Feladják a további kutatást, temetőnek nyilvánítják a sárlavina borította falut

weather TOPSHOTS Horizontal
Csak kézzel tudtak dolgozni, gépekkel nem lehetett megközelíteni a területet
Vágólapra másolva!
Leállították a mentési munkálatokat a guatemalai Quejá településen, ahol mintegy százan veszthették életüket az Eta hurrikán miatt bekövetkezett földcsuszamlásokban - közölte kedden a közép-amerikai ország katasztrófavédelmi hatósága (CONRED). A hatóság szerint a térség lakhatatlanná vált, és ezért "feladják" a települést.
Vágólapra másolva!

A vihar - óránként 235 kilométeres sebességű széllökésekkel - múlt kedden csapott le Közép-Amerikára, elsőként Nicaraguára, s súlyos károkat okozott a térség országaiban, emberek ezreit sújtotta, házakat, utakat rombolt le, terméseket tett tönkre, pusztítása nyomán sokan eltűntek.
A hurrikán az észak-guatemalai Alta Verapaz megyében fákat csavart ki, folyók áradásához vezetett, és sárlavinát váltott ki a Quejá fölötti hegyoldalon.

Csak kézzel tudtak dolgozni, gépekkel nem lehetett megközelíteni a területet Forrás: AFP/POOL/Esteban Biba

Ovidio Choc, a Queját is magában foglaló San Cristóbal Verapaz polgármestere elmondta, hogy

a területet nagy valószínűséggel temetővé nyilvánítják, és a sárlavina halálos áldozatait a földben hagyják.

David de León, a CONRED szóvivője korábban közölte, hogy felhagynak a további holttestek utáni kutatással az ásatási munkálatokat végző csapatokra veszélyes talajviszonyok miatt. A térségben ugyanis a szerencsétlenséget követően

újabb földcsuszamlások voltak.

Alejandro Giammattei guatemalai elnök eleinte arról számolt be, hogy mintegy 150 halálos áldozata lehet a quejái földcsuszamlásnak. A CONRED ugyanakkor 88 eltűnt személyt tart nyilván és nyolc megerősített halálesetet a településen. A quejái közösség vezetője közölte, hogy bár ez nem lehetséges, a túlélők tovább akarnak kutatni szeretteik holttestei után.

A CONRED szerint Guatemalában országosan 44 emberéletet követelt az Eta hurrikán, és 99-en eltűntek a vihar pusztítása közben.