Mikor lesz végeredmény, mikor derül ki, hogy ki nyerte az elnökválasztást?

Vágólapra másolva!
A szoros eredmények, a demokratáknál kedvező, gyanús levélszavazatok és a kért jogi felülvizsgálatok miatt nemhogy szerdán, de adott esetben elképzelhető, hogy akár hetekig nem lesz (hivatalos) végeredmény, vagyis nem fog kiderülni, ki nyert. Mondjuk a részleteket.
Vágólapra másolva!

Több kulcsállamban, ahol igen kicsi a különbség Trump és Biden között, feltehetően nem lesz napokon belül végeredmény.

Wisconsint ugyan elvben Biden megnyerte, legalábbis szerinte, de ezt Trump nem fogadja el a meglehetősen furcsa levélszavazatok miatt, és újraszámlálást követel. Az Egyesült Államokban egyébként több mint 100 millió ember előre adta le levélben a szavazatát, több mint kétszer annyian, mint négy évvel ezelőtt.

Michiganben Biden nyert minimális előnnyel, de a Trump-kampány a szavazatok újraszámlálásért perel.

Pennsylvaniában a kormányzó szerint több millió levélszavazatot még sem számoltak. Itt egyébként biztosan vezet Trump. Mégis a számolás felfüggesztését kérte, hiszen a republikánusok csalástól tartanak.

Észak-Karolinában egyébként november 12-e előtt nem lesz végeredmény, ezt írta az AFP amerikai hírtelevíziókra hivatkozva.

Az Egyesült Államokban öt hétig minden államnak úgynevezett biztonsági időszakot kell tartania ("safe harbor period") az esetleges jogviták miatt. És egészen biztosan lesznek ilyenek a botrányos levélszavazás miatt.

Joe Biden - ha Pennsylvania, Észak-Karolina, Georgia és Nevada közül egyetlen államot megnyer - elvben csütörtökön megszerezheti a 270 elektort, ami az elnökséghez elég. Viszont elképzelhetetlen, hogy a levélszavazás-botrány miatt ne indítaná jogi eljárások sorozatát Trump tábora. Azaz, könnyen elképzelhető, hogy egészen december 8-áig nem lesz végeredmény.