Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és családja is halálos fenyegetést kapott iszlám szélsőségesektől - írja a Ripost.

24 órás rendőri védelmet kapott Karl Nehammer osztrák belügyminiszter és családja, miután a politikus több halálos fenyegetést is kapott iszlám radikálisoktól a közösségi médián keresztül.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa azután kapta a fenyegetőző üzeneteket, hogy az osztrák hatóságok rajtaütést hajtottak végre országszerte múlt héten a Muszlim Testvériség iszlamista csoport és a Hamász palesztin mozgalom támogatóinak körében. A négy tartományban végrehajtott műveletben 60 helyszínt kutattak át és 70 gyanúsítottat ellenőriztek. A hatóságok közlése szerint a rajtaütések nem álltak összefüggésben a november másodikai bécsi iszlamista terrortámadással, mely során 4 embert ölt meg az albán és északmacedón gyökerekkel rendelkező Kujtim Fejzulai, akit a rendőrök lőttek agyon.

Karl Nehammer egy újságírói kérdésre azt mondta, hogy a fenyegetések nem jelentettek számára újdonságot, mivel már többször kapott hasonló üzeneteket, de a családtagjait még nem fenyegették. A politikust és családját az osztrák szövetségi belügyminisztérium rendőri taktikai egysége, az EKO Cobra kommandósai védik.

Az osztrák kormány szerdán bejelentette, hogy egy nagyszabású terrorellenes törvénycsomagot fog beterjeszteni a parlament elé, melytől a jövőbeni terrortámadások megakadályozását várják. Többek között bevezetnék a preventív jellegű fogva tartást a terrorizmussal megvádolt személyek esetében, akik nem adják fel szélsőséges nézeteiket. A törvénycsomag emelett lehetőséget biztosítana a jövőben a belügyi tárcának arra, hogy megvonja a terrorista bűncselekmények miatt elítélt személyek osztrák állampolgárságát.

Sebastian Kurz egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az intézkedéscsomag nem az országban élő mintegy 700 ezer muszlim ellen irányul, hanem csak a szélsőségesek ellen. Werner Kogler alkancellár pedig rámutatott, hogy a tervezett új törvények a „terror minden formájára" vonatkoznak, ideértve a neonácikat is.