Főügyészi vizsgálat indult Arizonában, mert egy tollal csalhattak a választáson

TRUMP, Donald Phoenix, 2020. november 5.
A Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogató tüntetők az összes szavazat megszámlálását követelik az Arizona állambeli Phoenix-ben 2020. november 4-én, egy nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőház
Phoenix, 2020. november 5. A Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogató tüntetők az összes szavazat megszámlálását követelik az Arizona állambeli Phoenix-ben 2020. november 4-én, egy nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások után. MTI/AP/Matt York
Vágólapra másolva!
Miután Arizonában több száz választó kifogásolta a főügyészségnél, hogy több szavazókörben is toll helyett úgynevezett Sharpie márkájú filctollat (marker filctoll) kapott a voksoláshoz, vizsgálat indult az ügyben. A Sharpie használatával a gyakorlatban az a gond, hogy lehetetlenné teszi a gépek számára, hogy beolvassák a szavazólapokat. Egyre több bizonyíték kerül elő a választási csalásokra az idei amerikai elnökválasztáson. 
Vágólapra másolva!

Arizona az egyik legfontosabb csatatérállammá vált az idei amerikai elnökválasztáson. Eredetileg republikánus fellegvárnak számít, 1948 óta mindössze egyszer fordult elő, hogy demokrata jelölt nyerni tudott itt (1996-ban Bill Clinton, de akkor a harmadik jelöltként elindult texasi milliárdos Ross Perot sok szavazatot elvett a republikánus Bob Doe-tól). Ezért is furcsa, hogy Joe Biden demokrata párti jelölt sokáig stabilan vezetett (82 százalékos feldolgozottságnál 5 százalékpontos előnye volt) a 11 elektort adó államban.

Donald Trump hátránya azóta csökkent, jelen állás szerint (a szavazatok 88 százalékos feldolgozottsága mellett) már csak 2,4 százalékpont van közöttük. Ezzel megjósolhatatlan, hogyan végződik az ütközet, azonban több jel is arra utal, hogy Nevadához hasonlóan itt is csalások történtek.

Arizona azon kevés állam közé tartozik, ahol a republikánus szavazók közül is sokan szavaznak levélben. Viszont itt is érvényesül az a szociológiai sajátosság, hogy a demokraták előbb szavaznak. Mivel a levélszavazatokat beérkezési sorrendben számolják össze, ezért csökken a szavazatszámlálás végén Biden előnye, és ezért nem lehetetlen, hogy Trump megfordítja a versenyt. Nate Silver, az egyik legismertebb amerikai választási matematikus egy blogbejegyzésében jóval nagyobb esélyt adott Trumpnak az arizonai győzelemre, mint a nevadaira, ahol mindössze 8 ezer szavazat a különbség.

Amerikai sajtóértesülések szerint Arizonában nagyjából 300 ezer szavazatot kell még megszámolni, ezek többsége Maricopa megyéből (az állam legnagyobb megyéjéből) érkezik. Ez kedvező lehet Trumpnak, hiszen a szerdán ismertetett kései szavazatokat 57-40 arányban megnyerte. Az előzetes tájékoztatás szerint péntek hajnali háromkor jöhetnek az újabb eredmények a megyéből, jelenleg 68 ezer szavazat a különbség.

A helyzet annyira feszült, hogy szerda este az amerikai elnök támogatói utcára vonultak (az Arizona állambeli Phoenixben) azért, hogy az összes szavazat megszámlálását követeljék, illetve a választási visszaélésekre felhívják a figyelmet.

A Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogató tüntetők az összes szavazat megszámlálását követelik Phoenixben Forrás: MTI/AP/Matt York

Egy csalás ugyanis alapjaiban befolyásolhatja a választás kimenetelét Arizonában, Biden javára döntve el a választást.

A közösségi oldalakon széles körben elterjedt, hogy egyes szavazókörökben a republikánus szavazók több szavazóhelyiségben is toll helyett úgynevezett Sharpie márkájú filctollat (marker filctoll) kaptak a szavazáshoz. Ez a gyakorlatban azért gond, mert lehetetlenné teszi a gépek számára, hogy beolvassák a szavazólapokat.

Michael S. Catlett főügyész-helyettes, aki az ügyben több száz választói panaszt kapott, Scott Jarretthez, Maricopa megye választási igazgatójához fordult - írja a Fox News. Szerdai levelében a Sharpie-vel kitöltött szavazólapok érvényességéről kért tájékoztatást, határidőként november 5-ét adta meg.

- indokolt a főügyész-helyettes. Catlett arra kérte a választásért felelős tisztviselőket, hogy válaszoljanak arra, hogy

  • melyik szavazóhelyen álltak rendelkezésre Sharpie-k,
  • más tollakhoz képest milyen arányban használták ezeket a választók,
  • hány szavazólapot utasítottak el a Sharpie-k használata miatt.

Akkora botrány lett a "Sharpiegate-ből", hogy Katie Hobbs, az állami választási hivatal demokrata vezetője Twitter-oldalán próbálta megnyugtatni a kedélyeket.

Azt állította, minden érvényes szavazatot meg fognak számolni, nem számít, hogy azt Sharpie-vel, vagy más tollal adták le. A republikánusok azonban garanciákat követelnek erre.