Spanyolországban kórházi étkezőket alakítanak sürgősségi osztállyá, Madridban gyakran 10 napig kell várnia egy betegnek, mire fel tudja venni egy kórház

vírus, koronavírus, egészségügy, kórház, nővér, ellátás, Belgium, maszk, arcmaszk, védőmaszk, kesztyű, orvos
A medical worker wearing a protective equipment visits a patient in an auxiliary unit built at Verviers hospital to welcome patients infected by Covid-19 (novel coronavirus) on November 9, 2020. - Belgium is in a second lockdown as the hospitalisations of patients suffering from the novel coronavirus, Covid-19, reach record highs. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban Európa számos országában tovább romlott a járványhelyzet a szigorítások ellenére is. Több helyen is arról számoltak be az orvosok, hogy már nem bírják a terhelést, ráadásul Európa-szerte jellemző nemcsak a kórházi ágyak és a védőfelszerelés hiánya, hanem a szakembereké is. Spanyolországban tüntetnek az orvosok, Olaszország - részben a be nem tartatott intézkedések miatt -már a teljes lezárásra készül, Belgiumban a betegek elhelyezése drámaian megoldatlan.
Vágólapra másolva!

Tüntetnek az egészségügyi dolgozók Spanyolországban

Madridban tüntettek az egészségügyi dolgozók, mivel szerintük embertelen körülmények között kell dolgozniuk. Nincs elég védőfelszerelés, ráadásul az intenzív osztályok is kezdenek teljesen megtelni, és nincs elég orvos és nővér. Itziar Fortuny, az egyik tüntető orvos szerint a spanyol kormány felkészületlen volt, és csak rohantak az események után.

Hozzátette, hogy Madridban olyan kevés az egészségügyi dolgozó, hogy más régiókból kellett hívni szakembereket.

Egy súlyosabb állapotban lévő koronavírusos betegnek átlagosan 7-10 napba telik, míg eljut a kórházba, majd sokuk egyből lélegezetőgépre kerül, ez pedig tovább terheli az egyébként is az összeomlás szélén lévő spanyol egészségügyet.

A jelenlegi helyzet éppen az, amit a baloldali spanyol kormány megpróbált elkerülni, azonban teljes kudarcot vallottak. A szakemberek azt jósolják, hogy a jelenlegi adatok folytatódása mellett napokon belül elfogyhat minden hely az intenzív osztályokon - az egész országban.

A védekezés egyik spanyol reklámja Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Malagában, a Virgen de La Victoria University kórházban nemrég be kellett zárni az étkezőt is azért, hogy oda is be tudjanak tenni ágyakat a betegek számára. Eddig összesen 20 ágyat tettek be és szereltek fel lélegeztetőgéppel, viszont a kórházban arra számítanak, hogy a következő időszakban a létesítmény más területeit is át kell alakítani, mivel a téli hónapokban még rosszabb lehet a helyzet.

Malaga ráadásul az egyik olyan hely, ahol más városokhoz képest eddig még viszonylag jó volt a helyzet. Azonban nemrég bejelentették, hogy Sevilla és Granada városaiból is Malagára szállítják majd a koronavírusos betegek egy részét, mivel ott már nem képesek ellátni őket. Egyébként ezekben a városokban is olyan helyekre kellett betegeket tenni, amik nem kórtermek voltak.

Olaszország ismét a katasztrófa közelében

A koronavírus-járvány által az első hullám során leginkább sújtott európai országban ismét katasztrófa közeli a helyzet. Egy nap alatt 40 902 új esetet regisztráltak, hamarosan pedig ismét teljes lezárást rendelhet el a kormány, néhány tartományban már a lehető legszigorúbb intézkedéseket hozták meg.

Walter Ricciardi, a kormány koronavírus-tanácsadója szerint Olaszországban a következő két-három hétben születhet döntés arról, hogy le kell-e állítani ismét a teljes országot, megállítani a gazdaság működését.

Az úgynevezett vörös zónába, ahová a legfertőzöttebb régiókat sorolják, jelenleg Lombardia, Bolzano, Piedmont, Valle d'Aosta és Calabroa tartozik.

Ezekben a tartományokban egész napos kijárási korlátozás van, vagyis az emberek csak nagyon nyomós indokkal mehetnek utcára. Ezek közé tartozik a munkába járás, a bevásárlás és az egészségügyi okok is, a legtöbb bolt pedig bezárt. Lombardia régión belül ismét Milánó a legsúlyosabban érintett város, ahol ráadásul a járvány első hulláma alatt is a legrosszabb volt a helyzet.

Illusztráció Forrás: AFP/Thomas Samson

Rodolfo Punzi, a Cotugno kórház egyik dolgozója az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy gyakorlatilag teljesen kifogytak a kórházi ágyakból Nápolyban, ahol korábban az egyik kórház mosdójában találtak meg egy halott beteget.

Luigi Di Maio, az ország külügyminisztere szerint azonnal szigorításokra van szükség az ország egész területén, és sosem kellett volna eljutniuk arra a pontra, hogy megint tömegesen haljanak meg az emberek. A baloldali olasz kormány ismételt késlekedése miatt az utóbbi mondat mindenesetre sajátosan hangzik egy kormánytag szájából.

Belgiumban annyi a beteg, hogy máshová kell szállítani őket

Az elmúlt héten az ország kórházi kapacitása elérte a maximumot a legtöbb régióban, ezért az elmúlt napokban a betegeket helikopterrel kell szállítani a különböző városok és települések között. A Le Soir arról is beszámolt, hogy néhány súlyos állapotban lévő fertőzöttet Németországba szállítottak, mert a túlterheltség miatt Belgiumban már nem képesek ellátni őket.

Illusztráció Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Elisabeth De Waele, az UZ Brussel egyetemi kórház sürgősségi osztályának vezetője szerint egy esetleges harmadik hullámot nem fog már elbírni az egészségügy.

De Waele szerint nemcsak újabb hullámra kell számítani, hanem arra is, hogy minden elhalasztott műtétet nagyon rövid időn belül kell majd bepótolni.

Már maga a járvány is sosem látott gondot okoz a belga kórházaknak, ha pedig ez a nem covidos betegek rohamával találkozik, akkor elképzelhetetlen katasztrófa lehet a vége. Ráadásul Belgiumban - Franciaországhoz hasonlóan - nagyon súlyos állapotban levő emberek műtétjét is elhalasztják.

Portugália az első hullám után a másodikra sem készült fel

A napokban tovább romlott a helyzet Portugáliában, ahol folyamatosan dőlnek meg a napi rekordok a fertőzöttek számát tekintve. A kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, amely november 23-ig tart, viszont mindenki arra számít, hogy ezt meg fogják hosszabbítani.

Marta Temido, az ország egészségügyi minisztere szerint még ha sikerül is laposítani a járványgörbét, akkor is hetekbe telhet, mire csökken a nyomás a kórházakon.

Az ország azért is van kiemelten nehéz helyzetben, mert 100 ezer lakosra vetítve a járvány előtt náluk volt a legkevesebb sürgősségi ágy egész Európában, és mindössze 800 koronavírusos beteg ellátására képesek egyszerre. A baloldali portugál kormány az általános vélemény szerint nemcsak az első, de a második hullámra sem készült fel.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Tur Ministry Of Industry&Technol

Antonio Costa miniszterelnök szerint a helyzet sokkal súlyosabb, mint a járvány első hulláma alatt volt. Hozzátette, hogy jelenleg egy szabály van: mindenki maradjon otthon. Fernando Maltez professzor, aki már 40 éves tapasztalattal rendelkezik orvosként a fertőző betegek kezelésében, nemrég elmondta, hogy jelenleg nem látni a fényt az alagút végén.

Nemcsak a fentebb említett országokban romlott jelentősen a helyzet. Az Origo megírta, hogy a francia Hauts-de-France régióban annyira komoly orvoshiány van, hogy már egészségügyi tanulókat vezényelnek a COVID-osztályokra, akiknek ráadásul a tanulói jogviszonyát is megszüntetik, és daganatos betegek műtétjeit halasztják el, sokszor hónapokra.