Fél évre rendkívüli állapotot hirdettek ki az észak-etiópiai Tigré tartományban, miután lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, hogy tüzérségi fegyvereket és más hadfelszereléseket zsákmányoljanak az ott állomásozó hadseregtől. Elemzők polgárháború és súlyos humanitárius válság veszélyére figyelmeztetnek a kelet-afrikai országban.

Abij Ahmed, az ország Nobel-békedíjas miniszterelnöke televíziós beszédében az Eritreával határost tartományt egykor vezető Tigraji Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű párt fegyveres lázadóit vádolta a Meknelében, valamint Dansa városában elkövetett támadásokkal, és kijelentette, hogy a szervezet átlépte a végső határt.

A miniszterelnök háború provokálásával vádolta a TPLF-et, valamint azzal, hogy milíciákat szervez és fegyverez fel.

Fegyveresek ünneplik a TPLF alapításának negyvenedik évfordulóját a Mek'ele-i stadionban 2015-benForrás: Anadolu Agency via AFP/2015 Anadolu Agency/Orhan Karsli

A kormány katonákat vezényelt a tartományban, blokkolta az internetet és a telefonvonalakat is, a helyi televízió szerint pedig a légteret is lezárták.

Több tigréi képviselőt őrizetbe vettek

Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, a tartományban szeptemberben - dacolva a központi hatalom akaratával - helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a kormánypártok ellen szavazott. A tartományban azt vetik Addisz-Abeba szemére, hogy a járvány számára csupán ürügyül szolgált arra, hogy a választások elhalasztásával meghosszabbítsák a miniszterelnök hivatali idejét.

A TPLF az etióp hatalom meghatározó részét képviselte egészen Abij Ahmed 2018-as megválasztásáig, majd kilépett a kormányzó koalícióból. A hatóságok azóta számos ismert tigréi tisztségviselőt őrizetbe vettek vagy menesztettek a korrupció elleni harc jegyében.

Egy polgárháború beláthatatlan következményekkel járna

Az Amerikai Békeintézet (USIP) szerint Afrika egyik legnépesebb országának számító Etiópiában súlyos etnikai és vallási konfliktus, akár polgárháború is fenyeget. Az USIP olyan humanitárius válságra figyelmeztet, amely vélhetően súlyosabb lenne a jemeninél, a dél-szudáninál és a szomáliainál is.

A krízishelyzetek elemzésével foglalkozó Nemzetközi Válságcsoport (ICG) sürgette a nemzetközi közösséget, gyakoroljon nyomást a felekre a párbeszéd érdekében. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy polgárháborúnak beláthatatlan következményeire lennének az egész térségre nézve, és lendületet adna a migrációnak is.

A hét elején etnikai villongásokat jelentettek Etiópia nyugati, zömében oromók lakta részéről is, az erőszakcselekményekben több tucat ember vesztette életét.