Már több mint 11 millió fertőzöttet regisztráltak az Egyesült Államokban

Amerikai Egyesült Államok, Kalifornia, Long Beach, koronavírus, COVID-19
A man wearing a facemask checks his phone near a sign urging people not to gather, while he walks on the beach in Long Beach, California, on July 14, 2020. - California's Governor Gavin Newsom announced a significant rollback of the state's reopening plan on July 13, 2020 as coronavirus cases soared across America's richest and most populous state. (Photo by Apu GOMES / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban vasárnap estére meghaladja a 11 milliót a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház összesítése szerint. Több tagállamban újabb szigorító intézkedéseket jelentettek be.
Vágólapra másolva!

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a hét végén országosan naponta átlagosan valamivel több mint százezer új fertőzöttet regisztráltak. A vírusfertőzés okozta Covid-19-ben és szövődményeiben meghaltak száma meghaladja a 246 ezret.

Maszkot viselő járókelő Long Beachen, Kaliforniában Forrás: AFP/Apu Gomes

Zárnak az üzletek, a szórakozóhelyek és az iskolák Michiganban

Több tagállamban már pénteken bejelentettek szigorításokat, vasárnap Michigan és az északnyugati Washington államok kormányzói vezettek be erőteljesebb óvintézkedéseket a járvány megfékezésére.

Michiganben Gretchen Whitmer demokrata párti kormányzó közölte: szerdától a középiskolákban és a főiskolákon csakis internetes oktatás folyhat, és az éttermek sem fogadhatnak vendégeket, csakis elvitelre dolgozhatnak.

A szórakozóhelyeknek és az üzleteknek zárva kell tartaniuk, az élelmiszerboltok és a patikák kivételével.

A kormányzónő ezen kívül elrendelte, hogy

Az intézkedések három hétig lesznek érvényben.

Hasonló intézkedéseket jelentett be Jay Inslee, Washington állam szintén demokrata párti kormányzója. Ebben a tagállamban azonban már hétfőtől életbe lépnek a szigorítások és egy hónapig maradnak érvényben. Vasárnapi sajtótájékoztatóján Inslee elismerte: a járvány terjedésének lassítása nagy árat követel majd az üzleti szférától.

Újra erőre kapott a járvány az idősotthonokban

Az elmúlt hetekben ezekben a tagállamokban megduplázódott a diagnosztizált fertőzöttek száma. Mind Whitmer, mind Inslee a szövetségi kormányzatot sürgette erőteljesebb fellépésre és a tagállamok anyagi megsegítésére.

A The Wall Street Journal című lap tudósítása szerint

különösen válságos a helyzet a kistelepülések idősotthonaiban,

ahol ismét "erőre kapott" a járvány.

A világszerte tomboló, Kínából elterjedt koronavírus-járvány az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ott a legmagasabb a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma is.