Svájcban ismét mozgósították a hadsereget, hogy segítsen a kórházak tehermentesítésében

koronavírus, svájc
Bellinzona, 2020. október 27. Védőmaszkos járókelők a svájci Ticino (Tessin) kantonban fekvő Bellinzonában 2020. október 27-én. A koronavírus-járvány miatt a kanton vezetése elrendelte a védőmaszk viselését a szabadban, a közterületeken is, ha az emberek között nem biztosítható a biztonságosnak tekintett másfél méteres távolság. MTI/EPA/Keystone/Alessandro Crinari
Vágólapra másolva!
A svájci kormány szerdán engedélyezte mintegy 2500 katona bevetését, hogy segítsenek a koronavírus-járvány második hulláma miatt szorult helyzetbe került egészségügyi ellátórendszer tehermentesítésében.
Vágólapra másolva!

Idén ez már a második alkalom, hogy a páciensek szállítására mozgósították a svájci katonákat.

Szerdán több mint tízezerrel nőtt az új fertőzöttek száma az alpesi országban, ami a kórházak túlterheltségével fenyeget.

Védőmaszkos járókelők a svájci Ticino kantonban fekvő Bellinzonában 2020. október 27-én. Forrás: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Crinari

"A Covid-19-pandémia második hullámával az esetszámok meredeken növekednek egy-két hetes késéssel pedig a kórházakban, illetve az intenzív osztályokon kezeltek száma is. 2020. október 27-e kedd óta több kanton kérte a hadsereg támogatását" - közölte a svájci vezetés a szerdai kormányülést követően.

A svájci kabinet egyben 350 millió svájci frank (120 milliárd forint) kölcsönt engedélyezett a járvány sújtotta sportkluboknak, illetve további támogatást is kilátásba helyezett, mivel a pandémia feltartóztatása végett a nagyobb rendezvényeket nézők nélkül tartják meg.

A 8,6 milliós lakosú Svájcban 192 376 az azonosított fertőzöttek száma,

akik közül 2500-an haltak meg a betegségben. A gyógyultak száma 87 100.