Stabil az állapota annak a román orvosnak, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett, miközben megpróbálta kimenteni a pácienseit a karácsonkői kórház intenzív osztályán kiütött tűzből szombat este - közölte hétfőn Nelu Tataru egészségügyi miniszter. A Maszol.ro erdélyi hírportálon beszámoltak arról is, hogy az előző hírekkel ellentétben a testének nem 40, hanem 75%-a égett meg. Közben meghalt egy másik sérült, így már 11 halálos áldozata van a romániai kórháztűznek, amelyet nagy valószínűséggel engedély nélküli átépítési munkálatok közben bekövetkezett hiányosságok okoztak.

A román egészségügyi miniszter szerint folyamatosan tartják a kapcsolatot azzal a brüsszeli kórházzal, amibe átszállították az orvost. Hétfő este hatra várnak újabb információkat az állapotával kapcsolatban. Tataru hozzátette: a Floreasca kórházban megállapították, hogy az előzetes tájékoztatástól eltérőn testének nem 40, hanem 70-75 százalékán szenvedett súlyos égési sérüléseket.

Tíz ember meghalt szombat este, amikor tűz ütött ki a karácsonkői megyei kórház intenzív osztályán. A tűzben két orvos és két asszisztens is súlyosan megsérült. A román tárcavezető beszámolt arról is, hogy hétfőn az egyik sérült meghalt, így 

már 11-re emelkedett a a szombati romániai kórháztűz halálos áldozatok száma. 

Tűzoltólétra támaszkodik a kórház falához, amelyben tűz ütött ki 2020. november 14-én a moldvai KarácsonkőbenForrás: MTI/AP/ZIarPiatraNeamt.ro/-

Az osztályon átalakításokat csináltak a tragédia napján 

A megyei kórházban a baleset napján hatósági engedély nélkül végeztek átalakításokat - erősítette meg vasárnap késő esti közleményében a Neamt Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP). Az intézmény tájékoztatása szerint a COVID-19-betegeket ellátó intenzív osztály kapacitásának növelése érdekében a második emelet funkcionális útvonalait falépítéssel módosították a kórházban. Ide kerültek volna két, egyenként nyolcágyas kórterembe a koronavírussal fertőzött páciensek, akiket a harmadik emeleten kezeltek.  Ezekhez a módosításokhoz a kórház nem kérte az egészségügyi Igazgatóság jóváhagyását, ezzel megszegték az előírásokat - olvasható a DPS közleményében. Ezt vasárnap cáfolta az egészségügyi intézmény. Közleményük szerint az intenzív osztály rendelkezett a DSP jóváhagyásával, a bővítés érdekében végrehajtott módosításokat pedig nem ott végezték, ahol a tűzvész kiütött. 

Az ISCIR jóváhagyására is szükség lett volna 

Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap este szintén azt nyilatkozta, hogy a Piatra Neamt megyei kórházban az Egészségügyi Igazgatóság, illetve a kazánok, nyomástartó edények és emelőberendezések ellenőrzésével foglalkozó állami felügyelet (ISCIR) jóváhagyása nélkül végeztek építési munkálatokat. A beavatkozásokat irányító országos központ Ciolpani-ban összehívott gyűlésén a kormányfő azt mondta: maga a kórház menedzsere tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy a kórházban, ahol a tragikus tűzeset történt, építkezési munkálatokat végeztek. Munkálatokat végeztek, és egyértelmű, hogy semmiféle engedélyük nem volt sem a DSP-től, sem az ISCIR-től, ez köztudott - fogalmazott Ludovic Orban román kormányfő.