Benyújtotta lemondását Berat Albayrak, Recep Tayyip Erdogan török elnök veje a pénzügyminiszteri tisztségéről vasárnap.

Csaknem öt éven át miniszterként szolgáltam, de egészségügyi problémáim miatt úgy döntöttem, hogy tevékenységemet ebben a tisztségben nem tudom folytatni - írta Instagram-oldalán Berat Albayrak török pénzügyminiszter.

A most 42 éves politikus 2015-ben került az energetikai minisztérium élére, majd Erdogan 2018-as újraválasztását követően átvette a pénzügyi tárca irányítását. 

Berat Albayrak török pénzügyminiszterrőlForrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Tárcavezetői megbízatása alatt Törökország egyszerre két nehéz gazdasági kihívással is kénytelen volt szembesülni, a munkanélküliség magas szintjével és a kétszámjegyű inflációval.

Az ország súlyos gazdasági válságban van. A török líra az év eleje óta elvesztette értékének majdnem egyharmadát; pénteken újabb történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben: egy amerikai dollár 8,52 török lírát ért. Az éves infláció 12 százalékhoz közelít, és az ország devizatartalékai jelentősen csökkentek.

A török államfő szombaton felmentette tisztségéből a központi bank elnökét, Murat Uysalt. A központi bank új elnöke Naci Aqbal lesz, aki eddig a török elnök hivatalában foglalkozott költségvetési ügyekkel. Korábban, 2015 és 2018 között pénzügyminiszter volt.