Teljesen lezárnak egy olasz tartományt a súlyos járványhelyzet miatt, egész napos kijárási tilalom lesz hétfőtől

koronavírus Olaszország kávézó
Üres székek egy zárva tartó kávézó bejárata előtt Torinóban 2020. október 30-án.
Vágólapra másolva!
Alto Adige (Dél-Tirol) járványveszélyes térségnek számít, ezért hétfőtől a tartomány lezárja határait, és egész napos kijárási tilalom lép életbe - jelentette be Arno Kompatscher, az autonóm olaszországi tartomány elnöke.
Vágólapra másolva!

Arno Kompatscher önállóan rendelkezett a valamivel több mint egymillió lakosú tartomány lezárásáról.

Az olasz kormány korábban sárgának, vagyis mérsékelten veszélyesként osztályozta Alto Adigét.

- magyarázta az intézkedését a régió kormányzója. Így ötre emelkedett az úgynevezett vörös zónához, vagyis a járványterjedés miatt magas veszélyességi fokozatba tartozó olaszországi régiók száma. Alto Adige előtt

a római kormány péntektől Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta és Calabria tartományt sorolta ebbe a kategóriába a következő két hétre.

Üres székek egy zárva tartó kávézó bejárata előtt Torinóban 2020. október 30-án. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco

Alto Adige kormányzója azzal indokolta döntését, hogy

a régióban huszonhat százalékra emelkedett a naponta végzett víruszteszteken kiszűrt szűrt fertőzöttek aránya.

A tartomány kórházaiban az intenzív osztályok telítettsége túllépte az ötven százalékot. Hozzátette,

négyszázan vannak kórházban, és nincsen számukra elegendő orvos és ápoló.

Kezdőket vettek fel, és visszahívták a nyugdíjban levő egészségügyi személyzetet - mondta el a kormányzó.

A Vian középiskola diákjaitól levett koronavírus-gyorsteszteket vizsgál egy egészségügyi dolgozó a Róma közelében lévő Anguillarában 2020. szeptember 24-én. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Massimo Percossi

A vörös zónához tartozás azt jelenti, hogy a tartományba kizárólag munkavégzés,vagy más nyomós indok miatt lehet belépni, vagy onnan távozni. Egész napos kijárási korlátozás lép életbe:

a lakhelyet csakis munkavégzés, iskolába járás miatt lehet elhagyni.

Leáll a vendéglátás és a kereskedelem is, kivételt egyedül az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket áruló üzletek jelentenek. Az oktatás az általános iskola hatodik évéig tanteremben folytatódik, a nagyobb tanulók online-ra állnak át.

Tantermeket építenek munkások előregyártott elemekből egy egyik milánói iskolában, hogy be tudják tartani a koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges szabályokat 2020. szeptember 11-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

A római egészségügyi tárca vasárnap esti adatai szerint egy nap alatt több mint 32 ezer új beteget szűrtek a korábbi több mint 39 ezer után, de majdnem negyvenezerrel kevesebb teszteléssel, és egy nap alatt 331 beteg halt meg.

Kórházban majdnem 30 ezren vannak, intenzíven 2749-en.

Február óta 935 104 fertőzöttek szűrtek, a halottak száma elérte a 41 394-t. A vörös zónához tartozó Milánóban ez volt az első hétvége az egész napos kijárási tilalom elrendelése után.

A koronavírus-járvány miatt szinte üres Milánó belvárosa 2020. október 21-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

A korlátozás ellenére a város utcái, parkjai megteltek kerékpározó, sétáló és sportoló emberekkel.

A szintén járványveszélyesként osztályzott Torinó térségében a San Luigi kórház ágyakat állított fel a kórházkápolnában és a konferenciateremben is a Covid-19 betegeknek. A járványveszély tekintetében alacsony osztályba tartozó Rómában a hétvégén megteltek a nyitva tartó kisüzletek a kereskedelmi központok hétvégi lezárása miatt.