Hazudott a Momentum román testvérpártjának brassói polgármestere, amikor azt állította, hogy a Bukaresti Műszaki Egyetemen diplomázott

Allen Coliban, román szenátor, Brassó polgármestere
Vágólapra másolva!
A Momentum román testvérpártja (USR) újdonsült brassói polgármestere, Allen Coliban az önéletrajzában hamisan azt állította, hogy a Bukaresti Műszaki Egyetemen diplomázott. Erre az álhírre reagált a felsőoktatási intézmény dékánhelyettese, aki közölte: a politikus nem diplomázott az egyetemen, még csak az államvizsgáját sem tette le, hiszen kizárták onnan, így később sem diplomázhat. Allen Coliban időközben korrigálta az önéletrajzát.
Vágólapra másolva!

A múlt héten írt arról először a Newsbv.ro nevű brassói regionális hírportál, hogy az erdélyi nagyváros újonnan megválasztott polgármestere, Allen Coliban – aki a Momentum román testvérpárjában, az USR-ben politizál – hamisan állítja az önéletrajzában, hogy Bukaresti Műszaki Egyetem (Universitatea Politehnică din București) Automatizálás és Informatika Karán diplomázott.

Allen Coliban Forrás: Twitter

A legolvasottabb és legmérvadóbb román napilap, az Adevărul göngyölítette fel az ügyet. A téma kapcsán hétfőn interjút adott a Bukaresti Műszaki Egyetem dékánhelyettese, Ciprian Dobre és az egyik tanára, Traian Rebedea.

Ciprian Dobre közölte:

A dékánhelyettes továbbá azt mondta, Allen Coliban 1998-ban iratkozott be az egyetemen Automatizálás és Informatika Karára, többször megszakította tanulmányait.

A felsőoktatási intézményben utoljára 2005-ben látták, de ennek ellenére – a bevett gyakorlatnak megfelelően – türelmesek voltak a későbbi politikussal, és csak 2009. március 19-én zárták ki onnan, amikor ötödéves volt. Döntésüket a számos elmaradt vizsgával indokolták.

Ciprian Dobre végezetül hozzáfűzte, hogy nem ismeri személyesen Colibant és nincs vele semmi problémája, de nem szabadott volna hazudjon ilyesmiről.

A Momentum román testvérpártja politikusának az egyik volt egyetemi tanára, Traian Rebedea is kifejtette véleményét a témában. Nyilatkozatában

„elképesztőnek" nevezte, hogy Coliban a korrupció és a lopás ellen kampányolt, mert amit a politikus csinált, az értékelése szerint lopás, hiszen azt hazudta, hogy a Bukaresti Műszaki Egyetemen diplomázott.

Traian Rebedea felszólította a politikust, hogy

Elmondása alapján ironikus, hogy Coliban – szavak szintjén – a változás szellemében politizál, de

legalább másfél évtizeden át azt hazudja, hogy a Műszaki Egyetemen diplomázott.

Allen Colidan a Facebook-oldalán közzétett videójában, szerdán

elismerte, hogy nem diplomázott a Bukaresti Műszaki Egyetem.

Arról azonban nem beszélt, hogy ki is zárták az egyetemről, helyette közölte, hogy már 2005-ben letett arról, hogy diplomázzon és szakmájában, az IT-szektorban erre igazából nem is volt szüksége. Ugyanakkor, ha most lenne huszonéves, lehet, hogy más döntést hozna.

Hozzátette: van egyetemi diplomája, a brassói Erdély Egyetemen (Universitatea Transilvania din Brașov) management szakán végzett, azt azonban nem tudatta, hogy mikor. Időközben az önéletrajza korrekciója felkerült a honlapjára.

A politikust 2020. szeptember 27-én választották meg a 300 ezres Brassó polgármesterévé, előtte 4 éven át Brassó megye szenátora volt a román parlament felsőházában.

Kemény kritikát kapott az értelmiségtől az USR az Allen Coliban-ügy kapcsán

Több neves román értelmiségi illette komoly kritikával a Momentum román testvérpárjának a politikusát, és rajta keresztül az egész pártot a mostani botrány miatt.

A témában legmarkánsabban Adrian Papahagi kolozsvári esszéista, volt parlamenti képviselő fejtette ki véleményét. Papahagi az egyik vezető konzervatív román értelmiségi, aki a párizsi Sorbonne és École normale supérieure felsőoktatási intézményekben tanult.

A közösségi oldalán emlékeztetett az USR eddigi botrányaira.

Az első ilyen Cristian Ghinea, az USR EP-képviselőjének az az elszólása, miszerint neki

Papahagi hozzátette, hogy az USR parlamenti és helyhatósági képviselői már több alkalommal is megtagadták, hogy az esküjük letétele során a Bibliára tegyék a kezüket, noha ez hagyomány a román (bel)politikában. Véleménye alapján

ezért egy keresztényellenes, újbaloldali tömörülés a Momentum testvérpártja.

Emlékeztetett rá, hogy hamis vádakkal állítottak félre olyan politikusokat, akik igazi változást akartak elérni az USR-n belül, mint például Presadă és Goțiu szenátorok.

Majd kitért arra, hogy korrupciógyanús üggyel terhelt Dan Barna pártelnök, amit a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgál. Beszámolt róla, hogy a bukaresti USR elnökéről, Roxana Wringről kiderült, hogy a kommunista titkosszolgálat, a Securitate ügynöke volt.

Papahagi felhívta rá a figyelmet, hogy

miközben az USR a posztkommunista utódpárt, a PSD legnagyobb ellenfelének mondja magát, addig a parlamentben – pozíciókért cserébe – összejátszik vele.

Erre jön rá az Allen Coliban-ügy, ami már csak hab a tortán.

Az Adrian Papahagi által említett Cristian Ghineáról érdemes megjegyezni, hogy 2016-ban, amikor a magyarellenes Dacian Cioloș (jelenleg a Momentumnak is helyet adó Renew Europe EP-frakcióvezetője) volt a kormányfő, Ghinea pedig az európai uniós alapokért felelős miniszter, neki dolgozott államtitkárként Dan Barna,

akit 6 millió uniós forrás lenyúlásával és haveri körökben való szétosztásával gyanúsítanak.

Barnának pedig Fekete-Győr András kampányolt a tavalyi romániai elnökválasztási kampányban.