Az előrejelzések szerint a republikánusok várhatóan meg tudják tartani többségüket a szenátusban, több ingadozó államban nem jártak sikerrel a demokrata párti kihívók.

Minden szövetségi állam 2-2 szenátort delegálhat, a 100 tagú szenátusnak jelenleg 53 republikánus tagja van. Az idei elnökválasztással együtt 35 szenátori helyről döntenek a választók, ebből eddig 25-öt a republikánusok töltöttek be.

Az amerikai törvényhozás, a Kongresszus épülete, előtérben a szenátusi szárnnyal, 2020. november 3-án.Forrás: MTI/AP/J. Scott Applewhite

Arizonában és Coloradóban sikerült a demokrata jelöltnek elnyernie az eddigi republikánus szenátor helyét, de Montanában, Iowában, Dél-Karolinában és Texasban a republikánusok le tudták győzni a demokrata párti kihívójukat, és Észak-Karolinában is hasonló végeredmény várható.Alabamában és Kansasban pedig a demokraták veszítettek egy-egy szenátori helyet a republikánusok javára, és az eddigi adatok alapján várhatóan Michiganben is veszíteni fognak egy helyet.Georgia államban egyik jelölt sem szerzett elegendő szavazatot, ezért januárban második fordulót rendeznek.
Több szövetségi államban még nem dőlt el végleg a fej fej melletti küzdelem.Egyértelműbb a helyzet a képviselőházi helyeket illetően: az NBC és a Fox News szerint itt a demokrata politikusok meg tudják tartani eddigi többségüket. Jelenleg a 435 fős képviselőházban 232 mandátummal rendelkezik a Demokrata Párt.