Elképesztő állapotok uralkodnak Nyugat-Európában, ahol a koronavírus miatt több ország egészségügyi rendszere az összeomlás szélére került. Ausztriában még az időseknek sem tudnak mindenhol intenzív ágyat biztosítani, Skóciában pedig arra ösztönzik a baleseti és sürgősségi orvosokat, hogy a beteg és sebesült embereket videóhíváson keresztül lássák el. Franciaországban is rossz a helyzet: a páciensek egy részét a szintén túlterhelt Németországba szállítják. 

Ausztria

A Kronen Zeitung című osztrák lap tegnap arról cikkezett, hogy súlyos problémák vannak a kórházi ágyak számát illetően. Mint írják, egy mühlvierteli lakost koronavírusos idős édesapjának kezelőorvosa arról tájékoztatta, hogy 

ha apja állapota romlik, akkor sem tudnak intenzív ágyat biztosítani neki, kora ellenére sem. 

A férfi szerint az orvos megerősítette neki a telefonban, hogy gyakorlatilag betegosztályozásról van szó. A linzi kórház szerint félreértés történt, nincs szó arról, hogy valaki ne kapna intenzív ápolást, ha szüksége van rá.

Mint ismert, Magyarország nyugati szomszédjánál drasztikus korlátozások vannak érvényben, így többek között a kormány éjszakai kijárási tilalmat és további szigorításokat vezetett be. Az osztrák szigorításokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Mint ismert, a magyar kormány ehhez hasonló intézkedéseket vezetett be itthon. Ezek az intézkedések kedd éjféltől lépnek hatályba. 

Üres asztalok és székek BécsbenForrás: AFP/Alex Halada

Egyesült Királyság

Skóciában még a baleseti és sürgősségi orvosokat is arra ösztönzik, hogy a beteg és sebesült embereket videóhíváson keresztül lássák el. Annak érdekében teszik ezt, hogy több szabad ágy maradjon a koronavírusos betegeknek - írja a The Times.

Hozzáteszik, hogy a mentősök azt az utasítást kapták, hogy csak a legsúlyosabb állapotban lévő betegeket vihetik kórházba, és akit tudnak, azt inkább otthonaikban lássák el. A pácienseknek pedig azt javasolják, hogy amennyiben szükséges, videóhíváson kérjenek segítséget a baleseti és sürgősségi orvosoktól.

Ahogy az köztudott, múlt hét csütörtöktől négy hétre újból csaknem teljes zárlat lépett életbe Angliában, az országban élők csak meghatározott indokkal hagyhatják el otthonaikat. 

Franciaország

A Le Parisien írása szerint állandó jelenséggé válhat, hogy a francia betegeket Németországba szállítják, ahol szintén erősen túlterhelt az egészségügyi rendszer. A lap arról is beszámolt, hogy a hétvégén egy pácienst helikopterrel szállítottak a valenciennes-i kórházból Észak-Vesztfáliába (Münster), a hétre pedig több beteg elszállítását is betervezték Franciaország északi részéről (Hauts-de-France).

Az ország egyes nagyvárosaiban ugyan a szigorítások miatt javult a helyzet, szakértők szerint a második hullám országosan még nem tetőzött. Franciaországban egyébként az egyik legszigorúbb járványügyi szabályokat vezették be Európában. Országos lezárás van érvényben, aminek értelmében a polgárok csak szükség esetén (élelmiszer, munkavégzés, egészségügyi és családi okok) hagyhatják el otthonukat. Jelenleg tilos a családot, a barátokat meglátogatni, és nem engedélyezettek a belföldi utazások.

Zárva tartó üzletek a francia főváros Montmarte negyedében 2020. november 5-én, a koronavírus-járvány második hullámának erősödése miatt elrendelt korlátozások idejénForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Németország

Hasonló a helyzet Németországban is: Jens Spahn egészségügyi miniszter az intenzív osztályok túlterhelődésére figyelmeztetettA tárcavezető szerint Németország lakossága a második legidősebb a világon Japán után, ezért 30-40 százalékuk a kockázati csoportba tartozik a vírus szempontjából. Számítása szerint, ha a napi 20 ezer új fertőzöttnek két százaléka kerül intenzív osztályra, az naponta négyszáz új beteget jelent. Amennyiben az intenzív ápolás átlagos időtartamát tizenöt napnak számoljuk, akkor már hatezer betegről van szó az intenzív osztályokon. A miniszter szerint még novemberben el fogják érni ezt a számot, ami akkora terhet jelent az egészségügynek, hogy csak "jelentős feszültséggel" tudja átvészelni.

A német kórházegyesület igazgatója Spahn szavaival összhangban arról beszélt, hogy 2-3 héten belül több beteg lesz az intenzív osztályokon, mint az áprilisi csúcson. Ez pedig azzal járhat, hogy az intenzív osztályokon kénytelenek lesznek bevetni a nem intenzív osztályok egészségügyi személyzetét. Jól mutatja a helyzetet, hogy Németországban majdnem minden tizedik egészségügyi intézmény mostanra elérte kapacitásbeli határait, vagy napokon belül el fogja érni azt. 

A német kormány szintén komoly korlátozó intézkedéseket vezetett be, ezekről itt írtunk.

Az uszodák zárva tartanak Berlinben isForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Kira Hofmann

 

Olaszország

Dél-Tirol is vörös zónává változhat. Arno Kompatscher, a régió kormányzója azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy bővíteni lehessen a kapacitásokat, ugyanis egyre jobban növekszik a nyomás kórházaikon - írja a La Stampa. Sokat mondó, hogy a cikk szerint 

a koronavírusos betegek számára fenntartott intenzív ágyak több mint ötven százaléka már most foglalt. 

Egyes becslések szerint, ha tartósan napi hétszáz fölött marad az új fertőzöttek száma, akkor napokon belül megtelnek a kórházak.

Filippo Anelli, az Orvosi Rendelések Országos Szövetségének (La Federazione degli Ordini dei medici) elnöke korábbi felhívását megismételve az ország azonnali és teljes lezárását sürgette a kormánytól. "Ez az egyetlen megoldás" - húzta alá. Kijelentette, hogy drasztikus lépések nélkül egy hónapon belül harmincezerre emelkedhet a kórházban egyszerre kezelt betegek száma, ötezer fölé a lélegeztetőgépen levőké, a halottaké pedig tízezerrel.

Az elnéptelenedett Via Torino Rómában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom idején, 2020. november 8-án éjjelForrás: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

A La Nuova című lap pedig arról ír, hogy Szardínia szigetén is egyre súlyosabb a járványhelyzet. A helyi kórházakban folyamatosan növelik a koronavírusos betegek ellátására alkalmas kapacitásokat, azonban az egészségügyi személyzetből hiány van. A meglévő állomány kimerült és kétségbeesett, 150 szakember pedig hiányzik az ellátásból - adott helyzetjelentést a La Nuova. 

Október közepe óta már több alkalommal szigorított a baloldali olasz kormány, amit az olasz polgárok meglehetősen rosszul fogadtak. Az elmúlt napokban rendszeresek voltak a szigorítás- és kormányellenes tüntetések, amelyek nem egyszer zavargásokig fajultak. Péntek este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom lépett életbeEmellett péntektől  járványveszélyesség szerint három szintre osztották az országot.