Szombaton rekordot döntött ismét Ausztriában a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma. Az iskolákat és óvodákat nem zárták be, de a felső tagozatok és a felsőfokú oktatási intézmények áttértek a digitális oktatásra. 

A hivatalos közlés szerint 24 óra leforgása alatt 8241 új fertőzést regisztráltak, ami az eddigi legmagasabb szám a járvány kitörése óta. 

Ezzel 57 570 főre nőtt az aktív fertőzöttek száma. 

Az elmúlt 24 órában a fertőzés következtében 37-en haltak meg, a halottak száma így 1377-re nőtt. Több mint 3 ezer ember szorul kórházi kezelésre a koronavírus miatt, közülük 432-en kapnak intenzív ellátást.

Ausztriában a hét elejétől rendkívüli szigorítások léptek életbe. 

A profi sportok kivételével betiltottak minden rendezvényt, bezártak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak.  A hotelek sem fogadhatnak vendégeket. A veszteségek 80 százalékát az állam megtéríti. Emellett 

éjszakai kijárási tilalmat léptettek életbe: 

Ausztria lakosai este 8 és reggel 6 között csak meghatározott esetekben - például munkába járás, sportolás vagy kutyasétáltatás miatt - hagyhatják el lakhelyüket. Személyes találkozókra legfeljebb két háztartás tagjai között kerülhet sor.

Sebastian Kurz osztrák kancellárForrás: MTI/AP/Ronald Zak

Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttértek a digitális oktatásra. Az üzletek korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, és a személyes szolgáltatást nyújtók - fodrászok, kozmetikusok - is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 

10 négyzetméterre csak egy vendég juthat. 

Sebastian Kurz kancellár a fertőzések robbanásszerű növekedésével indokolta a szigorításokat. Közölte, hogy az intézkedéseket decemberben enyhíthetik.