Üzenetet kell küldeniük a rendőrségnek a görögöknek, ha el akarnak menni otthonról

görögország, koronavírus
Védőmaszkos idős járókelő Athénban 2020. október 29-én.
Vágólapra másolva!
A szombat hajnalban bevezetetett újabb korlátozások miatt a görög emberek csak munka, sportolás és egészségügyi okokból hagyhatják el otthonaikat, és azt is csak azt követően, ha arról előzőleg sms-ben tájékoztatták a területileg illetékes hatóságokat - számoltak be a Fox News hírcsatornán.
Vágólapra másolva!

Az újabb korlátozások Görögországban szombaton hajnalban léptek életbe, és november 30-a éjfélig maradnak érvényben. Az egész országra elrendelt kijárási tilalmat Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök azzal indokolta, hogy a rengeteg új fertőzés miatt már a kórházi kapacitások kimerülőben vannak.

- nyilatkozta a görög kormányfő, aki hozzátette: az országon belüli utazásokat, mozgásokat is szigorúan korlátozzák szombattól.

Az emberek csak igazolt munkavégzésre, sportolásra - rövid séta, vagy futás céljából maximum félórára -, vagy sürgős, orvosi beavatkozást igénylő egészségügyi okokból hagyhatják el az otthonukat, de azt is csak az után, hogy szöveges üzenetet küldenek erről a helyi rendőrségnek, és azt onnan visszaigazolják.

Védőmaszkos idős járókelő Athénban 2020. október 29-én Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Az ötjegyű rendőrségi számra írt szöveges üzenetben az embereknek meg kell adniuk a nevüket, a címüket, és az okát, ami miatt el akarják hagyni az otthonukat.

Egyébként a megengedett okok között szerepel a gyerekek iskolába vitele, a háziállat sétáltatása, és a segítségre szoruló emberek felkeresése is.

Az újabb korlátozások idején az óvodák, az általános iskolák továbbra is működhetnek, de a középiskolák és a felsőoktatási intézmények hétfőtől kötelesek távoktatásra átállni.

- mondta Nikos Hardalias görög védelmi miniszterhelyettes.

Görög járványügyi szakember egy fiatal bolgár nőt vizsgál beutazása előtt a görög-bolgár határon 2020. július 30-án Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A görög egészségügyi minisztérium szombaton 2556 új koronavírus-fertőzést jelentett, és az elmúlt napon 34-en haltak bele a betegségbe, ami az eddigi legnagyobb szám az országban a második hullámban.