Hegyi-Karabah örmény fegyveres erői hétfőn elismerték, hogy már nem uralják az enklávé második legnagyobb városát, Susát (örmény nyelven Susi), és hogy az azerbajdzsáni erők egyre közelebb jutnak ahhoz, hogy körbezárják Sztepanakertet, a tartomány székhelyét.

Mindezt Hegyi-Karabah vezetőjének szóvivője jelentette be a Facebookon.

Mint írta, egy sor szerencsétlen körülmény folytán vették be a várost az azeri erők, amelyek közelednek Sztepanakerthez.Ezzel szemben Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Facebook-oldalán azt írta, hogy a harcok folytatódnak a stratégiai fontosságú Susi birtoklásáért. 

Ellenőrzőpontnál várakozó autós Hegyi-Karabah és Azerbajdzsán határánál 2020. november 8-ánForrás: MTI/AP/

Vasárnap az örmény tisztségviselők még tagadták, hogy az azeriek elfoglalták volna Susát, miután Ilham Aliyev azeri elnök ezt bejelentette.

A várossal kapcsolatban korábban Arajik Harutjunján, a szakadár Hegyi-Karabah miniszterelnöke úgy fogalmazott: aki ellenőrzi Susát, az ellenőrzi egész Hegyi-Karabahot. A város 15 kilométerre fekszik Hegyi-Karabah fővárosától, Sztepanakerttől. Hegyi-Karabahban szeptember 27-e óta folynak a legújabb harcok.

Azerbajdzsán eltökélt szándéka, hogy fegyverrel visszaszerzi a többségében örmények lakta enklávét.

A harcok elől civilek tízezrei menekültek el, az összecsapásokban eddig már több mint ezer örmény katona esett el. Azerbajdzsán katonai veszteségeit nem közli.

Ellenőrzőpontnál várakoznak autósok Hegyi-Karabah és Azerbajdzsán határánál 2020. november 8-ánForrás: MTI/AP/-

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatti konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres harc bontakozik ki az örmények és az azeriek között. Azerbajdzsán területi egységét akarja visszaállítani, Örményország pedig az örmények lakta enklávé érdekeit védi.