Egy rotterdami katolikus középiskola tanára bujkálni kényszerül, mivel fenyegetéseket kapott az osztályában kifüggesztett, az iszlamista terrort kifigurázó karikatúra miatt - közölte kedden a NRC Handelsblad című holland napilap.

A szóban forgó gúnyrajz, amely már öt éve függött a terem falán, egy Charlie Hebdo feliratú inget viselő, lefejezett alakot ábrázolt, aki az őt lemészároló dzsihadistára ölt nyelvet.

A lap szerint miután a holland iskolában a hét elején megemlékezést tartottak Samuel Paty franciaországi tanárról - akit azért fejezett le egy iszlamista október elején, mert osztályának Mohamed-karikatúrákkal szemléltette a szólásszabadságot -, egy csoport muszlim diák felkérte az oktatót, hogy távolítsa el a karikatúrát az osztályteremből.

Francia tanárok emlékeznek a lefejezett Samuel Paty-ra Bordeaux-ban október 2-ánForrás: AFP/Philippe Lopez

A diákok nem hallgatták meg a tanár magyarázatát sem, miszerint a kép egy terroristát ábrázol, és nem Mohamed prófétát.

Több oktató jelezte, nem érzi magát biztonságban

Miután a tanulók megosztották a rajzot a közösségi hálón,

a férfi fenyegetéseket kapott.

A rendőrség közölte, hogy "nagyon komolyan veszik az ügyet", és már intézkedéseket foganatosítottak a tanár védelme érdekében.

Az iskola vezetősége a szülőknek írt levelében hangsúlyozta: sokkolták őket a kollégájuk elleni fenyegetések, és arra törekednek, hogy oktatási intézményük továbbra is biztonságos hely maradjon. A NRC Handelsblad szerint az iskola több oktatója jelezte, hogy nem érzi magát biztonságban munkahelyén.