal, 98 százalékos feldolgozottság mellett Joe Biden fordítani tudott Pennsylvaniában, így most átvette a vezetést. Ahogy alább beszámoltunk róla, Pennsylvaniában több csalás gyanújára okot adó dolog történt, például egy ellenőrt kiküldtek egy szavazókörzetből, egy másik helyen pedig szavazatszámlálók vélhetően szavazólapokat töltöttek ki. Továbbá a levélszavazatok tisztasága körül is kétségek merültek fel.

14:35:

A Newsmax beszámolója alapján az elnökválasztás utáni napokban Biden radikális baloldali és Trump konzervatív hívei is az utcára vonultak több amerikai nagyvárosban. A műsorban szóba kerültek a demokrata vezetésű államokban tapasztalható, a csalás gyanújára okot adó jelenségek, illetve megszólalt Rudy Giuliani, Trump személyes ügyvédje, aki megerősítette, hogy a republikánusok Wisconsinban a szavazatok újraszámolását szeretnék elérni, Michigan és Pennsylvania esetében pedig perre készülnek. A videóból az is kiderült, hogy a michigani Detroit egyik szavazókörzetéből kiküldték a republikánus megfigyelőket.

14:25:

Amerikai matematikusok számításai alapján Michiganben a Bidenre leadott szavazatok „nem természetes eredetűek", magyarán:

csalás gyanújára adhatnak okot.

A matematikusok a Newcomb–Benford-anomáliatörvényre hivatkoznak, amelynek értelmében nem jönnek ki a michigani számok Biden esetében - közölte a 888.hu.

Forrás: 888.hu

Az eléggé bonyolult matematikai módszert az alábbi YouTube-videóban magyarázzák el részletesen. A számításaik 99,9 százalékban pontosak.

14:05:
Arról ír a 888.hu az amerikai Judicial Watch konzervatív kötődésű, washingtoni székhelyű oknyomozó szervezetre hivatkozva, hogy a Tom Fitton vezette szervezet már október végén jelezte, hogy

29 államban 352 olyan megyét találtak, ahol több választónak engedélyezték a szavazást, mint ahányan ott élnek. Ez összesen 1,8 millió személyt érint.

Tom Fitton akkor elmondta, hogy ez akkor is probléma, ha személyesen mennek el az ő nevükben szavazni – az Egyesült Államokban ugyanis nem kell igazolványt felmutatni szavazáskor, elég bediktálni, hogy hol élsz –, de

Az egyetlen megnyugtató megoldás erre az lett volna, ha a levélszavazatokat az összes szavazat közé keverik – és ennek igazából akadálya sem lett volna –, és együtt számolják azokat, de mint tudjuk, ez nem történt meg.

Pennsylvaniát és Észak-Karolinát, azt a két államot, amely nemcsak az elnökválasztás eredményét, de a szenátus összetételét is eldöntheti, a szervezet be is perelte, de mivel a legfelsőbb bíróságon a többséget egészen a közelmúltig a Trump-ellenes erők birtokolták, esélytelen volt ezeket a követeléseket – vagyis 1,8 millió szellemszavazó törlését a listából – keresztülvinni.

13.27:

Pennsylvaniaban a legújabb adatok szerint Trump vezet 18.224 szavazattal Biden előtt. A feldolgozottság 95 százalékos az államban.

Georgiában tovább nőtt Biden előnye, már 1096 szavazattal vezet.

13:14:
Dave Rubin, a konzervatív The Blaze munkatársa arról posztolt, hogy a pennsylvaniai Philadelphia egyik szavazókörében egy ellenőr (aki mondja a nevét, és azt állítja, hogy regisztrált demokrata szavazó) arról beszélt, hogy a szavazatszámláláshoz nem engedik őt elég közel, így nem tudja ellenőrizni. Értékelése szerint

Amikor Ted Cruz texasi republikánus szenátor megosztotta a bejegyzést, akkor a Twitter – Trump bejegyzéseihez hasonlóan – „vitatott, félrevezető" tartalomként jelölte meg, magyarán:

már egy regisztrált demokrata választót is cenzúráz a közösségi oldal, ha az ellentmond a demokrata, baloldali fősodornak.

11:53:
Trump elnök idősebb fiának, ifj. Donald Trumpnak a barátnője, Kimberly Guilfoyle is megosztotta a Falkirk Center keresztény-konzervatív szervezet egyik aktivistájának, ifj. David J. Harrisnek a videóját, amely alapján választási csalás gyanúja merülhet fel.

Úgy tűnik a felvételen, hogy egy pennsylvaniai szavazókörben, vélhetően szavazatszámlálók, szavazólapokat töltenek ki.

Kimberly Guilfoyle jelenleg a republikánus elnök újraválasztási kampányának a pénzügyi igazgatója, továbbá a Team Trump vezető tanácsadója.

11:18:
Donald Trump arról tweetelt, hogyha kizárólag a törvényesen beérkezett szavazatokat számolják meg, akkor ő könnyedén megnyeri az elnökválasztást. Mivel egyes államokban a megfigyelők nem végezhették a munkájukat, ezért azokat a szavazatokat, amelyeket megfigyelők nélkül számoltak össze, törvénytelennek kell minősíteni. Véleménye alapján végül

a legfelsőbb bíróságnak kell döntenie.

A Twitter persze hitelteleníteni igyekszik Trump bejegyzését, hiszen értékelése szerint annak a tartalma „vitatott, illetve félrevezető". Többször beszámoltunk már róla, hogy

a közösségi médiumok Joe Biden oldalán szálltak be a választási kampányba, ezért cenzúrázták a családjáról megjelenő korrupciógyanús híreket.

11:00:

Noha még nincs meg az elnökválasztás végeredménye, a radikális baloldal ezzel kevésbé törődik, ehelyett az utcára vonulva rombol és fosztogat. A demokrata politikusok úgy tesznek, mintha tudomást sem vennének erről.

10:34:

Megfordult az eredmény Georgiában. Átvette a vezetést Biden. A demokrata jelölt 917 szavazattal vezet Trump előtt. Az államban a nagyon szoros eredmény miatt szinte biztosan újraszámlálás lesz, valamint több jogi eljárás is indult már korábban feltételezett csalások miatt. 4 897 825 szavazatot számláltak meg eddig Georgiában.

10:15:

A FOX News összesítése szerint Nevadában még 190.150, Georgiában 14.097, Pennsylvaniában 163.501, míg Észak-Karolinában 116.200 voksot kell megszámolni.

Forrás: FOX News

9.58:

Lindsey Graham szenátor a FOX News tudósítása szerint arról beszélt, hogy 500 ezer dollárt adományoz Trump számára, hogy így segítse a választási eredmény elleni jogi eljárások megindítását. Graham többek között azért is tette ezt a felajánlást, mert szerinte az elnök politikájának köszönhetően lehet meg a republikánus többség a szenátusban.

9:49:

Alaszkában is csak 50 százalékos a feldolgozottság, de ott Trump 62,1 százalékon áll, így szinte biztos, hogy ott nyerni fog.

9:43:

A szavazatok elmúlt órákban történt összesítése után jelenleg az öt legkiélezettebb állam közül háromban Donald Trump, kettőben Joe Biden vezet. Pennsylvaniában 97 százalékos feldolgozottság mellett Trump 49,6-49,3-ra vezet. Észak-Karolinában 94 százalékos feldolgozottság mellett 50,1-48,7-re vezet Trump.

Georgiában nagyon szoros az eredmény, 99 százalékos feldolgozottság mellett Trump csupán 463 szavazattal vezet.

Ebben az államban szinte biztos, hogy lesz újraszámlálás. Nevadában 84 százalékos feldolgozottság mellett kevesebb mint 12 ezer vokssal vezet Biden. Arizonában Biden 50,1 százalékon áll, míg Trump 48,5 százalékon. Ebben az államban 90 százalékos a feldolgozottság.

Ezekben az államokban, mivel komoly csalásgyanú merült fel és több jogi eljárást is indított az elnök csapata, ezért akkor sem lesz végeredmény, amikor a feldolgozottság eléri majd a 100 százalékot. Trump többször jelezte, hogy bíróságra megy a felmerült visszaélések miatt.

8:57:

Egy vezető republikánus állami szenátor Pennsylvaniában lemondásra szólította fel az állam legfőbb választási tisztviselőjét, Kathy Boockvart, mivel nem tudta biztosítani a rendezett választást. Doug Mastriano szerint a helyi választók már nem érzik biztonságban a szavazatukat, pedig az amerikaiaknak nincs fontosabb annál, hogy biztosak legyenek benne, számít a véleményük a szavazatukon keresztül.

8:29

Detroitban (Michigan), Philadelphiában (Pennsylvania) és Phoenixben (Arizona) is egész éjjel tüntetnek Trump- és Biden-szimpatizánsok egyaránt. Nagyon feszült a hangulat, több helyen veszekednek egymással a két tábor tagjai.

A Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogató tüntetőkkel (jobbra) ordibál a maszkját letolva egy Biden-szavazó a két tábor vitatkozása közben a philadelphiai Kongresszusi Központnál 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után. Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell

7:59:

Donald Trump több államban fordult bírósághoz a választási csalások miatt. Alan Dershowitz jogi szakértő a Newsmax TV-nek Pennsylvaniával kapcsolatban azt mondta, az amerikai alkotmány az elnököt erősíti ebben a tagállamban, és várhatóan a legfelsőbb bíróság a javára fog majd ítélni.

7:19:

Nevadában bejelentették, hogy november 10-ig elfogadnak olyan levélszavazatokat, amelyeket november 3-án, tehát a választás napján adtak fel, jelentette a Fox News. Szerdán, 4-én még arról volt szó, hogy csak 5-éig fogadnak majd el ilyen szavazatokat. 190 150 szavazatot nem számoltak még össze, amelyeknek 90 százaléka Clark megyéből származik (ebben a megyében van Las Vegas). Ez furcsa, ugyanis néhány órával korábban a helyi hatóságok még arról beszéltek a megyében, hogy kb. 63 ezer szavazat van már csak hátra, kérdés, hogy növekedett meg a helyi, még megszámolásra váró szavazatok száma ilyen hirtelen, és ekkora mennyiségben, vagyis ki nem mondott igazat?

6:57:

A Facebook nemes egyszerűséggel letiltotta a Trump-párti Stop the Steal - Állítsd meg a lopást - nevű 350 ezres amerikai csoportot, amelynek tagjai az ellen tiltakoztak, hogy Bidenék elcsalják a választást. Ez volt az egyik közösségi portál, amely a Bidenék korrupciós ügyéről szóló cikkeket is cenzúrázta a kampány során, mivel kellemetlenül érintette Obama volt alelnökét.

6:30:

Donald Trump amerikai elnök beszédét a baloldali mainstream média jelentős része egyszerűen megszakította, amikor számukra (vagyis a Biden-kampány számára) kellemetlen dolgokról (arról, hogy Bidenék elcsalják a választást) kezdett beszélni. Teljesen világos, hogy a baloldali média már arra készül, hogy Joe Bident ünnepelje győztesként, miközben Trump világossá tette, hogy a csalások miatt perel, hosszú jogi háború kezdődik.

0.26:

Arizonában kicsivel több mint 15 ezer szavazat megszámolását jelentették be, ennek 60,1 százalékát kapta Trump. Biden előnye most 65 179 szavazat. Helyi illetékesek szerint még kb. 415 ezer szavazatot kell megszámolni. Vagyis, ha a még hátralévő szavazatok 58 százalékát megszerzi Trump, megfordíthatja az államot.

November 5. csütörtök

23.33:

Miután tömegével érkeznek a választási csalásról szóló hírek, új értelmet nyert Joe Bidennek egy, a napokban elmondott beszéde. A demokraták elnökjelöltje egy demokrata kampányrendezvényen váratlanul leszögezte, hogy

Nem véletlen, hogy Trump stábja a létező összes fórumon megpróbálja feleleveníteni Biden szavait. A Twitter közbeszólt, ezeket a posztokat, videókat is megbízhatatlanként jelölte meg, annak ellenére, hogy Biden minden kétséget kizáróan, bizonyíthatóan ezt mondta.

23.12:

Dick Morris, Bill Clinton volt tanácsadója azt mondta a Newsmax tévének, hogy Joe Biden és kampánycsapata összejátszott a cinkos médiával. A média, a közvélemény-kutatók és a demokraták célja is az volt, hogy egy olyan előítéletet teremtsenek, mely szerint Joe Biden már nyert.

„Ez az egész egy cselszövés" – magyarázta Morris a Newsmax televízión. „

„Aztán, amikor a választások éjszakáján az eredmények megszülettek, a demokraták folyamatosan megakasztották a szavazatok számolását, így sok körzetben az nem fejeződött be időben. Pennsylvania és Wisconsin államban különösen sokáig tartották fel a folyamatot" – folytatta Morris. „Aztán megérkeztek a postai küldeményekkel, hirtelen bedobták őket, és megtiltották a republikánusoknak, hogy rájuk nézhessenek. Végül bejelentették, hogy Biden nyert."

„A mainstream média tette fel az i-re a pontot azzal, hogy olyan narratívát erőltet most, miszerint a Trump-kampány a szabad választások aláásására törekszik. A bűnrészes média ezeket az államokat hamar Biden javára írta; innentől egy olyan közvélekedést teremt, hogy Biden megnyerte a választásokat" – mondta.

22:32:

A Trump-stáb percekkel ezelőtt sajtótájékoztatót tartott az Arizona állambeli Phoenixben.

Értékelésük szerint Trump meg tudja fordítani az állást, a hagyományosan republikánus államban Biden vezet 50,5-48,1 arányban a szavazatok 88 százalékos feldolgozottsága mellett.

Érdekesség, hogy a hírt szállító Fox News korábban Joe Bident hozta ki győztesként - más hírtelevíziók ezt nem tették meg -, amit Trump támogatói dühösen vettek tudomásul. "Arizonát megnyerjük" - szögezte le Kelli Ward, a republikánusok helyi politikusa.

21:51:

Miután egyre több bizonyíték van arra, hogy rendszerszintű csalás történhetett az amerikai elnökválasztáson, az Egyesült Államok több nagyvárosában is utcára vonultak Trump szimpatizánsai.

Ezen a videón az látható, amint a tüntetők a Philadelphia Kongresszusi Központ előtt gyülekeznek, miközben a számolják a szavazatokat.

A New York Times pedig arról számolt be, hogy csütörtök reggel Trump hívei zászlóval a kezükben jelentek meg Clark megyei választási épület előtt. Akárcsak Philadelphiában, a demonstrálók itt is a "választás ellopása" miatt tiltakoznak. Kitartónak mutatkoznak, továbbra is az épület mellett tartózkodnak.

Philadelphia Pennsylvania állam legnagyobb városa, Clark megye pedig Nevadában található. Mindkét állam kulcsfontosságú, előbbiben Trump, utóbbiban Biden vezet.

Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogató ember az elnököt támogató zászlót tart, miközben Trump kampánycsapatának sajtótájékoztatójára vár Clark megye választási hivatala előtt Las Vegasban 2020. november 5-én, két nappal az amerikai elnökválasztás után. Forrás: MTI/AP/John Locher

21:27:

A republikánusok megerősödtek a spanyol ajkú amerikaiak körében - állapította meg a keddi választásokat követően a The Washington Post című lap csütörtökön. A lap csaknem egészoldalas riportot szentelt a társadalmi csoport választói viselkedésének. Miami spanyolajkú (angolul: hispanic) szavazói váratlanul elfordultak Bidentől című összeállításában elsősorban a Miamiban és környékén élő latinókat szólaltatta meg az elnökválasztással kapcsolatban. A legtöbb nyilatkozó úgy fogalmazott, hogy az újraválasztásáért küzdő Donald Trump elnök gazdaságpolitikája miatt szavazott rá, miközben elutasította a demokrata párti Joe Biden járványhelyzetre vonatkozó figyelmeztetéseit.

Joe Garcia, Miami-Dade Demokrata Pártjának volt vezetője például azt mondta: "A mi emberünk (Biden) állandóan csak a Covidról beszélt és szájmaszkot viselt. A másik (Trump) nagy kampánygyűléseket tartott, ahol rengetegen jelentek meg, fellendülésről beszélt és életerősnek látszott".

A The Washington Post helyszínen szerzett tapasztalatai szerint a kubai és a venezuelai bevándorlók körében termékeny talajra találtak a Republikánus Párt kampányában hangoztatott nézetek, miszerint a demokraták kormányon "szocialista programot" valósítanának meg.

A hagyományosan inkább a demokratákra szavazó spanyol ajkú amerikaiak egyharmada országosan is Donald Trumpra és a republikánus politikusokra voksolt. Ez a szavazói közösség azonban - mint a The Washington Post is megállapította - nem monolitikus, különböző latin-amerikai országokból érkezett az Egyesült Államokba. Sokan közülük már itt is születtek, és kevés kulturális kapcsolat fűzi őket Latin-Amerikához.(MTI)

20:54:

Michigan államban egy hivatalos oldalon ellenőrizhető, hogy ki adta le a szavazatát (elvileg az oldal arra jött létre, hogy mindenki megnézhesse, hogy a saját szavazata megérkezett-e). Így derült ki, hogy Wayne megyében az 1900-ban született Terry Mathis is leadta szavazatát. Ez 120 évesen mindenképpen dicséretes, különösen azt tekintve, hogy Terry Mathis 36 éve halott. Hogy még elképesztőbb legyen a teljesítmény: a halott Mathis november 2-án jelentkezett a szavazásra, a szavazólapot rekordidőn belül, még aznap kiküldték neki, és még aznap vissza is küldte!

20:40:

Donald Trump, republikánus elnökjelölt fia, Eric Trump az amerikai szavazókhoz fordult: azt kéri tőlük, hogy számoljanak be az összes választási csalásról, amivel találkoztak. Fontosnak nevezte, hogy minden bizonyítékot rögzítsenek.

- írta.

20:31:

Donald Trump szerint rengeteg bizonyíték van a választási csalásokra, ehhez elég megnézni a médiát - a Twitter elképesztő módon ezt a posztját is megjelölte. "Győzni fogunk! Amerika az első" - tette hozzá.

20:14:

Ma már nem hoznak nyilvánosságra új számokat Nevadából - erősítette meg az állam egyik vezető hivatalnoka.

Amerikai sajtóértesülések szerint még 63 ezer szavazat megszámlálása van hátra Clark megyében, amiből várhatóan 51 ezerrel végeznek holnap reggelre (magyar idő szerint péntek délutánra). Nevadában Biden 89 százalékos feldolgozottságnál mindössze 0,9 százalékkal vezet Trump előtt.

19:49:

A jelek szerint a philadelphiai szavazatszámlálók mindenáron titokban akarják a szavazatokat számolni. Ugyanis a megyei választási tanács váratlanul megfellebbezte a bíróság reggeli végzését, amely lehetővé tette a Trump-stábnak, hogy a szavazatszámlálási folyamatot testközelből követhessék. Mint ismert, a republikánus jelölt kampánycsapatának egyik pennsylvaniai vezetője jelentette be ezt csütörtökön.

Az ügy így a Pennsylvaniai Legfelsőbb Bírósághoz kerül. A megyei választási tanács beadványában arra kéri a bíróságot, hogy változtassa meg a végzést.

A 20 elektort adó Pennsylvania kiemelten fontos Trump és Biden küzdelmében: a szavazatok 88 százalékos feldolgozottsága mellett jelenleg az elnök vezet 1,8 százalékkal.

19:17:

Steve Bannon, Donald Trump volt tanácsadója szerint le kellene tartóztatni Jack Dorsey-t, a Twitter vezérigazgatóját, amiért korlátozzák az elnöki tweeteket.

A Twitter folyamatosan elrejti az elnök posztjait: a felületen Trump 16 írásából hatot jelöltek meg.

18.54:

Donald Trump magyar idő szerint kora este hivatalos nyilatkozatot adott ki.

– írta az elnök.

18.46:

Négy kulcsállamban a republikánusok ellenőrzése alatt álló törvényhozó testületeknek fel kell lépniük a demokrata kormányzókkal szemben, és át kell venniük az irányítást a szavazatszámlálásban – nyilatkozta Dick Morris politikai elemző a Newsmaxnak.

Észak-Karolinában, Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban a kormányzók demokraták, de a törvényhozás republikánus többségű. „Ezeknek „a srácoknak fel kellene végre ébredniük" – fogalmazott Morris.

Az Egyesült Államok alkotmánya szerint a törvényhozásnak kell döntenie a választási eljárásról, nem a kormányzónak - mondta a politikai elemző.

18.12:

Vizsgálatot indított a főügyész-helyettes Arizonában, miután kiderült, hogy több szavazókörben olyan tollakat osztogattak republikánus szavazóknak, amelyet a szavazatszámláló gépek nem tudnak leolvasni - ebben a cikkünkben olvashat erről többet.

17:48
Nagy jogi győzelem Pennsylvaniában - így értékelte Donald Trump a bírósági végzést, amely kötelezte a szavazatszámlálókat, hogy beengedjék a republikánus megfigyelőket.

16:41

A FOX News tudósítása szerint Pam Bondi, Donald Trump kampánycsapatának egyik pennsylvaniai vezetője arról beszélt Philadelphiában, hogy bírósági végzéssel rendelkeznek arról, hogy a szavazatszámlálási folyamatot követhessék. Mindez azért fontos, mert eddig távol tartottak minket ettől a folyamattól – tette hozzá. A republikánusok megfigyelői hat méterre lesznek majd a szavazatok számlálásától.

16:14

Donald Trump a Twitter-oldalán azt írta, hogy egyetlen olyan szavazatot sem lehet megszámolni, ami a választás napja után érkezett.

15:22

A FOX News térképe szerint már 99 százalékos a feldolgozottság Georgiában. Trump vezet 49,6-49,2-re.

14:57

A Fox értesülése szerint Richard Grenell, az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (DNI) korábbi ügyvezető igazgatója (amerikai idő szerint) csütörtök reggel sajtótájékoztatót tart Las Vegasban, ahol azt fogja bejelenteni, hogy a Trump-stáb pert indít valamennyi "törvényes" szavazat megszámlálása érdekében Nevadában.

A Trump-stáb szerint legalább 10 000 olyan ember szavazott az államban, aki már nem él ott.

14:49

Az Oregon állambeli Portlandben radikális baloldali aktivisták által szervezett erőszakos tüntetések bénították meg a várost az amerikai elnökválasztás másnapján. Az indulatok azután szabadultak el, hogy Donald Trump bejelentette, bíróságon támadja meg a levélszavazati rendszert, ami szerinte csalásra ad lehetőséget.

A demokrata párti kormányzó kénytelen volt kirendelni a Nemzeti Gárdát. Mint ismert, George Floyd halálára hivatkozva rendszeresek a zavargások a városban.

Ez azért is érthetetlen, mert Oregonban Joe Biden nyert. A Twitteren több olyan videó is kering, amelyen a Nemzeti Gárda bevonulása és a megvadult, radikális baloldali aktivisták agresszív fellépése látható.

14:10

Szabó Dávid külpolitikai elemző a hirado.hu-nak azt mondta, a választási csalásról beszélő Donald Trump a jelenlegi állás szerint csak úgy tarthatja meg elnöki székét, ha nemcsak azokban az államokban nyer, ahol a részeredmények szerint vezet, hanem még megfordítja Nevadát is.

13:23

Demokrata képviselők arra kérték a Twitter vezetését, hogy amíg tart a szavazatszámlálás, addig függesszék fel Donald Trump fiókját – írta a Fox News.

13:01

Egyre több választási visszaélésről érkezik hír az amerikai elnökválasztás kapcsán. A Fox2 adásában arról számoltak be, hogy a detroiti szavazói névjegyzékben

  • 4788 kettős regisztráltat;
  • egy 1823-as születésű szavazót találtak, és
  • 2503 halott ember is regisztrált a választásra, illetve
  • a választásra jogosultak számához képest 32 519-cel többen regisztráltak.

Mint ismert, az Egyesült Államokban kötelező előre regisztrálni a szavazáshoz. Detroit pedig Michigan állam legnagyobb városa. Itt csodába illő módon fordult meg az állás: Trump sokáig magabiztosan vezetett, azonban Biden a levélszavazatok összeszámlálását követően átvette a vezetést, sőt a kommentárok szerint be is húzta az államot.

A Trump-stáb egyébként még tegnap jelezte, hogy a gyanús történések miatt pert indít.

Forrás: Fox2

12:36

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint öt államra kell ma figyelni, ezekben még nyitott a verseny. "Ez az öt állam összesen 68 elektort jelent, így eldöntik a választás végeredményét" - hívta fel a figyelmet.

Kulcsállamként jellemezte Pennsylvaniát, amit Trumpnak meg kellene nyernie a győzelemhez. Szintén fontos Arizona, ahol még semmi sincs eldöntve. "Nem elképzelhetetlen, hogy akár még fordíthat is Trump ebben az államban" - értékelt az elemző.

Mint ismert, itt Trump nagyon feljött Bidenre: ötszázalékos előnye 2,4 százalékra olvadt, jelenleg 88 százalékos a szavazatok feldolgozottsága. Deák szerint Nevadában és Georgiában bármi lehet, viszont Észak-Karolinát várhatóan Trump fogja megnyerni.

12:02

Nevadából érkeznek először az eredmények, itt van esély arra, hogy Trump átveszi a vezetést Bidentől - emelte ki kommentárjában Ron Meyer politikai elemző.

Ugyanakkor úgy látja, hogy Pennsylvaniában csak hetek múlva lehet meg a hivatalos választási eredmény. Mint ismert, mindkét állam kiemelten fontos lesz az elszámolásnál.

11:54

Trump stábja Georgiában is pert indít, miután szerintük választási visszaélésekre kerülhetett sor - számol be a The Hillre hivatkozva a Fox News. A (jog)vita Michiganhez és Pennsylvaniához hasonlóan itt is a levélszavazatok körül zajlik. A beadványban többek között az szerepel, hogy egy republikánus szemtanú szerint 53, határidő után beérkező levélszavazatot hozzáadtak egy csomag időben beérkezett levélszavazathoz.

Georgiában kiélezetté vált a verseny, miután Biden feljött Trumpra. Mindenképpen érdekes, hogy a Fox News számlálója folyamatosan ugrál, hol 49,1, hol 49,2 százalékos eredményt mutatva a demokrata jelölt neve mellett. Trump 49.6 százalékon áll.

10:11

Arizonában 88 százalékos feldolgozottságnál 50,5-48,1-re vezet Joe Biden. Korábban a Fox News ezt az államot biztosan Bidennek adta. Korábban 3,5 százalékponttal vezetett Biden, ami most 2,4 százalékpontra csökkent.

9:50

Newt Gingrich, a képviselőház volt elnöke szerint a mostani helyzetben két út áll Donald Trump előtt: vagy harcolni fog, vagy pedig megadja magát a korrupt erőknek.

9:47

Kentuckyban annak ellenére tudott nyerni több mint 20 százalékpontos különbséggel Mitch McConnell, a szenátus republikánus elnöke, hogy demokrata kihívója, Amy McGrath-nek 90 millió dollárt sikerült gyűjtenie a kampány során.

9.23
A FOX News legújabb
összeállítása szerint a várakozásokkal szemben sokkal jobban szerepeltek a republikánus szenátorjelöltek, így pedig nem következett be a "kék áttörés" a szenátusban. A republikánus jelöltek nagyon jól finanszírozott kihívókat győztek le kedden este Texasban, Iowában, Dél-Karolinában, Kansasben, Montanában és Maine-ben. Jelenleg 48-48 az állás a két párt között, de két államban (Alaska, Észak-Karolina) nem hirdettek még eredményt. Mindkét helyen a republikánusok vezetnek.

9:06

Pennsylvaniában 89 százalékos feldolgozottságnál 50,7-48,1-re vezet Donald Trump. Georgiában Donald Trump vezet 49,6-49,1 arányban a szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága mellett. Arizonában pedig 88 százalékos feldolgozottságnál Biden vezet 50,5-48,1-re.

7:51

Összeszedtük, hogy magyar idő szerint csütörtök reggel mi az állás a csatatér-államokban. Az biztos, hogy elhúzódó vitákra lehet számítani az eredményekkel kapcsolatban.

6:53

Donald Trump elnök és a republikánusok négy pert indítottak a választási eredmények okán: Wisconsinban és Michiganben - ahol Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzött a jelenlegi állás szerint - a szavazatok újraszámlálását kérik, míg Pennsylvaniában és Georgiában a voksok megszámlálásának felfüggesztése miatt fordultak bírósághoz. A Bident segítő gyanús levélszavazatok komoly gyanakvásra adnak okot, Trump szerint csalás történt.

6:50

Több helyen is tüntetések voltak a választások miatt, Trump és Biden követői is demonstráltak.

6:22

A Fox News számításai szerint négy államban van teljes bizonytalanság még, Nevadában Biden, Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Georgiában viszont Trump vezet. A Bident segítő levélszavazatok miatt Trump biztosan bíróságra fog menni, nagyon soká lesz hivatalos végeredmény.

1:55

Helyi idő szerint szerdán nem várhatók végleges adatok Arizonából. 84 százalékos feldolgozottságnál 51-47,6 az állás Biden javára.

1:38

Eltakarták az ablakokat Detroitban a szavazatszámláló teremnél. Michigan államban jelentős volt Donald Trump előnye, majd megfordult az állás, és Joe Biden nyert. Ezért vonultak a teremhez Donald Trump támogatói, mert gyanúsnak találták a hirtelen változást.

Donald Trump támogatói szeretnék megnézni a szavazatszámlálást Detroitban. Forrás: AFP/Seth Herald

Donald Trump bejelentette, hogy a gyanús levélszavazatok miatt a maradék szavazatok feldolgozásának felfüggesztését kéri a bíróságtól.

1:24

Donald Trump kampánycsapata Georgiában is (Michigan és Pennsylvania mellett) pert indít, hogy hagyják abba a szavazatszámlálást, tudta meg a Fox News fehér házi tudósítója. Az államban jelenleg Donald Trump vezet 49,95-48,83 arányban a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága mellett. 16 elektori szavazat a tét az államban.

1:19

Nevadából egyelőre nem fognak újabb adatok érkezni. A két legnagyobb megyéből a tervek szerint helyi idő szerint csütörtök délelőtt fognak adatokat közzétenni. Nevadában jelenleg 75 százalékos feldolgozottság mellett Joe Biden vezet, mindössze 8 ezer szavazattal (49,33-48,69%).

1:14

Befolyásolni akarta a választást Josh Shapiro pennsylvaniai főállamügyész, erről ír a Breitbart, a cikket pedig Donald Trump elnök is megosztotta a Twitteren. A demokrata ügyész korábban arról értekezett, hogy meg kell akadályozni, hogy Donald Trump nyerjen az államban, a választás napján pedig Twitter-oldalán azt javasolta, hogy akinek segítségre van szüksége a voksolással kapcsolatban, keresse a demokratákat. Az államban jelentősen vezet Donald Trump, ennek ellenére pert indít a gyanús levélszavazatok miatt, amelyek Bident segítenék.

0:47

Donald Trump szerint kár érte az amerikai választási rendszert, csapata pedig most jogi kihívások elé néz. Az elnök kampánycsapata a nap folyamán jelezte, megfigyelőiknek több helyen nem engedték, hogy felügyeljék a szavazatszámlálást.

0:16

Georgiában 97 százalékos feldolgozottság mellett Donald Trump 50-48,8 arányban vezet.

Pennsylvaniában 87 százalékos feldolgozásnál Donald Trump vezet 51,61-47,24 arányban.

November 4. szerda:

23:41

A Fox News számításai szerint négy államon (Nevada, Észak-Karolina, Pennsylvania, Georgia) múlik a választás, ha Joe Biden nyer akár egyikben is, akkor ő lesz az elnök. Háromban Trump vezet nagy előnnyel, egyben, Nevadában viszont Biden, 8 ezer szavazattal.

23:00

Pam Bondi, korábbi floridai államügyész szerint több helyen akadályozták a megfigyelők munkáját, hogy ellenőrizhessék a szavazatszámlálást. Nyertünk Pennsylvaniában, és azt akarjuk, hogy minden szavazatot szabályosan számoljanak meg - mondta.

22:54

Rudy Giuliani, Donald Trump ügyvédje szerint megfigyelőiknek nem engedélyezték, hogy megnézzék a szavazólapokat Pennsylvaniában. Azt is mondta, hogy a demokraták azt hiszik, hogy bármit megtehetnek.

22:49

A Fox News szerint Joe Biden nyert Michiganben.

22:47

Eric Trump, Donald Trump fia azt mondta, hogy a demokraták tudják, csak úgy tudják megnyerni a választást, ha csalnak Pennsylvaniában.

22:21

Michiganben 99 százalékos feldolgozottság mellett Biden vezet, 49,81-48,67 arányban. Ez az egyik állam, ahol Donald Trump pert indított a gyanús levélszavazatok miatt.

22:17

Joe Biden kommentálta a szavazatszámlálás állását. Beszédében azt mondta, hogy meg fogják nyerni a választást, de hozzátette, nem jelenti ki azt, hogy nyertek.

21:36

Donald Trump kampánycsapata is (korábban az elnök megtette a bejelentést) bejelentette, hogy megnyerte Pennsylvaniát. A szavazatok 84 százalékos feldolgozottsága mellett 52,68-46,16 arányban vezet Donald Trump.

21:25

Michigan után Pennsylvaniában is pert indít Donald Trump a gyanús levélszavazatok miatt. Pennsylvaniában jelentősen vezet Donald Trump Joe Bidennel szemben, de a per azt mutatja, hogy az elnök attól tart, hogy a demokraták megpróbálják elcsalni a választást a levélszavazatokkal. Ahogy közleményükben írták, a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság jogellenesen hosszabbította meg a levélszavazatok fogadásának határidejét.

21:15

Donald Trump egy elektori szavazatot szerzett Maine-ben. Bár az államban Joe Biden győzött (53-44,1), de Maine egyike azon két államnak (a másik Nebraska), ahol az elektori szavazatok megoszlanak. Hármat szerzett meg Biden, egyet Trump.

21:08

Georgiában a szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett Donald Trump vezet 50,21-48,57 arányban.

20:30

Joe Biden bejelentette, hogy megnyerte Wisconsint, 49,4%-ra. (Trump 48,8%) Donald Trump a szavazatok újraszámlálását kéri.

20:20

Donald Trump bejelentette, hogy megnyerte Pennsylvaniát, nagy fölénnyel, de még több millió szavazatot nem számoltak meg. Az elnök 53,35-45,49 arányban vezet a szavazatok 64 százalékos feldolgozottsága mellett.

20:12

A gyanús levélszavazatok miatt Donald Trump pert indított a Michigan állami bíróságon, hogy állítsák le a szavazatszámlálást - közölte Bill Stepien, Donald Trump kampánymenedzsere. Azt állítják, hogy több helyen sem biztosították nekik, hogy ellenőrizzék a szavazatszámlálást. Azt is kérik, hogy számolják újra azokat a szavazatokat, amelyek feldolgozásakor nem lehettek ott.

20:06

Hatalmas csalást emleget Rudy Giuliani, Donald Trump ügyvédje Philadelphiában, ezért úton van jogi csapatával - közölte a Twitteren. Hozzátette, nem engedik, hogy a demokraták elcsalják a választást.

19:16

A baloldali német külügyminiszter, Heiko Mass (SPD) az amerikai demokratáknál meglehetősen gyanúsan kedvező levélszavazatok mellé állt, hihetetlen gyorsasággal. Egészen pontosan arról beszélt az AFP szerint, hogy bízzunk az amerikai választási rendszerben. Történelminek nevezte a részvételt, és szerinte éppen ezért a politikusoknak nem kellene megkérdőjelezni a választás tisztaságát. Ezzel a Le Figaro szerint egyértelműen Donald Trumpra utalt.

19:12

John Roberts a Fox News újságírója Twitter-oldalán Bill Stepien, Donald Trump kampánymenedzserére és Jason Millerre, az elnök egyik tanácsadójára hivatkozva azt írta, hogy kitartanak amellett, hogy Donald Trump fog nyerni. Szerintük, ha az összes érvényes szavazatot megszámolják, akkor Arizonában 30 ezer, Pennsylvaniában 40 ezer szavazattal fog nyerni az elnök. Azzal is számolnak, hogy nyer Michiganben, Észak-Karolinában és Georgiában.

19:03

Újraszámlálást kérhet Wisconsinban Donald Trump, ezt Bill Stepien, Donald Trump kampánymenedzsere írta egy közleményben. Szerintük számos megyében is olyan szabálytalanságok történtek, amely komoly kétséget keltenek az eredmények hitelességével kapcsolatban. Közölte, az elnök az újraszámlálás kérésén gondolkozik, és ezt azonnal kérni fogják, ha így dönt.

A szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága mellett 49,57-48,95% az állás Biden javára, 20 ezer szavazat a különbség.

18:20

Donald Trump a Twitter-oldalán arról írt, hogy tegnap este több fontos államban is szilárdan vezetett, majd, ahogy fogalmazott, valamilyen csoda folytán ez megváltozott. Azt is írta, hogy ezen államok többsége demokrata vezetésű. Nagyon szokatlannak tartja ezt, és szerinte a közvélemény-kutatók történelmi hibát követtek el.

17:25

Minneapolisban is radikális baloldali megmozdulásokra került sor.

A demonstrálók blokkolták a közlekedést, festékszórókkal rongáltak épületeket, tűzijátékokat és petárdákat dobtak a kiérkező rendőrség felé.

Közben radikális baloldali jelszavakat skandáltak, és

egy plakátra azt írták, hogy „vége van Amerikának", utalva a választási részeredményekre, amelyek Trump előnyét jelezték.

A rendőrség a demonstrálók közül 14 személyt vett őrizetbe, ebből 12 nő volt.

16:55
49,5-48,9 arányban Biden vezet Michiganben. A feldolgozottság 96 százalékos.

16:35
Pennsylvaniában 77 százalékos feldolgozottság mellett 54,3-44,3 az arány Trump javára. Valószínű, hogy a jelenlegi elnök behúzza ezt az államot.

16:30
Nevadában 49,3-48,7 az állás Biden javára. A feldolgozottság 86 százalékos.

16:19
Michiganben 95 százalékos feldolgozottság mellett 0,3 százalékkal vezet Biden, az állás 49,4-49,1.

15:32
Alaszkában 45 százalékos feldolgozottságnál 62,9-33 arányban vezet Trump.

15:11
Michiganben 0,2 százalékkal átvette a vezetést Biden. Az állás jelenleg 49,3-49,1. A feldolgozott 94 százalékos.

15:09
Csökken Trump hátránya Arizonában. 84 százalékos feldolgozottságnál 51-47,6 az állás Biden javára.

14:55
A washingtoni tüntető tömegből kiváló egyik radikális baloldali aktivista be akart törni egy épületbe, de a rendőrök elfogták, megakadályozva ezt. A férfit ezt követően letartóztatták.

14:37
Michiganben 91 százalékos feldolgozottságnál erősödött kicsit Trump, az állás jelenleg 49,5-49 az ő javára.

14:30

Portlandben annak a szövetségi bíróságnak az épülete előtt, amelyet az elmúlt hónapokban már számos alkalommal megostromoltak,

a radikális baloldaliak amerikai zászlót égettek.

Közben azt skandálták, hogy

„folytatják a harcot, függetlenül attól, hogy ki nyert, mert az igazi ellenség Amerika".

Majd megrongálták egy helyi katolikus középiskola épületét, radikális baloldali jelszavakat firkálva rá.

14:08
Előrejelzések szerint a republikánusoknak sikerül megtartaniuk többségűket a Szenátusban. Montanában, Iowában, Dél-Karolinában, Alabamában, Kansasban és Texasban az eddigi republikánus szenátorok állnak nyerésre, Arizonában és Coloradóban viszont a demokraták. A Képviselőházban pedig továbbra is demokrata többség maradhat.

13:45
Továbbra sem lehet tudni, hogy mikor lesz biztosan végeredmény, egyelőre egyik billegő, bizonytalan államban sem szedett össze behozhatatlan előnyt egyik jelölt sem, folyamatosan számolják a szavazatokat, de a levélszavazatok miatt, ahogy már írtuk is, káosz lehet a végeredmény meghatározásával kapcsolatban.

13:22
Michiganben 90 százalékos feldolgozottságnál továbbra is Trump vezet 49,4-49,1 arányban.

13:03
Washingtonban az újonnan elnevezett BLM téren néhány szélsőséges összeverekedett, egy személy pedig vasrúddal ütötte a másikat.

12:55

Michiganben 88 százaléknál Trump vezet 49,8-48,6 arányban.

12:53
A radikális baloldal Portlandben is utcára vonult. Egyelőre nem tisztázott okok miatt a belvárosban körbevettek egy éppen elhajtani készülő autót, egy fekete aktivista pedig leköpte a járművet. Közben Trump elnököt szidták.

12:44

A hivatalban lévő republikánus elnök várható győzelmének hírére a radikális baloldal utcára vonult Washingtonban, Trump-ellenes jelszavakat skandálva. Egyelőre nem történtek atrocitások.

12:37

Janez Jansa konzervatív szlovén miniszterelnök már gratulált Donald Trump várható győzelméhez. Értékelése szerint „elég egyértelmű", hogy az amerikaiak ismét megválasztották Trumpot elnöknek.

Jansa hozzáfűzte:

Úgy tudjuk, hogy ő az első a kormány- és államfők sorában, aki gratulált Trumpnak.

12:08
Michiganben 87 százaléknál még mindig Trump vezet 49,9-48,5 arányban.

11:47
Michiganben 83 százalékos feldolgozottságnál továbbra is Trump vezet 51,4-47 arányban.

11:44
Alaszkában 43 százalékos feldolgozottság mellett vezet Trump 63-33,1 arányban.

11:28
Pennsylvaniában szintén Trump vezet 55,8-43,1 arányban, itt 64 százalék a feldolgozottság.

11:26
Észak-Karolinában 94 százaléknál Trump vezet 50,1-48,7 arányban.

11:24
Nevadában 67 százalékos feldolgozottság mellett Biden vezet 50-47,9 arányban.

11:08
Michiganben 82 százalékos feldolgozottságnál Trump vezet 51,5-46,9 arányban.

10:52:

Michiganben 81 százalékos feldolgozottságnál 51,7-46,7-re vezet Trump.

10:42:

Wisconsinban fordult az állás: Biden 49,4-49,1-re vezet.

10:34:

Wisconsinban 95 százalékos feldolgozottságnál 49,8-48,8-ra vezet Trump.

10:20:

Michiganben 80 százalékos feldolgozottságnál 51,8-46,5-re vezet Trump.

10:12:

Michiganben 79 százalékos feldolgozottságnál maradt a 52-46,4-es Trump vezetés Bidennel szemben.

9:59:

Michiganben 78 százalékos feldolgozottságnál 52-46,4-re vezet Trump.

9.42:

Michiganben 77 százalékos feldolgozottságnál 52,5-46,2-re vezet Trump.

9:19:

Georgiában 94 százalékos feldolgozottságnál 50,5-48,3-ra vezet Trump.

9:06:

Wisconsinban már 93 százalékos a feldolgozottság, Trump 51,1-47,4-re vezet.

8.36:

Michiganben 71 százalékos feldolgozottságnál 53,4-45,0-ra vezet Trump, kicsivel itt is nőtt a különbség.

8.31:

Wisconsinban a feldolgozottsági arány már 91 százalék, az eredmény 51,3-47,2 Trump javára, vagyis a különbség tovább nőtt.

8.21:

Donald Trump a Fehér Házban tart sajtótájékoztatót. Köszönetet mond mindenkinek, aki szavazott. Készen állunk az ünneplésre, az eredmény fenomenális - mondta az elnök.

sorolja Trump.

Az elnök szerint megvan Georgia és Észak-Karolina is, itt már annyira magas a feldolgozottság, hogy Biden nem tud fordítani.

El fog menni a Legfelsőbb Bíróságig, hogy állítsák le a szavazatszámlálást, mivel vége a választásnak - mondta Trump. Az elnök határozottan bejelentette, hogy megnyerte a választást.

8:06

Georgiában 93 százalékos feldolgozottságnál 50,7-48,1-re vezet Donald Trump.

8.00

Wisconsinban már 89 százalék a feldolgozottság, Trump 51,2-47,3-ra vezet. Michiganben 66 százaléknál Trump előnye 53,7-44,7, Pennsylvaniában 64 százaléknál 56,4-42,2-re vezet az elnök.

7:30:

Georgiában 88 százalékos feldolgozottságnál Trump 51,9-46,9-re vezet. Biden azt mondta beszédében, Georgiát meg fogják fordítani, ez az eredmény nem erre utal.

7:21:

50 százalékos feldolgozottságnál Nevadában Biden átvette a vezetést, Alaszkában 23 százalékos feldolgozottságnál továbbra is 20 százalékkal vezet Trump.

7:19

Azokban az államokban, ahol a Fox News szerint már biztosan tudjuk ki nyerte a választást, Biden 237-213-ra vezet. Azonban az összes eddig eldöntetlen államban Trumpnál az előny. Ha így marad az eredmény, ahogy most áll, Trump 300-238-ra nyer (Biden egyetlen elektort szerezne, Nebraska kettes kongresszusi körzetében, Maine-ből viszont Biden vinne el egyet).

7:15:

Alaszkából is megvan az első eredmény, miután közép-európai idő szerint hét órakor befejeződött a választás. Trump - alacsony feldolgozottságnál - 58,1-38,4-re vezet. Alaszka mindig republikánus állam volt.

7:10:

A szenátusban 45-44 az állás a republikánusoknak, mindkét párt egy helyet vett el a másiktól. Így jelenleg úgy tűnik a republikánusok megtarthatják többségüket a szenátusban, ha így marad.

6:47

Minnesotát megnyeri Joe Biden. 87 százalékos feldolgozottságnál 54,3-43,8 az előnye.

6.44:

Biden áll ki először beszélni. Hagyományosan mindig a vesztesek beszélnek először, de Biden nem ismeri el a vereséget. Sőt, azt mondja, hisz' abban, hogy jó úton haladnak a győzelemhez. Két mondata azonban nem túl bíztató a demokratáknak: egyrészt azt mondja, minden szavazatot meg kell számolni, másrészt azt, hogy mindenki őrizze meg a hitét. Ezek általában a vesztésre álló jelöltek mondatai.

6:38:

Nevadában is van már végre eredmény. 2 százalékos feldolgozottságnál Trump vezet,

6:31:

Az úgynevezett rozsdaövezet államai közül Trump még mindig vezet Pennsylvaniában, Wisconsinban és Michiganben is. Pennsylvaniában 56,9-41,9-re 64 százalékos feldolgozottságnál. Michiganben 53,9-44-re 57 százalékos feldolgozottságnál és Wisconsinban 51,6-46,9-re 79 százalékos feldolgozottságnál. Ezekben az államokban leállították a levélszavazatok számolását, így nem biztos, hogy meg lesz ma a győztes.

6:02:

Trump hivatalosan is megnyerte Texast.

5.58:

88 százalékos feldolgozottságnál Iowában 52,,1-46,1-re vezet Trump

5.47:

A republikánusok beadványára az egyik pennsylvaniai bíróság meghallgatást tart szerdán, hogy érvenytelenitsék-e azokat a levélszavazatokat, amelyeket javítottak.

5.39:

Virginiában 76 százalékos feldolgozottságnál fordított Joe Biden (52,7-45,8), ezt az államot szinte biztos, hogy nyeri.

5.34:

Mindhárom északi, hagyományosan demokrata államban, amit négy éve megnyert Trump, most is vezet az elnök. Pennsylvániában 51 százalékos feldolgozottságnál 56,0-41,6-ra, Michiganben 48 százalékos feldolgozottságnál 54,6-43,4-re Wisconsinban 67 százalékos feldolgozottságnál 51,7-46,8-ra. Mindegyik államban bejelentették azonban, hogy ma már több levélszavazatot nem számolnak össze, így ezekben az államokban ma nem valószínű, hogy eldől a választás. Így az is valószínű, hogy ma nem tudják bejelenteni, hogy ki lesz az elnök. Erre a modern választások történetében nem volt példa az Egyesült Államokban (2000-ben ugyan jogi csatározások folytak sokáig, de a szavazásnak volt eredménye a választás éjjelén)

5.32:

51 százalékos feldolgozottságnál Pennsylvaniában 50,6 - 41,6-ra vezet Trump.

5.30:

75 százalékos feldolgozottságnál Iowában is átvette a vezetést Trump.

5.26:

Ohioban 94 szzalékos feldolgozottságnál 53,3-45,2 vezet Donald Trump. Nehezen képzelhető el, hogy fordíthatna itt Biden.

5.15:

Trump megnyerte Floridát, jelentette a Fox News.

5:07:

94 százalékos feldolgozottságnál Észak-Karolinában 50,1-48,7-re vezet Trump. Minden közvéleménykutatás azt mondta, hogy itt Biden nyer.

5:01:

Pennsylvaniában 41 százalékos feldolgozottságnál már 15 százalékponttal vezet Trump. Itt azonban ma szinte biztos, hogy nem lesz eredmény, olyan sok levélszavazatot nem számoltak még össze.

5.00:

Ahogy az várható volt, a nyugati parton az exit pollok szerint simán nyer Biden. Kaliforniában, Oregonban és Washingtonban is övé a győzelem.

4.57:

New Hampshire-t megnyeri Joe Biden.

4.56:

Floridában 97 százalékos feldolgozottságnál Trump vezet 51,3-47,8- ra. Ezt gyakorlatilag megnyerte.

4:43:

Pennsylvaniában 38 százalékos feldolgozottságnál már 11 százalékponttal vezet Trump.

4:35:

Ha minden államban az nyer, aki most vezet, 296 elektora lesz Trumpnak és nyer. Biden 155-on áll, a többi államból még nincs eredmény, ezek 87 elektort osztanak szét és Trump még három elektorra számíthat ezekből. Vagyis eszerint 299 elektora lenne Trumpnak és 239 Bidennek.

4:29:

Joe Biden megnyeri Új-Mexikót, Trump Dél-Karolinát

4:18:

Pennsylvániában 30 százalékos feldolgozottságnál már 6 százalékponttal vezet Trump.

4:10:

90 százalékos feldolgozottságnál Észak-Karolinában vezet Trump 49,7-49,1-re.

4:07:

Ohioban 77 százalékos feldolgozottságnál már 51,4-47,3-ra vezet Trump. Folyamatosan nő az előnye.

4:00

Pennsylvaniában 25 százalékos feldolgozottságnál Trump vezet 48,8-48,1-re. Helyi illetékesek azt mondták, ma már nem jelentenek több levélszavazatot, ami azt valószínűsíti, hogy reggelre Trump fog vezetni Pennsylvániában.

3.40:

Ohioban 70 százalékos feldolgozottságnál Donald Trump átvette a vezetést. Ha Floridát, Észak-Karolinát és Ohiot is megnyeri, már ő a választás esélyese.

3.34:

Észak-Karolinában 83 százalékos feldolgozottságnál vezet Biden 50,1-48,7-re, de a liberális New York Times 88 százalékos valószínűséget ad Trump győzelmére ebben az államban.

3.32:

Texasban 64 százalékos feldolgozottságnál átvette a vezetést Trump.

3.25:

Nézzük, mit tudunk eddig biztosan. Trump megnyerte Indianát, Kentuckyt, Nyugat-Virginiát, Tennessee-t, alabamát, Mississippit, Louisianát, Arkasnas-t, Missourit, Oklahomát, Észak- és Dél-Dakotát valamint Wyomingot. Biden nyeri New Yorkot, New Jerseyt, Vermontot, Rhode Islandet, Connecticutot, Delaware-t, Marylandet, Washington DC-t, Virginiát, Illinois-t, Coloradot.

Bidennek 129, Trumpnak 94 valószínű elektora van a Fox News szerint.

3:21:

Michiganben 17 százalékos feldolgozottságnál Trump 57-40-re vezet. Ez még nagyon korai adat, de ha Detroit államát meg tudná nyerni az elnök, az óriási lépést jelentene neki az új győzelem felé.

3:13:

60 százalékos feldolgozottságnál Ohioban Biden vezet 51,4-47,4-re, de a különbség folyamatosan csökken.

3.01:

New Yorkot megnyeri Biden, nem meglepetés.

2.50:

A kulcsfontosságú Pennsylvaniában 7 százalékos feldolgozottságnál 77-20-ra vezet Biden, de ez nyilvánvalóan irreális eredmény, nagyon alacsony a feldolgozpttság, ez változni fog.

2.45:

Texasban 48 százalékos feldolgozottságnál Biden vezet 50,1-48,6-ra. Nagy meglepetés lenne, ha itt nyerne, és ez el is döntené a választást. Azonban valószínűleg az előzetesen eladott szavazatokat számolták össze eddig nagyobb arányban, ez pedig a demokratáknak kedvez.

2.42:

Michiganben 8 százalékos feldolgozottságnál Trump vezet 58,0-40,1-re. Michigan demokrata állam, de négy éve Trump nyert itt nagy meglepetésre.

2.40:

68 százalékos feldolgozottságnál Észak-Karolinában Biden vezet 52,9-46,0-ra. Ez az állam mindenképpen kell Bidennek a győzelemhez.

2.37:

A már eldőlt államokban kiosztott elektorokat tekintve 42-30-ra vezet Trump.

2.30:

Floridában 50,7-48,5-re vezet Donald Trump, 88 százalékos feldolgozottságnál. Ohioban viszont 51 százalékos feldolgozottságnál Biden vezet 55-43-ra. Trump úgy tűnik, magabiztosan hozza a déli államokat, köztük azt a Georgiát is, amit billegő államnak mondanak.

1.54:

Floridában 81 százalékos feldolgozottságnál döntetlen az eredmény Trump és Biden között. 49,5-49,5. Biden előnye több, mint 9 millió szavazatnál mindössze 3 ezer!

1.32:

Virginiában 3 százalékos feldolgozottságnál Trump 67-31-re vezet. Óriási meglepetés lenne, ha itt nyerne.

1.26:

Kentuckyban 19 százalékos feldolgozottságnál Trump vezet 58,4-40,1-re. A Fox News szerint megnyeri az államot, ez 19 elektor. Vermontot viszont Biden fogja nyerni,

ez 19-3-as eredményt jelent Trump javára.

1.22:

Floridában 50,2-48,9-re vezet Trump, a feldolgozottság 45 százalék. Az összes szavazókör 2 órakor zár, ezeknek a szavazatoknak a nagy része előzetesen leadott szavazat.

1.12:

Floridában még szavaznak, de a feldolgozottság már 16 százalék (kétmillió feldolgozott szavazat). Trump 51,7-47,4-re vezet.

1.05:

Indianát megnyerte Trump az exit pollok szerint, ebben minden nagy hírtelevízió véleménye megegyezik. Ez azt jelenti, hogy 11-0-ra Trump vezet.

0.50:

Nagyon fontos lesz a szenátusi választás eredménye is. A felsőház egyharmadát, 35 szenátort választanak újra. Eddig 53 republikánus és 47 demokrata szenátor volt, a verseny 35-30-as demokrata előnyről indul (ezeken a helyeken most nem szavaznak). Az utolsó közvéleménykutatások 50-50-es eredményt vetítettek elő. Ebben az esetben a szenátus elnökének szavazata dönt fontos ügyekben, ő pedig az alelnök.

0.40:

Kentuckyban 10 százalékos feldolgozottságnál Biden vezet 53,2-45,3-ra. De ahogy Palóc André, a Századvég vezető elemzője írta előrejelzésében: nem lehet megmondani, hogy a rengeteg levélszavazat megszámolásával kezdik-e, vagy a már meglévő körzetekével, így meg kell várni az egy órát és az első exit-pollokat a jelentősebb következtetések levonásával.

0.24:

Kentuckyban 2 százalékos feldolgozottságnál Trump vezet 68,1-30,8 az eredmény. Ez egyelőre még csak érdekesség, következtetéseket egy óra után érdemes majd levonni.

0.16:

Az első, nagyon korai részeredmény Indianából érkezett. Egyetlen megyéről van szó, annak is a feléről: Donald Trump 5460, Joe Biden 2371 szavazatot kapott eddig, ez 68,3-29,8-as előny százalékban (más jelöltekre is lehet szavazni).

Korábban írtuk:

Az első eredmények amerikai keleti parti idő szerint este hétkor, magyar idő szerint hajnali egykor érkeznek Georgia, Indiana, Kentucky, Dél-Karolina, Vermont és Virginia államokban (Kentuckyban és Indianában néhány szavazókört már éjfélkor lezárnak).

Szavazatokat számlálnak szavazóbizottsági tagok az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választásokon a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban 2020. november 3-án Forrás: MTI/AP/Morry Gash

Észak-Karolinában, Ohióban és Nyugat-Virginiában a szavazás fél kettőkor zárul.

Utoljára 1960-ban nyert elnökválasztást az a jelölt, aki Ohiót elvesztette, de Észak-Karolina is csatatér államnak számít.

Nyugat-Virginia republikánus állam.

Florida eredményei éjjel egykor kezdenek érkezni, az állam teljes egésze kettő órakor zár. Florida az egyik legfontosabb a választáson, Donald Trumpnak mindenképpen meg kell nyernie a győzelemhez. A legtöbb állam kettő órakor zár, köztük Maine, New Hampshire, Pennsylvania, Massachusetts és New jersey is.

Arizona, Michigan, Nebraska, Minnesota és Wisconsin eredményei hajnali három órától várhatók, ahogy New Yorké és Új-Mexikóé is, Iowa és Nevada négy órától. A legnagyobb államban, Kaliforniában, és a nyugati partvidéken (Oregon, Washington) közép-európai idő szerint 5 órakor zárják a szavazóhelyiségeket. Hawaii-ban reggel hatkor, Alaszkában hét órakor ér véget a választás.

Hol dől el a választás?

Az Egyesült Államokban nem az a jelölt nyeri az elnökválasztást, aki a legtöbb szavazatot kapja, hanem akinek több elektora van. Az elektorok száma megegyezik az állam kongresszusi képviselőinek számával, kivéve a fővárost, Washington D.C-t, aminek nincs kongressszusi képviselete, ezért annyi elektort kapnak, mint a legkisebb államok, vagyis hármat.

Az 50 államból mindössze kettő van, ahol nem a győztes kapja az állam összes elektorát. Maine-ben ésNebraskában mindegyik képviselőházi körzet győztese kap egy elektort, az állam győztese pedig még kettőt. Idén előfordulhat, hogy az inkább a demokratákra szavazó Maine-ben Trump elnyer egy elektort, ahogy az is, hogy a republikánus Nebraskában Biden elvisz egyet.

Összesen 538 elektor van, a győzelemhez 270 kell. A legfontosabb csatatér állam Pennsylvania és Florida, a csatatér államokról itt írtunk bővebben.