Meghaladta a nyolcezret a halálos áldozatok száma Ukrajnában

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Ukrajna, 2020.10.26.
A woman wearing a protective face mask amid the COVID-19 coronavirus epidemic walks on a crowded street in the center of Kyiv, Ukraine on 25 October 2020. 102 death toll from the COVID-19 coronavirus in Ukraine was registered for the last day, as local media reported on 25 October. 343 498 the COVID-19 coronavirus cases in total have been officially confirmed in the country, 6 391 people died. (Photo by STR/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Nem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, péntekre is több mint 9700 új beteget azonosítottak, a járvány kezdete óta meghaltaké pedig új csúcsnak számító, kétszázat meghaladó napi esettel meghaladta a nyolcezret.
Vágólapra másolva!

Eközben a parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek alapján

helyszíni bírság szabható ki azokra, akik nem viselnek az orrot és a szájat is elfedő védőmaszkot középületekben vagy a közösségi közlekedési eszközökön.

Maszkot viselő járókelők Kijevben Forrás: AFP/NurPhoto/Vladimir Sindeyeve

Az elfogadott előterjesztés szerint a szabályszegésért 170 és 255 hrivnya, azaz körülbelül 1800 és 2700 forint közötti bírság szabható ki - közölte az UNIAN hírügynökség.

Denisz Smihal miniszterelnök pénteki parlamenti felszólalásában közölte, hogy a kormány nem tervezi teljes körű karantén, csak további szigorítások bevezetését.

Vörös besorolás az egész országra

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy előző esti tévéműsorban közölte, hogy az úgynevezett hétvégi karantént minden bizonnyal már november 14-15-én be is vezetik. Szavai szerint ez azt fogja jelenteni, hogy

csak az élelmiszerboltok és a patikák lesznek nyitva,

minden más bezár, valamint a közösségi közlekedés fog működni.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 9721 új esettel 440 188-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig újabb rekordszámú, 201 áldozattal 8125-re.

Eddig 195 544-en gyógyultak meg - előző napon több mint 10,7 ezren - és hosszú idő után először most csökkent az aktív betegek száma, több mint 1200 fővel, 236 519-re. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben viszont több mint ezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, meghaladva a 42 ezret, a halálos áldozatoké pedig 14-gyel 841-re, miközben alig több mint 15 ezren gyógyultak ki eddig a betegségből.

A kormány pénteki döntése értelmében Ukrajna egésze a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös vagy narancs besorolást kapta, egyetlen zöld vagy sárga terület sem maradt az országban. Vörös lett Kárpátalján ismét Ungvár és Beregszász, valamint most már Csap városa is, továbbá az ungvári és még két járás a szlovák határ mentén. A főváros, Kijev megint narancs besorolást kapott.